Η εκλογική αναμέτρηση της 28ης Απριλίου θα είναι ενδεικτική των τάσεων στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εν όψει των ευρωεκλογών, την ώρα που κεντροδεξιά, δεξιά και άκρα δεξιά ενισχύονται σε πολλές χώρες.
Το κυβερνών κόμμα, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των εφημερίδων El Pais και El Mundo έχει το προβάδισμα, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι μια άλλη υπόθεση. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, ο Σάντσεθ θα έχει καταφέρει να χαρίσει στο κόμμα του την πρώτη νίκη τα τελευταία 11 χρόνια, και μάλιστα μετά το αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψε το PSOE πριν από τρία χρόνια.
Οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι χωρίζονται σχεδόν ίσα στα δύο στρατόπεδα, μοιρασμένοι όμως μεταξύ πέντε βασικών κομμάτων.
Οι σοσιαλιστές κερδίζουν από 28,8% έως 30% (περίπου 129 έδρες), αλλά εάν αποφασίσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μαζί με τους Podemos (13,2% και 33 έδρες) θα συγκεντρώσουν 162 έδρες, δηλαδή 14 λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.
Επομένως θα χρειαστούν την υποστήριξη και άλλων μικρότερων κομμάτων, κυρίως από την Καταλονία, δηλαδή τα ίδια κόμματα που απέσυραν την υποστήριξή τους στην απερχόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας οδηγώντας στις πρόωρες εκλογές.
Από την άλλη πλευρά, στην κεντροδεξιά το Λαϊκό Κόμμα και ο νέος του ηγέτης, Πάμπλο Κασάδο, πρέπει να ετοιμάζονται για τα χειρότερα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά του να βουλιάζουν από το 33% που ήταν το 2016 στο 17% (75 έδρες από 137 το 2016) και τις ψήφους του να μοιράζονται ανάμεσα στους Πολίτες (14,1% και 49 έδρες) και το VOX, που, σύμφωνα με την El Pais, μπορεί να φτάσει και το 12,5% κατακτώντας 32 έδρες και να γίνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που θα έχει παρουσία στο κοινοβούλιο από την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.
Το VOX ιδρύθηκε το 2013 και στις προηγούμενες εκλογές δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ούτε 1%.

Ετσι εάν το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, οι φιλελεύθεροι Πολίτες και το ακροδεξιό VOX αποφασίσουν να συνεργαστούν, οι έδρες που συγκεντρώνουν -πάντα σύμφωνα με τις μετρήσεις- είναι 156, δηλαδή υπολείπονται 20 για την απόλυτη πλειοψηφία.
Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, σημειώνει η El Pais, από τότε που ανέλαβε την εξουσία της κεντροδεξιάς πριν από εννιά μήνες, δεν κατάφερε να πετύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα παρά τις σκληρές επιθέσεις του απέναντι στον σοσιαλιστή Σάντσεθ και τη συντηρητική στροφή του εκλογικού σώματος.
Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε το κόμμα θα πρέπει να ετοιμάζεται να καταγράψει τα χειρότερα ποσοστά του από το 1989, χάνοντας 62 έδρες και 15 ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του 2016.
Απώλειες καταγράφουν στις μετρήσεις και οι Πολίτες: μείον 6 έδρες και 3 μονάδες, παρότι δείχνουν να σταθεροποιούνται στην τρίτη θέση.
Πιθανές συμμαχίες
Η δημοσκόπηση της El Pais έδειξε ότι οι ψηφοφόροι είναι διαιρεμένοι και αναφορικά και με τις μετεκλογικές συμμαχίες:
Η συνεργασία μεταξύ Σοσιαλιστών, Podemos και εθνικιστών βρίσκει σύμφωνο το 36,8% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 22% επικροτεί συμμαχία Σοσιαλιστών και Πολιτών, οι έδρες των οποίων δίνουν αθροιστικά απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
