Οσοι δεν γνώριζαν τον Κωστή Γεωργίου τον έμαθαν από τον βανδαλισμό και την αποκαθήλωση του γλυπτού του «Phylax», τον περασμένο Ιανουάριο, στο Παλαιό Φάληρο. Τώρα, ο διεθνώς καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης επέλεξε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη, για να ξεκινήσει τον νέο κύκλο των εκθέσεών του που θα συνεχιστεί στην Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη.
Εκκίνηση από το Τελλόγλειο Ιδρυμα όπου θα εγκαινιαστεί αύριο η μεγάλη ατομική έκθεσή του με τίτλο «Enigma», που θα περιλαμβάνει έργα γλυπτικής και ζωγραφικής. Η έκθεση θα διεξαχθεί στους εσωτερικούς χώρους του μουσείου αλλά και στον αύλειο χώρο με γλυπτά μεγάλων κυρίως διαστάσεων. Mάλιστα ο ίδιος δωρίζει ένα από τα γλυπτά του, αυτό με τον τίτλο «Praxis», ύψους 4 μέτρων, στο Τελλόγλειο Ιδρυμα και θα κοσμεί μονίμως τον αύλειο χώρο του.
Ο Κωστής Γεωργίου παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη περίπου 110 ζωγραφικά έργα και 40 γλυπτά, παλαιότερη αλλά και νέα δουλειά του. Ανάμεσά τους, υπάρχουν και γλυπτικές εγκαταστάσεις με τους γνωστούς κόκκινους ακροβάτες-χορευτές μνημειακών διαστάσεων, που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Ευρώπη, την Αμερική και την Κίνα.
Για πρώτη φορά θα δούμε τη μεγάλη του γλυπτική εγκατάσταση «9 Μούσες» (σύγχρονη απεικόνιση των εννιά Μουσών της Μυθολογίας) και την «Pombi A’» που αποτελείται από πέντε διάτρητα σκυλιά. Επίσης θα εκτεθεί η εγκατάστασή του «Birds in Dreamland», ένα πολύπτυχο έργο μήκους 10 μέτρων που αποτελείται από έξι ζωγραφικά έργα. Σε ειδικό χώρο του μουσείου θα προβάλλεται το φιλμ «Αέναον» που έχει βασιστεί στην ταινία μικρού μήκους 3D animation «Violent education» του σκηνοθέτη-animator Αντώνη Ντούσια, εμπνευσμένα και τα δύο αποκλειστικά από τα έργα του Κωστή Γεωργίου.
Οπως σημειώνει ο ίδιος στο λεύκωμα που συνοδεύει την έκθεση: «Η δημιουργία είναι μια οδυνηρή πράξη, που τις περισσότερες φορές ροκανίζει σαν σαράκι τα τοιχώματα της ισορροπίας του καλλιτέχνη. Στην τέχνη δεν υπάρχει τίποτε σταθερό, τίποτε μόνιμο. Ολα μεταβάλλονται εν ριπή οφθαλμού και ο δημιουργός, σε συνεχή εγρήγορση, κυνηγάει τις σκιές και τα φαντάσματα που άτακτα περνούν μπροστά από το τρίτο του μάτι.
»Σε αυτόν τον κόσμο των εικόνων και των μυστικών συνειρμών πρέπει να απομονώσει το δέον και το ουσιαστικό και να αποβάλει ό,τι άχρηστο και ανούσιο το οποίο δεν υπηρετεί το όραμά του. Πρέπει να “λογοκρίνει” τα φανταχτερά μπιχλιμπίδια και όλες τις Σειρήνες που ύπουλα προσπαθούν να τον παρασύρουν σε άσκοπα και φτηνά παιχνίδια. Ενας αμείλικτος αγώνας μέχρι την τελική λύτρωση, όταν το έργο αποκτάει υπόσταση και αρχίζει να εκπέμπει τις πρώτες του δονήσεις. Η πιο σπουδαία στιγμή…».
INFO: Μέχρι 10 Ιουνίου, Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-24711, www.teloglion.gr
