ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Είναι δυνατόν να παραχθεί ένα νέο μοντέλο πολιτισμού που θα αλλάξει την εικόνα που έχουμε για τα Βαλκάνια; «Ναι» απαντούν με μια φωνή υπουργοί Πολιτισμού χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι οποίοι μετέχουν στη συνάντηση που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά.

Η ίδια, στην τοποθέτησή της στη «Συνάντηση Πολιτισμού» των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, τόνιζε χθες πως τα Βαλκάνια «μπορεί να ήταν κάποτε πυριτιδαποθήκη πολέμων, αλλά τώρα μπορούν να συνεργαστούν σε μια έκρηξη ιδεών, δημιουργικότητας και πολιτισμού», ιδίως όταν «με την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη να κάνει φανερό το σκοτεινό πρόσωπο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο δρόμος που χρειάζεται να ακολουθήσουμε είναι σαφής, είναι ο δρόμος της ειρήνης, της φιλίας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συμπερίληψης».

Σήμερα πρόκειται να υπογραφεί και σχετική Διακήρυξη Συνεργασίας, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει οριστικοποιηθεί το πλήρες σχέδιο, με βάση το οποίο θα προχωρήσει η πολιτισμική δράση των χωρών που εκπροσωπούνται στη συνάντηση από την υφυπουργό Πολιτισμού της Αλβανίας Valbona Shujaku, τους υφυπουργούς Πολιτισμού της Ρουμανίας Michai Gherghe και της Σερβίας Dejan Moslikovic και τον γενικό γραμματέα της Διεύθυνσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Μαυροβουνίου Aleksandar Dajkovic.

«Συνάντηση Πολιτισμού» χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ας σημειωθεί, πάντως, πως, εκτός από τους πολιτικούς προϊσταμένους, στη «Συνάντηση Πολιτισμού» μετέχουν και οι διευθυντές μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, οι οποίοι θα κάνουν πράξη τις πολιτισμικές συνέργειες στο πεδίο της μουσικής, των εικαστικών, των παραστατικών τεχνών και του κινηματογράφου.

Στο πολύ καλό κλίμα που υπάρχει στη διάρκεια των συναντήσεων αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μουσείο Φωτογραφίας η κ. Ζορμπά, τονίζοντας ότι «η πύκνωση των γεγονότων βοηθά να κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοποίηση όλων των στοιχείων που θα σημάνουν μία νέα προοπτική για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με κοινή κουλτούρα» και κάλεσε τόσο φορείς όσο και δημιουργούς, λογοτέχνες και ποιητές να συνδράμουν και να αγκαλιάσουν την προσπάθεια, αφού «τα προβλήματά μας είναι κοινά».

Την ευγνωμοσύνη της για τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή εξέφρασε η υφυπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας, προσβλέποντας σε «μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των χωρών» και «συνεργασία σε μεγαλύτερο βαθμό με στόχο την υποστήριξη των πολιτιστικών αξιών και της κληρονομιάς». «Συζητάμε στη βάση των κοινών στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς» είπε από την πλευρά του ο κ. Moslikovic, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα σε «ιδέες και προτάσεις για πιθανά projects, σχετικά με τη φιλοξενία καλλιτεχνών, αφού δεν αφορούν μόνο φορείς». Αισιόδοξος ότι θα βρεθούν λύσεις για δημιουργική συνεργασία εμφανίστηκε ο κ. Gherghe, με τον κ. Dajkovic να διευκρινίζει με βαλκανικό φλέγμα πως «μπορεί να μην είμαστε μεγάλη χώρα, αλλά είμαστε ειλικρινής εταίρος».

Σκοπός της διακήρυξης που θα υπογραφεί σήμερα είναι η προώθηση ενός μοντέλου πολιτιστικής ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Νότου που θα συμπεριλαμβάνει φιλοξενίες (residencies), ανταλλαγή για επαγγελματίες κλάδων του πολιτισμού και καλλιτέχνες, καθώς και την ενθάρρυνση και υποστήριξη των συμπαραγωγών. Αναμένεται, πάντως, να προταθούν συνέργειες και σε άλλες χώρες και θα διευρυνθούν και οι δυνατότητες για creative hubs σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο των hubs. Στη «Συνάντηση Πολιτισμού» παραβρέθηκε και η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για τη Μακεδονία-Θράκη Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται από την αναβάθμιση των διαβαλκανικών σχέσεων.