«Θα το πω σαφώς και ανοιχτά: Η Ρωσία θα αναγκαστεί να δημιουργήσει και να αναπτύξει εξοπλισμούς που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνον κατά των εδαφών από τα οποία μπορεί να προέλθει μια άμεση απειλή, αλλά και κατά των εδαφών στα οποία βρίσκονται τα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τη χρήση πυραύλων που μας απειλούν».
Μόνο 10 από τα συνολικά 87 λεπτά της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος αφιέρωσε στο κεφάλαιο της άμυνας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ηταν όμως αρκετά για να προκαλέσουν… διηπειρωτικές ανατριχίλες.
Αφορμή για το μιλιταριστικό ύφος των δηλώσεων Πούτιν είναι η Συνθήκη για τα Πυρηνικά Οπλα Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς (INF) την οποία είχαν υπογράψει το 1987 οι ΗΠΑ και η τότε ΕΣΣΔ.
Αυτόν τον μήνα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι σταματά να τηρεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτήν, επικαλούμενη παραβάσεις εκ μέρους της Ρωσίας. Κάτι που αρνείται η Μόσχα και απαντά ότι θα κάνει το ίδιο. Η INF απαγόρευε και στις δύο πλευρές την εγκατάσταση πυραύλων εδάφους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη και η εγκατάλειψή της δημιουργεί τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών.
Ο Πούτιν χθες κρατούσε και μαστίγιο και καρότο. Η Μόσχα, είπε, δεν σκοπεύει να αναπτύξει νέους πυραύλους μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς στη Δυτική Ρωσία. Εκτός αν εγκατασταθούν όπλα τέτοιου τύπου στην Ευρώπη, οπότε δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα. «Ας μετρήσουν την ταχύτητα και το βεληνεκές των οπλικών συστημάτων που αναπτύσσουμε», είπε με νόημα.
Για του λόγου το αληθές μάλιστα, έκανε ανάλυση των νέων όπλων που ετοιμάζεται να λανσάρει η χώρα, ανάμεσά τους ένας υπερηχητικός πύραυλος με βεληνεκές έως 1.000 χιλιόμετρα, ενώ λίγο μετά την ομιλία του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δημοσιοποίησε βίντεο με τη δοκιμή ενός νέου πυρηνοκίνητου μη επανδρωμένου υποβρυχίου.
Σοβαρές απειλές
Με αυτά τα δεδομένα, οι προειδοποιήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μηνύματα για εσωτερική κυρίως κατανάλωση προκειμένου να τονώσει την πεσμένη δημοτικότητά του, όπως σχολίαζαν ορισμένα δυτικά ΜΜΕ. Μέχρι χθες το βράδυ πάντως, οι αντιδράσεις από πλευράς Ουάσινγκτον ήταν μάλλον χαμηλών τόνων.
«Τα σχόλια του Πούτιν αποτελούν συνέχεια της προπαγάνδας της Ρωσίας στην προσπάθειά της να αποποιηθεί την ευθύνη της για την παραβίαση της συνθήκης INF», σχολίασε στο Reuters εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αντίθετα, εντονότερη ήταν η αντίδραση του ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου.
«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, έτοιμη να υπερασπιστεί όλα τα μέλη της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Πιρς Καζαλέ, ενώ κατηγόρησε και αυτός τη Μόσχα για παραβίαση της συνθήκης.
