Με τον χρόνο να την πιέζει ασφυκτικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα δώσει σήμερα ομιλία στη Βόρεια Ιρλανδία κατά τη διήμερη επίσκεψή της στην οποία αναμένεται να τονίσει ξανά την υπόσχεσή της για αποφυγή «σκληρών» συνόρων στα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδία.
Μπορεί η συμφωνία αποχώρησης μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου να απορρίφθηκε από τη βρετανική Βουλή, ωστόσο η Τερέζα Μέι επιμένει ότι μπορεί να βρει έναν τρόπο για ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα περάσει κάτι τέτοιο επιχειρώντας να καθησυχάσει πολίτες, επιχειρηματίες και πολιτικούς.
Η ίδια αναμένεται να συναντηθεί στο Μπέλφαστ με ηγέτες από τα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας, συμπεριλαμβανομένου του κεντροαριστερού Σιν Φέιν και μιας «ομάδα εργασίας εναλλακτικών ρυθμίσεων».
Στο μεταξύ ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βίνσεντ Σέιμπλ, προειδοποίησε για τις πιθανές συνέπειες μιας μη-συμφωνίας για το Brexit, αφού η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι δεν είχε διαθέσει συγκεκριμένα κονδύλια για την αποφυγή αναστάτωσης στην επαρχία.
Ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Τζον Πένρος, είπε στον Σέιμπλ, ότι «το γραφείο της Βόρειας Ιρλανδίας δεν έχει διαθέσει ειδικά χρηματοδότηση για προετοιμασίες χωρίς συμφωνία».
«Εάν η κυβέρνηση είναι σοβαρή για να αφήσει τη Βρετανία να απομακρυνθεί από την Ε.Ε., θα πρέπει να υπάρχει μια ειδική μονάδα στο γραφείο της Βόρειας Ιρλανδίας, προετοιμάζοντας αυτή την πιθανότητα. Μπορούμε μόνο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η απειλή της μη συμφωνίας είναι ψευδής» ισχυρίστηκε.
Προηγήθηκαν οι πληροφορίες ότι η πρώτη συνάντηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας εργασίας, υπό την προεδρία του γραμματέα Brexit, Στίφεν Μπάρκλεϊ, ήταν «λεπτομερής και εποικοδομητική και το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας για να βρεθεί κοινή βάση για το θέμα του backstop».
Στόχος της ομάδας, που συγκρότησε η Μέι και συνέρχεται επίσης σήμερα και αύριο, είναι να βρει λύση για το επίμαχο ζήτημα και να αναζητήσει ως εναλλακτική σχέδια για την χρήση τεχνολογίας που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
Στο μεταξύ η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι στόχος είναι οι βουλευτές να ψηφίσουν στις 14 Φεβρουαρίου. «Αυτή είναι η προθεσμία για την οποία εργαζόμαστε», δήλωσε μια κυβερνητική πηγή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή».
Χθες ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού τόνισε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη διαμόρφωση προτάσεων για το Brexit που θα μεταβιβάσει στους Ευρωπαίους διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες για να προωθήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου».
Πάντως, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε, Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η Ένωση δεν θα ξαναθέσει υπό συζήτηση τη συμφωνία, ούτε και το επίμαχο ιρλανδικό backstop, σημειώνοντας ότι οι εργασίες για εναλλακτικές λύσεις για αυτό μπορεί να γίνουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.
