Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σοφία Αδαμίδου καταπιάνεται με μια σπουδαία όσο και ιδιαίτερη μορφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Εχουμε λατρέψει την Ντίνα Κώνστα ως Σωτηρία Μπέλλου από το 2012 έως το 2014 και πάλι σε κείμενο της Σ. Αδαμίδου και πλέον, τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη τη σπουδαία επιτυχία, έρχεται η νέα παράσταση σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Το θεατρικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου δεν είναι μια απλή καταγραφή της ζωής της σπουδαίας αυτής τραγουδίστριας. Η ίδια η Σωτηρία Μπέλλου είχε εξουσιοδοτήσει την κ. Αδαμίδου να γράψει τη βιογραφία της και αυτό συνιστά το εγχείρημα ακόμη πιο σημαντικό. Η σκηνοθέτις Χριστίνα Χατζηβασιλείου μάς εισάγει στη ζωή της Σωτηρίας λίγες ώρες πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε αποτέλεσμα η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια να χάσει τη φωνή της.
Ωστόσο δραματουργικά η ίδια δεν σταματά να μιλά για την πολυτάραχη ζωή της: τα πρώτα χρόνια στη Χαλκίδα, την αναχώρηση για την Αθήνα μία μέρα μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, τη συνεργασία με τον Τσιτσάνη.
Η σκληρότητα μπερδεύεται με την ευαισθησία, το παρόν με το παρελθόν, η αγάπη με το μίσος, αποκαλύπτοντας μια εκρηκτική προσωπικότητα που δεν χάνει ούτε μια στιγμή το χιούμορ και το πάθος της για τη ζωή. Εξάλλου όλοι έχουμε αγαπήσει την ιδιαίτερη αυτή τραγουδίστρια με τη δωρική φωνή, για την οποία ωστόσο ακούγονται τόσα πολλά που δεν ξέρει κάποιος τι να πιστέψει και τι όχι.
Στο πλευρό της Σωτηρίας, που την ερμηνεύει περισσότερο διαισθητικά παρά υποκριτικά η καταπληκτική Εφη Σταμούλη (γι’ αυτό και πετυχαίνει να κερδίσει τον θεατή), βρίσκεται η Ελλη Χατζεϊπίδου, η οποία ερμηνεύει τη νοσηλεύτρια της Μπέλλου στο νοσοκομείο. Μπορεί ο ρόλος να είναι υποστηρικτικός ωστόσο η ηθοποιός κατορθώνει να έρθει πραγματικά κοντά στην τραγουδίστρια, παίρνοντας ουσιαστικά τον ρόλο του θεατή που θέλει και ο ίδιος να μείνει, να συμπαρασταθεί, να ακούσει. Ισως και να προλάβει ακόμα και το μοιραίο…
Εξάλλου, όπως πολύ σωστά σημειώνει η σκηνοθέτις, «η Μπέλλου δεν φοβήθηκε ποτέ τον θάνατο. Την αναμονή του φοβόταν».
Και προσθέτει: «Λίγα πράγματα μπορεί κανείς να προσθέσει δίπλα στο όνομα της Σωτήρας -όπως την αποκαλούσαν οι φίλοι της- χωρίς να ακουστούν κοινότοπα και χιλιοειπωμένα. Η Σωτηρία Μπέλλου αγωνίστηκε σε όλη της την -αδιαμφισβήτητα μυθιστορηματική- ζωή ενάντια σε όσα το ένστικτο και η συνείδησή της της υπαγόρευαν, έχοντας μοναδικό σκοπό της να είναι και να νιώθει ελεύθερη. Και αυτό είναι τρομακτικό… Η Μπελλου ήταν ένα αδάμαστο θηρίο στο κλουβί μιας ιδρυματικής ετεροτοπίας που κυοφορεί το απρόοπτο: εδώ τα πάντα μπορεί να συμβούν».
Δεν ξέρουμε αν μπορούν να συμβούν τα πάντα, πάντως την παράσταση θέλουμε να την ξαναδούμε.
Info
Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος, τηλ. 210-9212900). Εως 20/1/2019. Κάθε Τετ. 18.30, Παρ. 21.15, Σάββ. 18.30 και Κυρ. 21.30.
