Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Διμέτωπα πυρά προς ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. αναφορικά με τη στάση τους στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης εξαπολύουν από το Κίνημα Αλλαγής και ξεκαθαρίζουν ότι από τη δική τους πλευρά θα λάβουν μέρος στη συζήτηση με τις θέσεις που εγκαίρως έχουν καταθέσει.

«Το Σύνταγμα δεν είναι ο επικοινωνιακός φερετζές της αρένας λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ της δίψας για εξουσία του κ. Μητσοτάκη» τόνιζαν χθες υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, καταλογίζοντας -με λογική ίσων αποστάσεων- ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για καλλιέργεια κλίματος πόλωσης και διχασμού, αύξηση της έντασης στα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στη χώρα και κατ’ επέκταση τους κατηγορούν ότι οδηγούν και σε θεσμικό αδιέξοδο χρησιμοποιώντας μικροκομματικά τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πολιτικές διεξόδου

«Ο ένας, αφού καθυστέρησε με τα παιχνίδια του επί 2,5 χρόνια, χρησιμοποιεί το Σύνταγμα ως προεκλογικό εργαλείο και ο άλλος παίρνει τη σκυτάλη και το μετατρέπει σε μετεκλογικό εργαλείο. Το αποτέλεσμα; Η αναθεώρηση θα πάει στις καλένδες και το δούλεμα καλά κρατεί» προσθέτουν στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία απαιτεί συγκεκριμένες πολιτικές διεξόδου από την κρίση «και καμία συνταγματική πρόβλεψη από μόνη της δεν αρκεί για να προστατεύσει τον τόπο από την ανικανότητα της διακυβέρνησης Τσίπρα και τις φιλοδοξίες της δεξιάς παλινόρθωσης του κ. Μητσοτάκη».

Στο μεταξύ, μιλώντας επί της ουσίας των προτάσεων (ρ/σ «Στο Κόκκινο»), ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., τάχθηκε (για λογαριασμό του κόμματός του) υπέρ του πλήρους διαχωρισμού των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας και υπέρ της κατάργησης της μισθοδοσίας των κληρικών ως δημοσίων υπαλλήλων από το κράτος.

Ποτάμι: πέντε προτεραιότητες

«Δεν θα μπούμε σε έναν διάλογο αν ο τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι απλώς να συνυπογράψουμε τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» διευκρίνισε από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, απαριθμώντας τις βασικές προτάσεις του Ποταμιού που είναι οι εξής: «Να μην έχουν κομματική ασυλία οι υπουργοί και οι βουλευτές. Να μπουν εγγυήσεις αμεροληψίας στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Να μη συγκυβερνούν στην Παιδεία οι ιεράρχες. Να αποκτήσουμε επιτέλους και μη κρατικά Πανεπιστήμια. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού» (ρ/σ «News 247»).

Την πρόθεση της Ενωσης Κεντρώων να προσέλθει με διάθεση για να συμβάλει στον διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος γνωστοποίησε, τέλος, ο Βασίλης Λεβέντης, προτείνοντας τον αυστηρό έλεγχο των προμηθειών του δημόσιου τομέα, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ διαφώνησε με τη λογική της Ν.Δ., σύμφωνα με την οποία θα ψηφιστούν όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης «και μετά η νέα Βουλή, με πλειοψηφία απλή των 151 βουλευτών, θα τα αλλάξει όλα. Αυτό λέγεται πολιτική ασυδοσία και θυμίζει δικτατορία» σχολίασε ο κ. Λεβέντης.