ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Δημήτρης Τερζής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η κυβέρνηση χθες πόνταρε επικοινωνιακά σε ένα πεδίο στο οποίο εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι απέναντι σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τις παρατάξεις που κυβέρνησαν για δεκαετίες τη χώρα. Με αφορμή την προφυλάκιση του πρώην υπουργού του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου, με την κατηγορία της δωροδοκίας από γαλλική εταιρεία όταν αυτός ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας, προέκυψε ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ του Μαξίμου και των Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η προφυλάκιση αυτή αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί του κυβερνητικού αφηγήματος περί αναμέτρησης με το παλαιό πολιτικό καθεστώς και τη σωρεία σκανδάλων που το συνόδευσε όλα αυτά τα χρόνια. Χθες, η μέρα θύμιζε κάτι από μέρες Novartis, όταν η κυβέρνηση κατήγγελλε τα διαχρονικά σκάνδαλα στην Υγεία και η αντιπολίτευση επιχειρούσε να αμυνθεί, αμήχανα είναι η αλήθεια.

Το γάντι, χθες, έπεσε από το Μαξίμου και η Ν.Δ. ήταν αναγκασμένη να το σηκώσει. Και ήταν αναγκασμένη να το σηκώσει επειδή στη διαλεύκανση της υπόθεσης Παπαντωνίου έπαιξε μεγάλο ρόλο η λίστα Λαγκάρντ, η οποία βρισκόταν επί δύο χρόνια στα συρτάρια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. χωρίς να τη χρησιμοποιεί κανείς.

Παίρνοντας λοιπόν ως αφορμή ένα tweet που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης πριν από μια εβδομάδα και μάλιστα στα αγγλικά, η κυβέρνηση βγήκε στην επίθεση. Το tweet είχε γίνει λίγο πριν συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες – συνάντηση η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε και όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της Ν.Δ. θα έκανε λόγο για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Σε εκείνο το tweet λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης έγραφε τα εξής: «Ο αγαπημένος υπουργός του Τσίπρα (σ.σ. εννοεί τον Παύλο Πολάκη) είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές εάν η κυβέρνηση βάλει στη φυλακή κάποιους από τους πολιτικούς της αντιπάλους. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα εκφοβιστεί. Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι μόνο για την Οικονομία. Αλλά και προς την προάσπιση των βασικών αξιών μας».

Χθες, μια εβδομάδα μετά, το Μαξίμου σχολίασε ως εξής: «Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε tweet στα αγγλικά, για να καταγγείλει ότι η κυβέρνηση δήθεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, με αφορμή τοποθέτηση στελέχους της που αφορούσε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών της.

»Σήμερα με προφανή αμηχανία επιχειρεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και μέσω διαρροών θυμίζει ότι επί των ημερών της ξεκίνησε η δικαστική έρευνα για τον Γιάννο Παπαντωνίου, ξεχνώντας όμως ότι αυτό έγινε μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, που οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έκρυβαν στα συρτάρια τους. Αλήθεια, για τη Ν.Δ. η προφυλάκιση Παπαντωνίου δεν αποτελεί προϊόν σκευωρίας, πολιτικής δίωξης και άθλιων παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη; Εάν είναι έτσι, είναι και αυτό μία πρόοδος για τη Ν.Δ., έστω και αργά. Περιμένουμε αντίστοιχη πρόοδο από τον κ. Μητσοτάκη και για άλλες υποθέσεις πολιτικών προσώπων που ερευνά η Δικαιοσύνη».

Η αρχική απάντηση της Ν.Δ. ήταν μάλλον αμήχανη, αναφέροντας πως «ο δικαστικός έλεγχος του κ. Γ. Παπαντωνίου που ξεκίνησε το 2012 πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η δυσώδης υπόθεση των εξοπλιστικών. Για να διαταχθεί προσωρινή κράτηση, προφανώς η Δικαιοσύνη έκρινε ότι υπήρχαν λόγοι που την καθιστούσαν αναγκαία».

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από την πλευρά του προχώρησε σε δημοσιοποίηση όλων εκείνων των θεσμών και των αρχών που νομοθέτησε στο παρελθόν προς όφελος της διαφάνειας, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης περί «σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων».

Η κυβέρνηση, που είχε ξεκινήσει αυτόν τον «χορό», συνέχισε απτόητη απαντώντας και στους δύο: «Αντί η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής να ψάχνουν σωσίβιο σε θεωρίες συνωμοσίας, προκειμένου να αποφύγουν να πάρουν θέση για την προφυλάκιση Παπαντωνίου, ας ζητήσουν επιτέλους τουλάχιστον μία συγγνώμη για τον τρόπο που κυβέρνησαν, για τον εκφυλισμό της πολιτικής και για το εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς που δημιούργησαν. Εκτός εάν επιμένουν στις θεωρίες περί σκευωρίας της κυβέρνησης. Ο,τι και να κάνουν όμως ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά, δεν μπορούν να κρύψουν την πολιτική ενοχή τους».

Κάπου εκεί χάθηκε η ψυχραιμία, τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η μεν πρώτη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «πλήρη σύγχυση» και συνέχισε απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα: «Αν θέλει πληροφορίες για τα εξοπλιστικά σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει παρά να ρωτήσει το δεξί χέρι του Ακη Τσοχατζόπουλου: Τον Αντώνη Κοτσακά που εξελέγη πρώτος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από την πλευρά του κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό (πάσα ομοιότητα με την ανακοίνωση της Ν.Δ. είναι μάλλον τυχαία) ότι με την πολιτική του ζημίωσε την Ελλάδα με 200 δισ. ευρώ και πως έγινε «ο καλύτερος χορηγός της δεξιάς και του κ Μητσοτάκη». Και εν συνεχεία έριξε την μπάλα στον Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι «περιμένουμε όμως να σπάσει την αφωνία του και να απολογηθεί για τις κατηγορίες του Υπουργού του ότι η Κυβέρνηση χρηματοδοτήθηκε από τον Σόρος».