Η επόμενη μέρα ήταν ακόμα πιο επώδυνη. Η τραγωδία στην Αττική που προχθές πρωταγωνιστούσε μόνο στις περισσότερες ιστοσελίδες και κανάλια ανά τον κόσμο, χθες είχε τυπωθεί και στο χαρτί. Εφημερίδες στα πέρατα του κόσμου κυριολεκτικά, από τον Καναδά ώς τη Χιλή κι από την Ουρουγουάη ώς το Ιράν αποτύπωναν στα πρωτοσέλιδά τους έναν κρανίου τόπο και την οδύνη για τις φονικότερες πυρκαγιές που έπληξαν ποτέ την Ελλάδα. Αλλά, μεταξύ όλων, τα εύσημα κερδίζουν δικαιωματικά οι γείτονες.
«Μοιραζόμαστε τον πόνο σας». Με ένα ελληνικότατο τίτλο στην πρώτη της σελίδα η τουρκική Cumhuriyet εξέφραζε τη συμπαράστασή της στους πληγωμένους Ελληνες μαζί με το ρεπορτάζ για τις πολύνεκρες πυρκαγιές. Σε άλλο ρεπορτάζ μάλιστα αναφερόταν στις εξωφρενικές δηλώσεις Αμβρόσιου για τη «θεία τιμωρία» λόγω του «άθεου Τσίπρα».
Οι περισσότερες μεγάλες εφημερίδες της Τουρκίας φιλοξενούσαν το θέμα στο πρωτοσέλιδό τους. Για «καταστροφή στους γείτονες με 74 νεκρούς» έκανε λόγο η Milliyet. «Η Αθήνα φλέγεται» έγραφε η Sabah, αναφερόμενη παράλληλα και στην περίπτωση Αμβρόσιου. Αλλά οι πυρκαγιές βρέθηκαν και στα πρωτοσέλιδα φημερίδων ειδικού ενδιαφέροντος όπως η οικονομική Dunya, η αθλητική Takvim ή η σκανδαλοθηρική Posta.

Παράλληλα όλες οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες που εκδίδονται στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου (Havadis, Afrika, Yeniduzen, Kibris, Halkin Sesi) αφιέρωσαν τα πρωτοσέλιδά τους στις πυρκαγιές της Αττικής. H Havadis μάλιστα με δίγλωσσο τίτλο: «O ΠΟΝΟΣ ΣΑΣ ACIMIZDIR». Ο πόνος σας είναι και δικός μας.

Αλλά πραγματικά εντυπωσιακή και συγκινητική ήταν η συμπαράσταση των Τούρκων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεγάλη ανταπόκριση βρήκαν στο τουίτερ τα χάσταγκ #GecmisOlsunKomsu (Περαστικά γείτονα) και #Yunanistan (Ελλάδα), το οποίο έγινε για λίγο παγκόσμιο τρεντ. Χιλιάδες άνθρωποι έστελναν μηνύματα αλληλεγγύης γράφοντας στα τουρκικά, στα αγγλικά και στα… ελληνικά.
«Δεν υπάρχει γλωσσική θρησκεία για τον πόνο του θανάτου…», «Ο πόνος σου είναι οδυνηρός γείτονα. Η καρδιά μας καίγεται», «Μοιραζόμαστε με καρδιά τα βάσανα των Ελλήνων φίλων μας, των αδελφών μας, των δέντρων και των ζωών που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την καταστροφή» ήταν μερικά από τα μηνύματα που έγραψαν Τούρκοι χρήστες του τουίτερ στα ελληνικά. Ενας άλλος γείτονας έγραψε στα αγγλικά για να μας πει «δεν είμαστε εχθροί. Ας αφήσουμε πίσω μας τις σκέψεις για τα πολιτικά. Ας προσευχηθούμε μόνο για την Ελλάδα. Μην είστε ρατσιστές. Ολοι είμαστε αδέρφια».

Από εκεί και πέρα οι πολύνεκρες πυρκαγιές πρωταγωνιστούν παντού: στα πρωτοσέλιδα των New York Times («Οι χειρότερες πυρκαγιές της δεκαετίας»), Wall Street Journal («Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς»), Dallas Morning News («Δασικές πυρκαγιές ρημάζουν την Ελλάδα»), στις ΗΠΑ.

Μεξικό, Χιλή, Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Περού, Εκουαδόρ, Βολιβία… Η τραγωδία της φωτιάς αποτυπώθηκε σε πολλά πρωτοσέλιδα εφημερίδων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Από τα πιο χαρακτηριστικά της βολιβιάνικης La Razon που μιλούσε για «Συμφορά στην Ελλάδα», ενώ η αργεντίνικη Clarin μιλούσε για τις «φωτιές που ρήμαξαν ένα χωριό στην Ελλάδα».

Με μια συγκλονιστική εικόνα από τη φωτιά στην πρώτη της σελίδα απεικόνισε το θέμα η ισραηλινή Haaretz, ενώ η αγγλόφωνη εφημερίδα του Ιράν Iran Daily έγραψε για τις φωτιές που «σκότωσαν 60 κοντά στην ελληνική πρωτεύουσα».
Εντονότατο, όπως είναι επόμενο, το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών φύλλων. Για «Βιβλική καταστροφή» μιλούν οι βρετανικοί Times. «Ανείπωτη τραγωδία, 74 νεκροί από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα» έλεγε το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της Guardian. Οι πολύνεκρες πυρκαγιές πρωταγωνιστούσαν στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων γερμανικών εφημερίδων. «Η Ελλάδα φλέγεται» έγραφε η Die Welt, ενώ η Tagesspiegel μιλούσε για «Ελληνική Τραγωδία».
Οι πυρκαγιές ήταν πρώτο θέμα σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες της ομοιοπαθούς Πορτογαλίας, με πιο εντυπωσιακό αυτό της Diario de Noticias: «Οι τρεις ελληνικές τραγωδίες. Μετά την οικονομική χρεοκοπία και την προσφυγική κρίση, η πυρκαγιά».

Αφιερωμένα στις πυρκαγιές ήταν και τα πρωτοσέλιδα των περισσότερων ισπανικών εφημερίδων. «Περισσότεροι από 70 νεκροί από τη φωτιά στις πύλες της Αθήνας» ήταν ο τίτλος της El Pais, η οποία έχει στείλει στον τόπο της καταστροφής την καλή συνάδελφο Maria Antonia Sanchez Vallejo.
Λιγότερη έκταση έδωσε, αντίθετα, ο γαλλικός Τύπος, καθώς από τις μεγάλες εφημερίδες μόνο η Le Monde και η Le Figaro είχαν στα πρωτοσέλιδά τους τις πυρκαγιές. Στη Δανία οι μεγαλύτερες εφημερίδες κυκλοφόρησαν με πρώτο θέμα τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Επόμενο καθώς ανάμεσα στους αγνοούμενους συγκαταλέγονται και Δανοί τουρίστες. Εντονο επίσης ήταν το ενδιαφέρον στον βελγικό και στον ολλανδικό Τύπο. Μια δημοσιότητα που καλύτερα να μην είχαμε γνωρίσει ποτέ…
