Φάρμακα για τον… πονοκέφαλο ενδέχεται να χρειαστεί να λάβει ο πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις επιστρέψει στη χώρα του από την περιοδεία στην Ευρώπη, καθώς έκθεση των Δημοκρατικών αποκαλύπτει προσπάθεια της γνωστής και μη εξαιρετέας Novartis να αποκτήσει πρόσβαση στην αμερικανική κυβέρνηση, μέσω του προσωπικού δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Δημοκρατικοί παρουσίασαν έκθεση στη Γερουσία σύμφωνα με την οποία η «αμαρτωλή» φαρμακοβιομηχανία από την Ελβετία αναζητούσε τρόπους για να έχει επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους μετά τις εκλογές του 2016.
Πανταχού παρών ο Μάικλ Κοέν
Η Novartis φέρεται να επιχείρησε να… αγοράσει πρόσβαση στον στενό κύκλο του προέδρου μέσω του προσωπικού του δικηγόρου, Μάικλ Κοέν, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο έρευνας από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς για αδικήματα που σχετίζονται με τραπεζική απάτη και παραβιάσεις της νομοθεσίας για χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς.
Αρχικά η Novartis προσέλαβε τον Μάικλ Κοέν για να αποκτήσει πρόσβαση σε «κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους», όμως στη συνέχεια η φράση αυτή διεγράφη από την έκθεση. Η εταιρεία, η οποία πλήρωσε 1,2 εκατ. δολάρια στον Κοέν μετά τις εκλογές του 2016, δήλωσε τον Μάιο ότι είχε μία συνάντηση με τον τότε προσωπικό δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτη του 2017, αλλά αποφάσισε να μην προχωρήσει περαιτέρω.
Σήμερα, Δημοκρατικοί γερουσιαστές ανέφεραν ότι ο Μάικλ Κοέν είχε τουλάχιστον τέσσερις συναντήσεις και αρκετές ανταλλαγές email με τον Τζόζεφ Χιμένες, τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis, μετά την αρχική συνάντηση. Υποστηρίζουν ότι η εταιρεία είχε προτείνει ιδέες για να μειωθούν οι τιμές στα φάρμακα και ο κ. Κοέν είχε υποσχεθεί να τις προωθήσει στην τότε διοίκηση Τραμπ. «Αρκετές από τις προτάσεις της Novartis εμφανίστηκαν αργότερα στο σχέδιο τιμών που παρουσιάστηκε τον Μάη του 2018» σημειώνεται στην έκθεση.
«Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τις συμφωνίες μεταξύ Κοέν και Novartis, τόσο πιο ανησυχητικά φαίνονται» δήλωσε η Πάτι Μάρεϊ και συμπλήρωσε «Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν ότι οι δημόσιοι αξιωματούχοι εργάζονται για εκείνους και όχι για μεγάλες εταιρείες, πλούσιους δωρητές και ξεχωριστά συμφέροντα».
Διαψεύδει η εταιρεία συχνές επαφές
Εκπρόσωπος της Novartis δήλωσε ότι οι αρχικές απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν παραπλανητικές και ότι ο κ. Κοέν δεν πρόσφερε υπηρεσίες στην εταιρεία πέρα από την αρχική συνάντηση. «Η μόνη επιπρόσθετη επικοινωνία πέρα από τη συνάντηση της 1ης Μαρτίου ήταν ότι ο κ. Κοέν υπέγραψε συμβόλαιο με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό μας κ. Χιμένες για διαφορετικές εργασίες» είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας για να προσθέσει ότι «ο Χιμένες είχε δώσει στον Κοέν μία λίστα με προτάσεις για να πέσουν οι τιμές σε φαρμακευτικά προϊόντα οι οποίες είχαν συζητηθεί δημοσίως».
Ο δικηγόρος του Μάικλ Κοέν δεν σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ είπε στο ABC ότι ο πελάτης του «δεν σύστησε κανέναν από τη Novartis σε αξιωματούχους του Τραμπ ή μέλη του Κογκρέσου».
Η έκθεση αναφέρει άλλα
Η έκθεση από τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές Ρον Γουίντεν, Πάτι Μάρεϊ, Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ και Ελίζαμπεθ Γουόρεν ρίχνει περισσότερο φως σε μία σειρά από συμφωνίες που είχε κάνει ο Κοέν με εταιρείες μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Τον Μάιο ο Μάικλ Αβενάτι, δικηγόρος της περιβόητης Στόρμι Ντάνιελς, αποκάλυψε ότι ο Κοέν είχε λάβει εκατομμύρια δολάρια από τις AT&T, Novartis, Korea Aerospace και Columbus Nova, μια αμερικανική επενδυτική εταιρεία που ελέγχεται από τον Άντριου Ιντράτερ, ξάδερφο του Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, Ρώσου ολιγάρχη στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις.
Ο Κοέν δεν ήταν ποτέ καταγεγραμμένος ως λομπίστας και οι δικηγόροι του αρνούνται όλες τις κατηγορίες.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο κ. Κοέν προσπάθησε και απέτυχε να πείσει τη Novartis να επενδύσει στην Yamo Pharmaceuticals, μία εταιρεία που έχει στενούς δεσμούς με την Columbus Nova, και είχε συζητήσεις με τον κ. Χιμένεθ για ευαίσθητα ζητήματα φαρμακευτικής πολιτικής μήνες μετά την πρώτη τους συνάντηση τον Μάρτη του 2017. Τον Ιούνιο του 201, όταν η κυβέρνηση Τραμπ σχεδίαζε να μεταρρυθμίσει τις τιμές των φαρμάκων, ο κ. Χιμένεθ έστειλε στον Κοέν ένα πλάνο έξι σημείων το οποίο περιλάμβανε «ιδέες για μείωση της τιμής του φαρμάκου στις ΗΠΑ», το οποίο προοριζόταν για αξιολόγηση από την κυβέρνηση Τραμπ. Η εταιρεία, πάντως, είπε στους γερουσιαστές ότι οι προτάσεις στάλθηκαν σε απάντηση αιτήματος από τον ίδιο τον Κοέν.
Σύμφωνα με την εταιρεία ο Κοέν είπε στον Χιμένες ότι ένας φίλος του (δεν αποκάλυψε ποιος) έστηνε πλάνο με ιδέες προς συζήτηση με ανθρώπους εντός της κυβέρνησης. Τότε, τον Αύγουστο, ο Κοέν πίεσε τον Χιμένες να επανεξετάσει την επένδυση στην Yamo, η οποία ανέπτυσσε θεραπεία για τον αυτισμό.
Το τότε αφεντικό της Novartis απάντησε μέσα σε μία ώρα πως θα το ερευνήσει προσωπικά. Η εταιρεία είπε ότι δεν προέβη σε καμία επένδυση. Αργότερα, τον Σεπτέμβρη του 2017, ο Κοέν είχε προγραμματίσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Χιμένες και του προώθησε μια υπόθεση μηνύσεων για οπιοειδή γράφοντάς του «Ένα παράδειγμα για αυτά που συζητήσαμε».
«Αυτές οι επικοινωνίες δεν συνάδουν με τις απαντήσεις της Novartis πως εκείνοι αποφάσισαν να μην συνεργαστούν με τον Κοέν» αναφέρεται στην έκθεση.
Δεν μπορούσαμε να σπάσουμε το συμβόλαιο
Η εταιρεία είχε ανακοινώσει παλαιότερα ότι αντιλήφθηκε πως ο Κοέν δεν μπορούσε να τους προσφέρει τις υπηρεσίες που ήλπιζε, όμως συνέχισε να πληρώνει το ενός έτους συμβόλαιο ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων επειδή οι όροι δεν της επέτρεπαν να το σπάσει.
Ο Φέλιξ Ερχάτ, πρώην νομικός σύμβουλος της εταιρείας που είχε συνυπογράψει το συμβόλαιο με τον Κοέν, παραιτήθηκε τον Μάιο όταν έγινε γνωστή δημοσίως η σχέση του δικηγόρου του Τραμπ με την εταιρεία. Ο Βασάντ Νασασιμχάν, τέως διευθύνων σύμβουλος της Novartis, έχει δηλώσει ότι δεν είχε σχέση με τη συμφωνία και δεν είχε έρθει ποτέ σε επαφή με τον Μάικλ Κοέν. «Τώρα, μετά από τα όσα έγιναν γνωστά πλέον, ίσως να έπρεπε να είχαμε προσπαθήσει να σπάσουμε το συμβόλαιο με τον Κοέν ασχέτως με το ποιές ήταν οι απόψεις μας για τις νομικές του ικανότητες» δήλωσε σήμερα η Novartis…
