Για «επίσημη δήλωση μετανοίας» έκανε λόγο το ΚΚΕ σχολιάζοντας την προχθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Κόμματος ήταν: «Οι όρκοι πίστης στην Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τα επιτελεία τους, η προσήλωση στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και η αναγνώριση, ως λάθος, του δημοψηφίσματος του 2015, αποτελούν την επίσημη “δήλωση μετάνοιας” του πρωθυπουργού».
«Αυτή η ομολογία μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει για μια ακόμη φορά την ανάγκη να εγκαταλείψουν αυτό το κόμμα όσοι αγωνιστές, αριστεροί, προοδευτικοί άνθρωποι, ακόμη το ακολουθούν και να συμπορευθούν με το ΚΚΕ», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.
Βέβαια, όσον αφορά το δημοψήφισμα του 2015, στην ερώτηση του δημοσιογράφου της Die Welt, αν μετά το «Οχι» έπρεπε «να είχε ακολουθήσει η έξοδος από την ευρωζώνη», κάτι που δεν έγινε με συνέπεια «μια τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης και το κλείσιμο των τραπεζών», ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Η κατάσταση τότε ήταν πολύ δύσκολη. Εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά πρέπει να αποφασίζουμε, όταν τα έχουμε μπροστά μας. Και αντίθετα με όσα λέτε, δεν επρόκειτο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ. Ηταν ψηφοφορία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα μου. Αμέσως μετά έδωσα εντολή να ακολουθήσουν εκλογές και τις κέρδισα. Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο, μπορούσα να είχα κυβερνήσει ακόμα τριάμισι χρόνια χωρίς εκλογές».
Τέλος, και ως «προϊόν των σχεδιασμών των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για την ανακοπή της επιρροής της Ρωσίας στα Βαλκάνια, σε συνδυασμό με την προώθηση των ενεργειακών τους συμφερόντων» χαρακτήρισε τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης (ΕΡΤ1).
Σημείωσε μάλιστα πως οι σχεδιασμοί είναι πολεμικοί και πως το ΚΚΕ «ανησυχεί πολύ έντονα για τις εξελίξεις στην περιοχή», προσθέτοντας ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ και άλλων χωρών στο ΝΑΤΟ «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς».
