ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ - ΘΕΑΤΡΟ
- Το οχυρό της οδού Κεφαλληνίας Ακόμη μία σπουδαία παράσταση στο «Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας». Οπου, χρόνια τώρα, η Μπέττυ Αρβανίτη και ο Βασίλης Πουλαντζάς με πάθος και πείσμα δίνουν τον καλό αγώνα για το καλό θέατρο. Σε μια γειτονιά, λοιπόν, θεατρική με πρώτο εποικίσαντα τον Γιώργο Μιχαηλίδη. Το όνομα του οποίου έρχεται και σφηνώνεται στη μνήμη κάθε φορά που περνάμε την πόρτα της Οδού Κεφαλληνίας, στον αριθμό 16.
- Το σπίτι με τις Καρυάτιδες Το ζωγράφισε ο Γιάννης Τσαρούχης και το χρησιμοποίησε ως σκηνικό στις «Εκκλησιάζουσες» που είχε ανεβάσει στη δεκαετία του 1960 το Θέατρο Τέχνης. Το απαθανάτισαν σπουδαίοι φωτογράφοι και δεν είναι τυχαίο ότι το συγκαταλέγει στα «Θεόκτιστα» ο κορυφαίος Αρης Κωνσταντινίδης στο βιβλίο του για τη λαϊκή αρχιτεκτονική
- «Το βαλς των δέντρων και του ουρανού» Πριν από έναν χρόνο μεταφράστηκε στα ελληνικά το εξαιρετικό βιβλίο του Ζαν-Μισέλ Γκενασιά «Το βαλς των δέντρων και του ουρανού» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις). Ο Ζαν-Μισέλ Γκενασιά γεννήθηκε στο Αλγέρι το 1950, εξήντα χρόνια μετά τον θάνατο του Βαν Γκογκ, και πέραν της δικηγορικής του ενασχόλησης, έχει γράψει και τρία βιβλία, που έγιναν όλα επιτυχίες.
- Αυστηρώς θηλυκόν! Από τα βάθη της αρχαιότητας ώς σήμερα πολλοί (ίσως μάταια) προσπαθούν να λύσουν το μέγα μυστήριο: τι κρύβεται επιτέλους μέσα στο μυαλό μιας γυναίκας; Την απάντηση υποστηρίζουν πως μπορούν να δώσουν οι «Stringless» στην παράσταση «Η γυναίκα είναι μυστήριον». Πρόκειται για το γνωστό φωνητικό συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη, που το όνομά του ακούγεται ως «στρίγκλες» αλλά σημαίνει «χωρίς χορδές»
- Μια παράσταση για την παρέα και τη μοναξιά «Δεν έχει σημασία ποιο κατώφλι θα περάσεις. Ούτε πότε και πώς θα το περάσεις. Αρκεί να μην το περάσεις μόνος…». Η φράση αυτή είναι από το πρωτόλειο θεατρικό έργο της Ειρήνης Σταματίου «Η ομπρέλα», που ανεβαίνει στο θέατρο «Αλκμήνη» αυτή την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.
- Φεβρουάριος 1940: η δολοφονία Ηταν ο ποιητής του θεάτρου. Αυτό και μόνο προδιέγραψε την τραγική μοίρα του. Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς αφοριστικά για την τέχνη του Βσεβολόντ Μέγιερχολντ, μέσα από την έννοια της «βιομηχανικής» ή όποια άλλη. Οχι, ο Μέγιερχολντ δεν ήθελε να «εκβιομηχανίσει» το θέατρο, να υποτάξει τον βίο και τη μαγεία του θεάτρου σε μια βιομηχανία αυτονόητων που θα υμνούσαν την εξουσία.
- «Η Θέληση» της Σιμόν Βέιλ για πρώτη φορά στην Αθήνα Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παράσταση με τίτλο «Η Θέληση» και «αποσπάσματα από τη ζωή της Σιμόν Βέιλ» του Αργεντίνου σκηνοθέτη Σέζαρ Μπρι για την πορεία της μεγάλης Γαλλίδας φιλοσόφου και ακτιβίστριας παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον κάθε Τετάρτη και Πέμπτη μέχρι τις 7 Μαρτίου.
- Πώς ο Περλέγκας ανανέωσε τον Πιραντέλο Αξίζει να στρέψουμε την προσοχή μας στην παράσταση του Γιάννου Περλέγκα στο Θέατρο Τέχνης όχι τόσο γιατί είναι μια αναντίρρητα «επιτυχημένη», όσο γιατί είναι μια καλλιτεχνικά γενναία πρόταση. Φέτος ειδικά, που στο θέατρό μας βρίσκεται σε τόση έξαρση ο πυρετός του Πιραντέλο, οφείλουμε να θυμηθούμε ότι ο μέγας κίνδυνος με αυτούς τους συγγραφείς είναι να τους ανεβάζουμε από ρεπερτοριακό αυτοματισμό.