ΤΑΙΠΕΔ στο εδώλιο για σκάνδαλο 28 ακινήτων

Ζημιά 600 εκατ. ευρώ προκάλεσαν στο Δημόσιο οι σκανδαλώδεις συμβάσεις επαναμίσθωσης 28 κρατικών ακινήτων για 20 χρόνια. Καταπέλτης το πόρισμα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για τρία μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και για τους εμπειρογνώμονες του Ταμείου.

Ποινική δίωξη εις βάρος τους σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για την πώληση και επαναμίσθωση των επίμαχων ακινήτων του Δημοσίου αναφορικά με απιστία στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του Ν. 1608 και με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και υπεξαίρεση με βάση τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, σε βάρος τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, υποτιμήθηκε η εύλογη αξία «των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπράττει μικρότερο τίμημα». «Τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων, παρ’ ότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το Δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το Δ.Σ. ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής, ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ».

Στο πόρισμα σημειώνεται πως το ΤΑΙΠΕΔ ιδρύθηκε με βάση το 2ο Μνημόνιο και σ’ αυτό μεταβιβάστηκαν 28 ακίνητα, τα οποία χαρτογραφήθηκαν σε δύο χαρτοφυλάκια. Πρόκειται για πέντε κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια ΔΟΥ και πέντε της Αστυνομίας που μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο, με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωσή τους (sale-and-lease-back) για 20 χρόνια.

Οι εισαγγελείς Ιωάννης Σέβης και Αγγελική Τριανταφύλλου καταγράφουν συγκεκριμένες περιπτώσεις με τις οποίες τεκμηριώνεται η προκληθείσα ζημία για το δημόσιο, όπως το ποσόν των 6,6 εκ. ευρώ που κατέβαλλε το δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2015 για μίσθωση κενών ή εν μέρει κενών κτιρίων. 

Το παραπάνω επισημαίνουν και κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, που αναφέρονται και στις συμβάσεις πώλησης και επαναμίσθωσης, υπογράφηκαν ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τις εταιρείες "Eurobank Properties" και "ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία". Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014 και το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ. Τα μισθώματα που ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως το ελληνικό δημόσιο, ανέρχονταν για το πρώτο έτος σε 25,5 εκατ. ευρώ.