Οι δημόσιες εκτάσεις δεν ανήκουν σε τσιφλικάδες

kinimatografos_melina_merkoyri.jpg

Κινηματογράφος «Μελίνα Μερκούρη» Ο Δημοτικός Κινηματογράφος Ηλιούπολης «Μελίνα Μερκούρη» ανήκει πλέον και αυτός στο Δημόσιο | ΕΦ.ΣΥΝ.

Η πολύχρονη, σφοδρή αντιδικία του Ελληνικού Δημοσίου σε συνεργασία με τους Δήμους Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, κατά των κληρονόμων Νάστου έφτασε στο τέλος της. Με απόφαση του Αρείου Πάγου (Γ΄ Τμήμα) έληξε η σαραντάχρονη δικαστική διαμάχη και πλέον, κατά τρόπο αμετάκλητο, κρίθηκε ότι τα ακίνητα αυτά ανήκουν στο Δημόσιο.

Μια μεγάλη και καθοριστική νίκη για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου κατακτήθηκε, όμως η «μάχη» δεν τελείωσε, με τους τρεις δήμους να διεκδικούν από την κυβέρνηση οριστικά παραχωρητήρια των οικοπέδων, με στόχο την αξιοποίησή τους για κοινωφελείς σκοπούς.

«Οι κληρονόμοι Νάστου, απόγονοι καταπατητών, με αλλεπάλληλες αγωγές διεκδικούσαν χωρίς δισταγμό εκατοντάδες στρεμμάτων εντός σχεδίου πόλης, ισχυριζόμενοι αναληθώς ότι τους ανήκουν, αφού δήθεν ανήκαν στους προγόνους τους. Για να στηρίξουν τους απαράδεκτους και αναληθείς ισχυρισμούς τους, υποστήριζαν ότι οι δικαιοπάροχοί τους είχαν στην ιδιοκτησία τους τσιφλίκι που έφτανε ακόμη και μέχρι την κορυφογραμμή του Υμηττού!», σχολίασε ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, λίγο μετά την έκδοση της απόφασης (αρ. 826/2018) του Αρείου Πάγου (Γ΄ Τμήμα), προς τον οποίο είχαν προσφύγει οι κληρονόμοι Νάστου, προκειμένου να ανατρέψουν τη σε βάρος τους απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Το κτίριο ΕΦΚΑ Ηλιούπολης Το οικοδομικό τετράγωνο της κεντρικής πλατείας Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, όπου σήμερα βρίσκεται το σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, και το κτίριο του ΕΦΚΑ Ηλιούπολης περνάνε στο Ελληνικό Δημόσιο | ΕΦ.ΣΥΝ.

Ο Αρειος Πάγος, με την παραπάνω απόφασή του, απέρριψε τόσο την αναίρεσή τους όσο και τους πρόσθετους λόγους που επικαλέστηκαν, αποφασίζοντας αμετάκλητα ότι τα ακίνητα αυτά ανήκουν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την απόφαση, «οι Νάστοι δεν μπορούσαν να είχαν την ιδιοκτησία πέραν των 400 στρεμμάτων που κατείχαν με τρία οθωμανικά “χοτζέτια”, γιατί, τόσο για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις όσο και για τις βοσκές -πολύ δε περισσότερο για τις δασικές- έπρεπε να έχουν τον ειδικό οθωμανικό τίτλο που ονομάζεται “ταπί”, που ποτέ δεν είχαν και, συνεπώς, δεν μπορούσαν να ήταν ιδιοκτήτες μέχρι την κορυφογραμμή του Υμηττού».

Την ιστορική δικαίωση του πολύχρονου αγώνα των δήμων για την κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας χαιρέτισε σύσσωμο το Διαδημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε (07/06/18), με τη συμμετοχή των Δήμων Ηλιούπολης, Αλίμου και Αργυρούπολης - Ελληνικού.

Το Διαδημοτικό Συμβούλιο διαπίστωσε, παρά τη θετική έκβαση της υπόθεσης, ότι ο αγώνας μέχρι την τελική απόδοση στους δημότες και την κατοχύρωση της περιουσίας από τους δήμους πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.

Σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος Το οικοδομικό τετράγωνο της κεντρικής πλατείας Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, όπου σήμερα βρίσκεται το σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος πέρασε στα χέρια του Δημοσίου | ΕΦ.ΣΥΝ.

Ετσι, ομόφωνα το Διαδημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα, ενώ καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα που είναι:

● Πλήρης ενημέρωση όλων των κομμάτων για το δίκαιο της πλήρους απόδοσης της δημόσιας περιουσίας στους δήμους.

● Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με στόχο την ενημέρωσή του και το αίτημα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη διευκόλυνση της διαδικασίας.

● Συνάντηση με την ΕΤΑΔ για τη ρύθμιση του θέματος.

● Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν χρειαστεί.

Με επιστολή (14/06/2018) στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, οι τρεις δήμαρχοι ζητούν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να διεκδικήσουν οριστικά παραχωρητήρια της Δημόσιας Περιουσίας στους Δήμους Ηλιούπολης, Αλίμου, Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Το χρονικό της διένεξης

Οικόπεδο στην Ηλιούπολη Οικόπεδο στην Ηλιούπολη με γήπεδο μπάσκετ και χώρο εκδηλώσεων, ανήκει πλέον και αυτό στο Δημόσιο | ΕΦ.ΣΥΝ.

Η διαμάχη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των κληρονόμων Νάστου αφορά τα όρια και την έκταση του λεγόμενου «τσιφλικιού Καρά», η ύπαρξη του οποίου ανάγεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Το «τσιφλίκι (ή Κτήμα) Καρά» άλλαξε αρκετούς ιδιοκτήτες και, το 1922, κατέληξε στον κτηνοτρόφο Αλέξιο Νάστο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το κτήμα που αγόρασε είχε έκταση 12.773 τ.μ. και περιλάμβανε όλο τον σημερινό Δήμο Ηλιούπολης και τον δασικό χώρο του Υμηττού, μέχρι την κορυφή του όρους, το μεγαλύτερο τμήμα του σημερινού Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, καθώς και ένα μικρό τμήμα του σημερινού Δήμου Αλίμου.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, οι κληρονόμοι Νάστου κατάφεραν να ενταχθούν στο Σχέδιο Πόλεως χιλιάδες στρέμματα που ισχυρίζονταν ότι τους ανήκαν και συνέχισαν να πωλούν οικόπεδα.

Το πρώτο ισχυρό πλήγμα στις διεκδικήσεις της οικογένειας Νάστου δόθηκε με την απόφαση 4910/1977 του Εφετείου Αθηνών, το οποίο απεφάνθη ότι «…ο Νάστος, διά της μεθόδου της επεκτάσεως της αρχικής περιουσίας του των “τεσσάρων ζευγαριών”, δηλαδή 320-520 κατ’ ανώτατο όριο στρεμμάτων, επέτυχε να σφετεριστεί χιλιάδες στρεμμάτων γης κάτωθεν των προπόδων της δυτικής πλευράς του Υμηττού…».

Τη δεκαετία του 1980, με επικεφαλής τον τότε δήμαρχο Ηλιούπολης, Δημήτρη Κιντή, αναπτύσσεται ένα δυναμικό κίνημα διεκδίκησης της δημόσιας περιουσίας, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι Νάστοι να πουλάνε οικόπεδα στην περιοχή και να ξεκινήσει από το 1987 ένας μακροχρόνιος δικαστικός αγώνας.

Τα επόμενα χρόνια, οι διοικήσεις των δήμων κατασκεύασαν στα διεκδικούμενα οικόπεδα, σχολεία, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, κλειστά γυμναστήρια, παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές, χωρίς να προβάλουν εμπόδια οι κληρονόμοι Νάστου.

Τι ζητούσαν οι κληρονόμοι

«Οι κληρονόμοι υπέβαλαν διεκδικητική αγωγή για όλες τις εκτάσεις που φέρονταν ως ιδιοκτήτες, αλλά βλέποντας ότι, αναζητώντας να τους αναγνωριστούν ως δικά τους όλα τα ακίνητα -δεν τους ευνοούσαν οι αποφάσεις- πάγωσαν τις διαδικασίες και άλλαξαν τακτική. Από το 1995 και μετά, προσέφυγαν με μεμονωμένες δίκες σε μικρότερης σύνθεσης δικαστήρια και πέτυχαν να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις υπέρ αυτών, αφού οι δικαστικοί λειτουργοί δεν δίκαζαν για τη συνολική έκταση που διεκδικούσαν οι κληρονόμοι, αλλά για κάποια οικόπεδα», αναφέρει ο πρώην δήμαρχος Αργυρούπολης, Δημήτρης Ευσταθιάδης, που για πολλά χρόνια «πάλεψε» για να μην περάσουν στους κληρονόμους Νάστου οι συγκεκριμένες εκτάσεις.

Στις 10 Οκτωβρίου 2006, ξεκίνησε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η δίκη που αφορά τη συνολική διεκδίκηση των κληρονόμων Νάστου με το Ελληνικό Δημόσιο, τους Δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου, το ΙΚΑ και τον «Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων Α.Ε.».

Στις 22 Δεκεμβρίου 2006, κατατέθηκε από τους κληρονόμους Νάστου «Αγωγή Αποζημίωσης» κατά του Ελληνικού Δημοσίου και των Δήμων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Αλίμου.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας, εξετάζοντας την αγωγή των κληρονόμων Νάστου που αφορούσε τις διεκδικούμενες εκτάσεις των 198 στρεμμάτων, απέρριψε με την απόφαση 5309/13.10.2011 το σύνολο των διεκδικήσεων της οικογένειας Νάστου και τάχθηκε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και των δήμων.

Με την απόφαση 257/2016 του Εφετείου Αθηνών δόθηκε καίριο πλήγμα στις διεκδικήσεις των κληρονόμων Νάστου, απορρίπτοντας τις εφέσεις που είχαν ασκήσει κατά της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, του ΙΚΑ κ.λπ. Ακολούθησε τελικά η οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου, όπου, με αμετάκλητο τρόπο, κρίθηκε ότι τα ακίνητα αυτά ανήκουν στο Δημόσιο.

«Να παραχωρηθούν και επίσημα αυτές οι εκτάσεις στους δήμους»

Της Χαράς Τζαναβάρα

«Οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής, στις νότιες παρυφές του Υμηττού, είχαν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια κατοχύρωσης της περιουσίας του Δημοσίου από τις πολύχρονες δικαστικές διεκδικήσεις των ιδιωτών», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» κορυφαίο στέλεχος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), του φορέα που διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία και στην ιδιοκτησία της θα περάσει, με βάση το νόμο, το αποκαλούμενο «κτήμα Νάστου».

Επισήμανε ότι οι δημοτικές Αρχές, στο πλαίσιο της ουσιαστικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του Δημοσίου, έχουν ήδη αξιοποιήσει αρκετά ακίνητα, όπου έχουν κατασκευαστεί παιδικές χαρές και άλλες κοινωφελείς υποδομές.

«Η εισήγησή μας είναι να παραχωρηθούν και επίσημα αυτές οι εκτάσεις στους δήμους», μας ενημέρωσε η ίδια πηγή και διευκρίνισε ότι η θέση αυτή, που αναμένεται να επικυρωθεί με κυβερνητική απόφαση, έχει γίνει γνωστή στους δημάρχους κατά τις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην ΕΤΑΔ. Σημείωσε ωστόσο ότι η δικαστική απόφαση καλύπτει και άλλες εκτάσεις, που δεν έχουν αξιοποιηθεί από τους δήμους και τους έχει ζητηθεί να υποβάλουν τις προτάσεις τους, για να αξιολογηθούν.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας