Νοσοκομείο στην Κομοτηνή εφόσον υπάρξει έγκριση από την ΕΤΕπ

Από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων περνάει το ζήτημα κατασκευής νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή. Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψής του στη Θράκη.

Στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής πήγε συνοδευόμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή και σε δηλώσεις του εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εγκρίνει τελικά τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι το συγκεκριμένο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα (με πολύ χαμηλότοκο δάνειο) αφορά αποκλειστικά ήδη υπάρχουσες δομές και εξοπλισμό.

Ωστόσο, στην περίπτωση της ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή φαίνεται ότι θα είναι εφικτό να γίνει εξαίρεση, έτσι ώστε για το συγκεκριμένο έργο να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρηματοδότησή του.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των γιατρών τόνισαν ότι αυτή τη στιγμή από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόνον οι μισές, με αποτέλεσμα να στηρίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου οι γιατροί των Κέντρων Υγείας.

Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν επίσης σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης εξαιτίας της παλαιότητας των εγκαταστάσεων αλλά και των άμεσων λύσεων που πρέπει να δοθούν σε χρονίζοντα προβλήματα, όπως αυτά των Οργανισμών των νοσοκομείων και των μετατάξεων.

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας μετέβη στην Ξάνθη όπου επισκέφτηκε το εκεί νοσοκομείο.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποστηρίξει τη δημόσια περίθαλψη και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αναβάθμισης του ΕΣΥ, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και της Παθολογικής Κλινικής εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή (όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, περισσότερα από τα μισά περιστατικά των ΤΕΠ θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από δομή ΠΦΥ).

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε ότι επείγει να εφαρμοστεί η λίστα χειρουργείου, καθώς, παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν δύο επικουρικοί αναισθησιολόγοι και έχει προκηρυχθεί η θέση ενός μόνιμου, οι χρόνοι αναμονής για επεμβάσεις εξακολουθούν να είναι μεγαλύτεροι απ’ ό,τι συνηθίζεται.