Μπροστά στις κάλπες

apopsi.jpg

Οι ευθύνες της συγκυβέρνησης Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν θεωρεί πως η νέα συμφωνία είναι η καλύτερη για τη χώρα

Η προεκλογική περίοδος αρχίζει, επισήμως, σήμερα. Τα διακυβεύματα των εκλογών πολλά και ισχυρά για το σύνολο του πολιτικού συστήματος, ενώ ο πολιτικός χάρτης που θα διαμορφωθεί είναι εντελώς αβέβαιος.

Στο πλαίσιο αυτό η δημοσκόπηση που δημοσιεύουμε σήμερα έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, κυρίως ως προς τα ποιοτικά στοιχεία της, τα οποία θα καθορίσουν την πολιτική τακτική των κομμάτων μέχρι τις κάλπες.

Το γεγονός ότι οι αναποφάσιστοι αναδεικνύονται πρώτο «κόμμα» δείχνει τη μεγάλη δεξαμενή από την οποία όλοι θα θελήσουν να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη.

Το γεγονός ότι το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καθορίσει ακόμη την εκλογική συμπεριφορά του δείχνει τη δεξαμενή από την οποία θα θελήσουν να αντλήσουν, κατά κύριο λόγο, τόσο ο ίδιος όσο και όσοι συγκρότησαν τη Λαϊκή Ενότητα.

Αν και η τελευταία φαίνεται να επιβιώνει εκλογικά, το στοίχημα της μέχρι πρότινος εσωκομματικής πάλης είναι ανοιχτό απέναντι στην κοινωνία. Το κρίσιμο ζήτημα όλων των εκλογών είναι η ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου τα κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία πρέπει να πείσουν ότι αποτελούν την καταλληλότερη κυβερνητική επιλογή για τη διαχείριση των υποθέσεων της χώρας στην ευρωζώνη και στις σχέσεις με τους δανειστές, καθώς το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του εκλογικού σώματος (68% σύμφωνα με την έρευνα) επιλέγει την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ με κάθε θυσία.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν θεωρεί πως η νέα συμφωνία είναι η καλύτερη για τη χώρα, ούτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να την εφαρμόσει.

Ωστόσο ο βαθμός συσπείρωσης που παρουσιάζουν τα δύο μεγάλα κόμματα καθώς και η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου φανερώνουν ότι το πλεονέκτημα βρίσκεται με το μέρος του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα και του ίδιου προσωπικά.

Ολα δείχνουν ότι η εκλογική μάχη θα είναι σκληρή - πολύ σκληρότερη από τις προηγούμενες. Και θα την κερδίσει εκείνος που θα θέσει τα πειστικότερα διλήμματα και κυρίως θα προτείνει τις πειστικότερες και πιο ρεαλιστικές απαντήσεις.