Μελέτη για την καταπολέμηση της φτώχειας στη Δυτ. Ελλάδα

ftoxeia-630.jpg

Φτώχεια ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εγκρίθηκε απ' την εκτελεστική επιτροπή της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η πρώτη φάση της μελέτης με τίτλο, «Καταγραφή αναγκών και διαμόρφωση στρατηγικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020». 

Η μελέτη σχετίζεται με μια απ' τις βασικές προτεραιότητες της περιφέρειας που είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η κοινωνική ένταξη, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 81,6 εκατ. ευρώ. 

Στόχος της μελέτης είναι η «χαρτογράφηση» των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων και των αναγκών τους, καθώς και των φορέων που δρουν σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, και μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν «ωφελούμενους» των παρεμβάσεων και των δράσεων.

Επίσης, η διεξοδική καταγραφή όλων των δυνατών πηγών χρηματοδότησης επιπλέον του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 (τομεακά εθνικά προγράμματα, ευρωπαϊκά προγράμματα και ταμεία).

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας είπε ότι «σε πρώτη φάση εγκρίναμε τη μελέτη. Έχουμε πληθώρα στοιχείων που χρειάζονται, όπως είναι π.χ. οι δείκτες ανεργίας και με την πρόσθεση και άλλων στην πορεία φιλοδοξούμε σ' ένα δίμηνο το πολύ να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση όπου σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία θα εμπλακούν και άλλοι φορείς, έτσι ώστε το πρόγραμμα ν' αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Στόχος είναι να εφαρμόσουμε συνεκτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως είναι η κοινωνική ανισότητα και η ανέχεια. Ως περιφέρεια είχαμε ήδη πολύ καλά αποτελέσματα με την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και κάτι ανάλογο φιλοδοξούμε να γίνει κι εδώ».