Με όπλο τα δάνεια του... αέρα

maximoy.jpg

Μαξίμου EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το «τρίγωνο της διαπλοκής», στις κορυφές του οποίου βρίσκονταν η πολιτική εξουσία, οι διοικήσεις των τραπεζών και υπερχρεωμένα μέσα ενημέρωσης, επαναφέρει στην κεντρική πολιτική αντιπαράθεση η κυβέρνηση.

Το πεδίο αυτό θεωρείται από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού ιδιαίτερα προνομιακό για την κυβέρνηση, ενώ η πτυχή που αφορά το δάνειο του «Κήρυκα Χανίων» θα αποτελέσει το βασικό σημείο της μετωπικής επίθεσης προς τη Ν.Δ.

Στελέχη του Μαξίμου υπογράμμιζαν χτες ότι στο πόρισμα της συμπολίτευσης αποδεικνύεται η ύπαρξη και η λειτουργία επί πολλά χρόνια του «τριγώνου της διαπλοκής», ενδεικτικό στοιχείο του οποίου αποτελούν τα δάνεια ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκαν σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και τα δάνεια ύψους περίπου 1,27 δισ. ευρώ που δόθηκαν σε επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση, προσθέτουν, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην όλη υπόθεση, ενώ επισημαίνουν ότι «η υπόθεση της διαπλοκής τώρα ξεκινά», υπενθυμίζοντας ότι τα πορίσματα θα δοθούν στη Δικαιοσύνη ώστε να κινηθεί αρμοδίως.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τέσσερα ζητήματα:

❶ Την «περίεργη» ρύθμιση του δανείου προς τον «Κήρυκα Xανίων» (βλέπε παραπλεύρως), υπόθεση που εμπλέκει, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

❷ Τα δάνεια σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τα οποία χαρακτηρίζουν «κορυφαίο σκάνδαλο», καθώς δεν διαφαίνεται καμία προοπτική να αποπληρωθούν ποτέ τα πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

❸ Τη δανειοδότηση και τις οικονομικές τακτικές του «Πρώτου Θέματος», που παρομοιάζονται με «μπάμπουσκα», καθώς ο Θέμος Αναστασιάδης εμφανίζεται να δανειζόταν από τράπεζες για να αγοράζει μετοχές εταιρείας που ανήκε στον ίδιο και τους συνεταίρους του.

❹ Τα δάνεια με «αέρα» που έλαβε ο ΔΟΛ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Παναγιώτη Ψυχάρη στην εξεταστική, και τα οποία κατέληξαν να γίνουν «μέχρι και βίλα πολυτελείας στο Πόρτο Χέλι».

Οσον αφορά πάντως την ουσία της απόδοσης ευθυνών, πηγές από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι από την εξέταση των μαρτύρων έχουν προκύψει πολιτικές ευθύνες των ηγεσιών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων που έλαβαν χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις, αλλά και πολιτικές ευθύνες για όλες τις κυβερνήσεις των προηγούμενων 15 ετών για τα δάνεια που δίδονταν με «αέρα» σε ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, έχουν επίσης προκύψει ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, μέσων ενημέρωσης και πολιτικών κομμάτων.

Σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να έχουν προκύψει ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από πρόσωπα που καλύπτονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

«Αυτό μένει να αποδειχτεί από τις έρευνες των δικαστικών λειτουργών και σε αυτή την περίπτωση οι σχετικές δικογραφίες θα κατευθυνθούν στη Βουλή, ώστε ακολούθως να συσταθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης», λένε κυβερνητικές πηγές.

Δανειοδότηση του «Κήρυκα Χανίων»

Μια περίεργη ρύθμιση

Τι αφορά ακριβώς η υπόθεση του «Κήρυκα Χανίων» στην οποία αναμένεται να επενδύσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες; Σύμφωνα με το ιστορικό του πορίσματος που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η «ΚΗΡΥΞ Α.Ε.», που εξέδιδε την ομώνυμη εφημερίδα, έχει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με λήξη θητείας στις 4 Απριλίου 2017. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης κατέχει το 60% των μετοχών, ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 20%.

Τον Απρίλιο του 2005 η εταιρεία έλαβε δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 300.000 ευρώ, διάρκειας 2,5 ετών, για την πληρωμή οφειλών σε ΙΚΑ, εφορία και προμηθευτές. Στο εγκριτικό κείμενο αναφέρεται με έμφαση η ιδιότητα του επικεφαλής της «ΚΗΡΥΞ Α.Ε.» ως πρώην πρωθυπουργού, ενώ η εφημερίδα διέκοψε την κυκλοφορία της τον Ιούνιο του 2007.

Ωστόσο η Πειραιώς δεν «όχλησε» την «ΚΗΡΥΞ Α.Ε.» προκειμένου να καταβάλει τις προβλεπόμενες δόσεις, παρά μόνο 11 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου 2016. Μέχρι τότε από τα έγγραφα δεν προκύπτει να έχει δοθεί καμία δόση, παρά μόνο η πρώτη, η οποία έτσι κι αλλιώς παρακρατείται όταν εκδίδεται το δάνειο.

Ερωτήματα προκύπτουν μάλιστα για τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίστηκε το συγκεκριμένο δάνειο (προβλέπονται δόσεις μόλις 3.000 ευρώ), για έτερα δάνεια που δόθηκαν από την Πειραιώς, αλλά και την Παγκρήτια Τράπεζα, μετά τη διακοπή της εκδοτικής δραστηριότητας, αλλά και για το δαιδαλώδες σύστημα εξασφαλίσεων που παρείχε στις τράπεζες η δανείστρια εταιρεία.