Κρίσιμες εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας

dikigorikos_syllogos-ekloges.jpg

Εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (φωτ. αρχείου) EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πάνω στο νήμα της... κρίσης περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες δικηγόροι της Αθήνας προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου προκειμένου να εκλέξουν για την επόμενη τετραετία το νέο προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Πρόκειται για τις κρισιμότερες εκλογές στην ιστορία του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας», συμφωνούν όλοι οι υποψήφιοι, καθώς το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2018 καλείται να διαχειριστεί τη δυσκολότερη περίοδο για τους δικηγόρους της Αθήνας, το 25% των οποίων φέρεται να μην είχε ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο το 2017.

Η κρίση δεν άφησε αλώβητο το δικηγορικό επάγγελμα και η αποχή αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα με δεδομένο ότι στην εκλογική αναμέτρηση του 2014 στις κάλπες προσήλθαν, από τα 21.000 εγγεγραμμένα μέλη, περίπου 13.000.

Ωστόσο, στις ίδιες ημερομηνίες εκλογές θα διεξαχθούν και στους άλλους 62 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, ενώ όπου υπάρξουν επαναληπτικές θα γίνουν στις 3-4 Δεκεμβρίου.

Στη «μάχη» για την ανάδειξη νέου προέδρου και νέου διοικητικού συμβουλίου στον Σύλλογο της Αθήνας λαμβάνουν μέρος 14 υποψήφιοι πρόεδροι και συνδυασμοί, εκ των οποίων οι δέκα συνδυασμοί με υποψήφιο πρόεδρο, δύο πρόεδροι χωρίς συνδυασμό και τρεις συνδυασμοί χωρίς πρόεδρο.

Ενας εκ των υποψηφίων προέδρων, έμπειρος συνδικαλιστής, ο Παναγιώτης Γαλετσέλλης, εκλέγεται στο διοικητικό συμβούλιο σταθερά από το 1993 και ακολουθεί ο Δημήτρης Βερβεσός που σε αυτές τις εκλογές φέρεται να είναι φαβορί για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο τελευταίος κατέρχεται στις εκλογές ως μεμονωμένος υποψήφιος, όπως και ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου, ενώ δύο επίσης υποψήφιοι συνδυασμοί («Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» και «Πυξίδα») είναι χωρίς πρόεδρο.

Πιο συγκεκριμένα, την ψήφο των συναδέλφων τους για τη θέση του προέδρου διεκδικούν οι δικηγόροι:

  • Αγγελος Βρεττός (Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων),
  • Παναγιώτης Γαλετσέλλης (Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή),
  • Φώτιος Κωτσής (Δικηγόροι Μπροστά),
  • Βασίλειος Βραχιώτης (Επείγει),
  • Θεμιστοκλής Σοφός (Εργατικοί),
  • Δημήτριος Αναστασόπουλος (Ο Δικηγόρος - Ολοι Εμείς Μαζί),
  • Παναγιώτης Περάκης (Ανεξάρτητη Πρόταση – Δικηγορική Συνείδηση),
  • Θεόδωρος Μαντάς (Παρίσταμαι Υπέρ),
  • Χριστίνα Κουντούρη (Σύγχρονη Δικηγορία… στην Πράξη) και
  • Νικόλαος Δαμασκόπουλος (Σύνθεση των Δικηγόρων).

Δύο εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη της εκλογικής αναμέτρησης απευθύνονται στους συναδέρφους τους μιλώντας στην «Εφ.Συν.».

Δημήτριος Αναστασόπουλος, «Ο Δικηγόρος -Ολοι Εμείς Μαζί»

Δημήτρης Αναστασόπουλος
«Ανανέωση για αλλαγή», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Αναστασόπουλος: «Στις επικείμενες αρχαιρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών την Κυριακή και τη Δευτέρα το δίλημμα είναι ένα: ανανέωση για αλλαγή ή παγίωση της πορείας προς τα πίσω. Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του Συλλόγου μας υποσχέθηκε πολλά. Δυστυχώς, πέτυχε απελπιστικά λίγα. Ο δικηγόρος συνθλίβεται ολοένα και περισσότερο από τα βάρη της δραματικής συρρίκνωσης της δικηγορικής ύλης, των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, του κακοφορμισμού της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η ευθύνη είναι όλη δική τους. Η ανάγκη για ανανέωση προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ.

Ποιος μπορεί όμως να υλοποιήσει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός; Σίγουρα όχι τα φθαρμένα υλικά του παρελθόντος. Σίγουρα όχι οι πρωτοεμφανιζόμενοι, αυτοαποκαλούμενοι φωστήρες, που μέχρι χθες αγνοούσαν ίσως και το πού βρίσκεται ο Σύλλογός μας. Χρειαζόμαστε επιτέλους μία νέα, αλλά ρεαλιστική και εμπεριστατωμένη πρόταση.

Ο εκλογικός συνδυασμός «Ο Δικηγόρος-Ολοι Εμείς, Μαζί!», του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι, την έχει. Εχει μία νέα πρόταση σε επίπεδο προσώπων. Η υποψηφιότητά μου πλαισιώνεται από 24 εξαιρετικούς συναδέλφους όλων των ηλικιών, σε μία προσπάθεια να ενώσουμε όλες ανεξαιρέτως τις γενιές των δικηγόρων. Εχει μία νέα πρόταση σε επίπεδο ήθους, γνώσης και εμπειρίας. Πολλοί από εμάς έχουμε ήδη προσφέρει με ανιδιοτέλεια και αποτελεσματικότητα στο δικηγορικό σώμα από πολλά μετερίζια».

Θεόδωρος Μαντάς, «Παρίσταμαι Υπέρ»

Θεόδωρος Μαντάς
Ο Θεόδωρος Μαντάς συνδέει την υποψηφιότητά του με 24 φλέγοντα θέματα τα οποία αφορούν στην καθημερινότητα και τις συνθήκες υπό τις οποίες δραστηριοποιούνται οι μάχιμοι συνάδελφοι.

Ειδικότερα, πρόκειται «για 24 προτάσεις τις οποίες θα υποστηρίξουμε προκειμένου ν’ αναβαθμιστεί η καθημερινότητα του μέσου δικηγόρου. Οι θέσεις αυτές αφορούν αρχικά στη διευκόλυνση μέσω της αναβάθμισης της τεχνολογίας. Υπάρχουν ηλεκτρονικές βάσεις, οι οποίες χρήζουν αναβάθμισης προκειμένου να έχουμε σωστότερη και ταχύτερη ενημέρωση για τις υποθέσεις μας. Επιπλέον οραματιζόμαστε μια πιο ενεργή συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου σε θέματα πρακτικά, όπως η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων αλλά και η ρύθμιση με πολύ ευνοϊκούς όρους παλιών οφειλών συναδέλφων αλλά και η επίλυση τεχνικών και ουσιαστικών θεμάτων σχετικών με τον ΕΦΚΑ και άλλους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς. Οραματιζόμαστε έναν Σύλλογο απεγκλωβισμένο από τα στενά όρια μέσα στα οποία λειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να επαναφέρουμε την απόπειρα εξωδικαστικής επίλυσης αστικών διαφορών με θεσμοθέτηση διαιτητικών αμοιβών για τους συμπαριστάμενους δικηγόρους, η οποία θα οδηγήσει σε αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και αύξηση των εισοδημάτων των δικηγόρων που θα συμμετέχουν».

Νικόλαος Δαμασκόπουλος, «Σύνθεση των Δικηγόρων»

Νικόλαος Δαμασκόπουλος
Ο Νίκος Δαμασκόπουλος εξηγεί ότι «με την εμπειρία της πολύχρονης μάχιμης δικηγορίας και της ενασχόλησης με τα προβλήματα του κλάδου, έθεσα υποψηφιότητα για την προεδρία του ΔΣΑ, θεωρώντας ότι έχω το δικαίωμα, την δυνατότητα και την αξιοπιστία να προτείνω στους συναδέλφους μου εφικτές λύσεις.

Τα τελευταία 7 χρόνια ο κλάδος μας πλήττεται από συνεχείς δημοσιονομικές επιθέσεις. Ενδεικτικά: επιβολή ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος εισφορά αλληλεγγύης, κατάργηση αφορολογήτου ορίου, αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, αύξηση ποσού προκαταβολής φόρου, φορολογική εξομοίωση δικηγόρων με ασκούντες εμπορική δραστηριότητα, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για εισοδήματα άνω των 20.000 περίπου, κατάργηση ελάχιστων ορίων αμοιβών και αποζημιώσεων εμμίσθων.

Δυστυχώς, δεν κατορθώσαμε να καταστούμε «επικίδυνοι» συνομιλητές της κάθε πολιτικής εξουσίας και παραμείναμε ακίνδυνοι «αντίπαλοι», καθώς η συνδικαλιστική μας ηγεσία, με τους τακτικισμούς της, απέτυχε στο να εμπνεύσει ενότητα στους δικηγόρους και να αποκαταστήσει την σχέση μας με την κοινωνία. Με αυτήν την προσέγγιση διαμορφώσαμε, ως πολυσυλλεκτική παράταξη «σύνθεσης», τις προτάσεις μας, όχι όμως πλειοδοτώντας σε χιμαιρικές παροχές επί χάρτου, για την προσέλκυση προσωρινής εκλογικής πελατείας, με φυσική συνέπεια την πρόκληση μόνιμης απογοήτευσης.

Στο αναλυτικό πρόγραμμά μας (www.synthesidikigoron.gr) αναπτύσσονται με πληρότητα οι θέσεις μας, που αποτελούν μία αξιόπιστη απάντηση στη συνεχιζόμενη αποσύνθεση της αξιοπρέπειας και του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος».

Φώτιος Κωτσής, «Δικηγόροι Μπροστά»

Φώτης Κωτσής
Ο Φώτης Κωτσής εκθέτει στην κρίση του δικηγορικού σώματος «μία διαφορετική προγραμματική πρόταση. Μία προσέγγιση που φιλοδοξεί να συνδέσει το πρακτικό και το καθημερινό με το μακρόπνοο και το μελλοντικό. Να λύσει προβλήματα της καθημερινής δικηγορικής πράξης αλλά και να μιλήσει για τη δικηγορία του μέλλοντος. Κατά τη γνώμη μας, τέσσερις είναι οι προγραμματικοί άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να οικοδομηθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια: α) η αποκατάσταση της διαρραγείσας εμπιστοσύνης με την κοινωνία, β) η τεκμηριωμένη διεκδίκηση από την πολιτεία για την άρση άδικων και δυσανάλογων βαρών, γ) ο εξορθολογισμός και η απλοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών και υποδομών μας, δ) η εμβάθυνση της σύνδεσης με τις εξελίξεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι ένα σύνθετο εγχείρημα που απαιτεί να αθροιστούν όλες οι δυνάμεις της δικηγορικής οικογένειας. Πρέπει να υπερβούμε και τα κομματικά δεσμά αλλά και τις μικροσυνδικαλιστικές λογικές και να επιτύχουμε συγκλίσεις και βαθιές τομές σε κατεστημένες αντιλήψεις.

Την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου ψηφίζουμε για έναν Σύλλογο αρωγό, διεκδικητικό, επιστημονικό. Για να εκφράσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα αλλαγής προσώπων, πρακτικών και νοοτροπιών».

Παναγιώτης Περάκης, «Ανεξάρτητη Πρόταση -Δικηγορική Συνείδηση»

Παναγιώτης Περάκης
«Ριζικός Εκσυγχρονισμός», λέει μεταξύ άλλων στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Περάκης: «Αυτό είναι που κυρίως χρειάζεται ο ΔΣΑ και η δικηγορία σήμερα. Αυτή η έντονη ανάγκη εκσυγχρονισμού είναι που συνδέει τον ΔΣΑ, τον τρόπο άσκησης της δικηγορίας στην Ελλάδα, αλλά και την απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας και την ανάγκη αυτή είναι που πρέπει κατά πρώτο λόγο να έχουμε κατά νου στις επικείμενες αρχαιρεσίες.

Μόνο εφόσον είμαστε αποφασισμένοι ν’ αλλάξουμε ριζικά τα πράγματα, ν’ αφήσουμε πίσω μας τις γνωστές πρακτικές του συνδικαλισμού των εντυπώσεων και των εξυπηρετήσεων και να κάνουμε την επανάσταση της ουσίας και της σοβαρότητας, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ως προς τη δυνατότητα ανταπόκρισής μας στην ανάγκη αυτή.

Πρέπει κατ’ αρχάς να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, στον Δικηγορικό Σύλλογο δηλαδή, που είναι το σπίτι των δικηγόρων, ιδίως των πιο αδύναμων, αλλά και ασπίδα της Δικαιοσύνης και της κοινωνίας. Τάξη, διαφάνεια, διαδικασίες, όπως συμβαίνει σε κάθε οργανισμό που σέβεται τον εαυτό του, αυτά χρειαζόμαστε. Και βέβαια, μείωση δαπανών και ανεύρεση εσόδων, όπως παντού. Μόνον έτσι ο Σύλλογος θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές αλλά και αυριανές ανάγκες της δικηγορίας αλλά και να παρέχει στήριξη στους δικηγόρους που τη χρειάζονται».

Θεόδωρος Συμεωνίδης, «Εναλλακτική Παρέμβαση -Δικηγορική Ανατροπή»

Ο Θεόδωρος Συμεωνίδης διευκρινίζει ότι «στόχος της “ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ” -που παρεμβαίνει στις εκλογές του ΔΣΑ μόνο στην κάλπη για διοικητικό συμβούλιο- είναι να αγωνιστεί με τους εργαζομένους και όλο τον λαό ενάντια στις «μνημονιακές» πολιτικές κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΟΝΕ, που περιορίζουν και καταργούν εργατικά δικαιώματα, που επιβάλλουν φορομπηχτικές πολιτικές και «αβαντάρουν» τις τράπεζες που στο στόχαστρό τους βάζουν τη λαϊκή κατοικία και περιουσία».

Διαφωνεί με το προεδροκεντρικό σύστημα το οποίο έχει και αυτό συμβάλει σε μία γραφειοκρατική λειτουργία του ΔΣΑ, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και των μισθωτών δικηγόρων.

Και συνεχίζει: «Θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση και οι λύσεις των προβλημάτων των ασκουμένων, των αυτοαπασχολούμενων και των μισθωτών συνεργατών θα προκύψουν από συλλογικές διαδικασίες και συλλογικούς αγώνες. Η υπερφορολόγηση των δικηγόρων έχει οδηγήσει πολλούς δικηγόρους στην έξοδο από το επάγγελμα, ενώ και διάφοροι μνημονιακοί θεσμοί (διαμεσολάβησης) έχουν συρρικνώσει τη δικηγορική ύλη. Και βέβαια οι μνημονιακοί στόχοι και οι μνημονιακές «αλλαγές» βρήκαν πρόθυμους τους διοικούντες τον ΔΣΑ, οι οποίοι, ακόμη και στο δημοψήφισμα του 2015, έλαβαν απόφαση στήριξης του «ΝΑΙ», ενώ οι δικηγόροι σε δημοψήφισμα με ποσοστά άνω του 90% πήραν θέση ενάντια στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που τίθετο ως προαπαιτούμενο από τους δανειστές για την υπογραφή του μνημονίου».

Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου, «Πυξίδα»

Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου
Η εκπρόσωπος του συνδυασμού «ΠΥΞΙΔΑ», Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου, ανάμεσα στις προτεραιότητες θέτει το ασφαλιστικό-φορολογικό, το οποίο αφορά στους εξής τομείς: «Δημιουργία επαγγελματικού ταμείου προαιρετικής συμμετοχής κατ’ εφαρμογή του ν.3029/2003, που θα αντικαταστήσει τον κλάδο εφάπαξ του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών, με διανομή στα μέλη του υπάρχοντος αποθεματικού αυτού. Δημιουργία επαγγελματικού ταμείου προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση, με κατάργηση του σχετικού ποσοστού 7%. Εξισορρόπηση των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων, σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας εισφορών-παροχών, η οποία θα επιτρέψει την δημιουργία ασφαλιστικών κλάσεων-κατηγοριών επί των εισοδημάτων των δικηγόρων, με αντίστοιχη μείωση των ποσοστών των ασφαλιστικών εισφορών. Επαναπροσδιορισμός γραμματίων προκαταβολής εισφορών σε στοχευμένες κατηγορίες υποθέσεων.

Αύξηση του ορίου του ακαθάριστου εισοδήματος για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ, από το ποσό των 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, στις 25.000 ευρώ, που είναι ο μέσος όρος που απαιτείται για την επιβολή ΦΠΑ στην Ε.Ε. Διεκδίκηση αφορολόγητου ορίου στα εισοδήματά μας, όπως οι μισθωτοί, οι αγρότες κτλ., προκειμένου να καταστεί και ίση με τους λοιπούς κλάδους η συμμετοχή των δικηγόρων στα δημόσια βάρη κ.λπ.».

Παναγιώτης Γαλετσέλλης, υποψήφιος πρόεδρος

Παναγιώτης Γαλετσέλλης
Ο Παναγιώτης Γαλετσέλλης ασκεί δριμεία κριτική στο απερχόμενο Δ.Σ. του ΔΣΑ που δεν αντιμετώπισε υπεύθυνα, έγκαιρα και αποτελεσματικά κανένα δικηγορικό πρόβλημα. «Ο δικηγόρος σήμερα αντιμετωπίζει μόνο προβλήματα (...) Το εισόδημα του μέσου όρου των δικηγόρων έχει μειωθεί τόσο δραματικά, που παραπέμπει στην εποχή της δεκαετίας του ‘50 και οφείλεται: α) στον περιορισμό της δικηγορικής ύλης, β) στην ανεξέλεγκτη δράση των εισπρακτικών εταιρειών και των κεκαλυμμένων δικηγορικών εταιρειών εισπρακτικής πρακτικής, γ) στη «μνημονιακών υποχρεώσεων» και «ελεύθερης αγοράς» απόφαση της πολιτείας να επιβάλει στον ΔΣΑ να γίνει ξέφραγο αμπέλι με αποτέλεσμα τον υπερπληθωρισμό των δικηγόρων και δ) στην αδυναμία του εντολέα του δικηγόρου, δηλαδή του μέσου Ελληνα πολίτη, να ζητά δικαστική προστασία, λόγω της διόγκωσης του κόστους προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Επιπλέον το δικηγορικό εισόδημα φορολογείται ανελέητα σαν του προνομιούχου επιχειρηματία και μάλιστα με κριτήρια φοροφυγά, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των δικηγόρων δεν βγάζει τα επαγγελματικά της έξοδα. Επί πλέον, ο δικηγόρος καλείται για πρώτη φορά να πληρώνει υψηλές έως τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές, που δεν είναι συνάρτηση των πραγματικών του εσόδων αλλά του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος προηγούμενων ετών (!!!) χωρίς πραγματική ασφάλιση και ανταποδοτικότητα των εισφορών του».

Χριστίνα Κουντούρη «Σύγχρονη Δικηγορία… στην Πράξη»

Χριστίνα Κουντούρη
Η μοναδική γυναίκα υποψήφια πρόεδρος, Χριστίνα Κουντούρη (σ.σ. και η δεύτερη γυναίκα μετά την Ελίζα Βόζεμπεργκ στην ιστορία του ΔΣΑ που διεκδικεί θέση προέδρου) οραματίζεται «έναν Σύλλογο ισάξιο των μεγάλων Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, που παράλληλα με την άρτια εκπροσώπηση των μελών του, θα ασκεί παρεμβάσεις σε όλα τα σημαντικά νομικά ζητήματα, με βήμα στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και δραστηριότητες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας και την ζωή μας γενικότερα.

Σε μία και μόνη θητεία στον ΔΣΑ έγιναν αυτά που έπρεπε να υπάρχουν από δεκαετίες. Με την ιδιότητα μου σαν Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. αλλά και σε συνέχεια όσων είχαμε πει προεκλογικά σαν παράταξη για πρώτη φορά εφαρμόστηκε κανονισμός προμηθειών, έλεγχος της διαχείρισης από ορκωτούς ελεγκτές, πρόσληψη εσωτερικού ελεγκτή, απόλυτη διαφάνεια σε κάθε οικονομική συναλλαγή με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση από τις δαπάνες περίπου 2.000.000 ευρώ ετησίως. Επίσης με πολλή δουλειά και αφοσίωση, καταφέραμε να γίνει: 1) ομαδικό εθελοντικό πρόγραμμα υγείας ευρείας νοσηλείας με μόλις 190,00 ευρώ ετησίως, 2) εκπτωτικό πρόγραμμα που σήμερα αριθμεί 137 επιχειρήσεις και 3) κέντρο εξυπηρέτησης δικηγόρων που παρέχει συμβουλές στους δικηγόρους επί φορολογικών και ασφαλιστικών θεμάτων και εκδίδει πιστοποιητικά».

Βασίλειος Βραχιώτης, «Επείγει»

Βασίλης Βραχιώτης
Ο Βασίλης Βραχιώτης θεωρεί ότι πέρα από τη φοροεισπρακτική επιδρομή (ελέω κυβέρνησης και θεσμών), σημαντικό μερίδιο για το σημερινό αδιέξοδο που έχουν βρεθεί οι δικηγόροι έχει η κομματικά εξαρτώμενη συλλογική εκπροσώπηση και η εμμονή σε παλαιοκομματικές και αναποτελεσματικές δράσεις. Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο ήταν και αντίθετος στην πρόσφατη πολύμηνη αποχή των δικηγόρων από την εργασία τους. Υποστηρίζει με πάθος την ανεξαρτησία σκέψης και δράσης του συνδυασμού του και πιστεύει ότι μόνο εάν καταφέρει ο ΔΣΑ να ξαναγίνει ισότιμος συνομιλητής στα κέντρα λήψης αποφάσεων θα μπορεί να αναστραφεί η σημερινή πορεία «και να ξαναδώσουμε στον δικηγόρο αξιοπρέπεια».

Στο πλαίσιο αυτό ο συνδυασμός ΕΠΕΙΓΕΙ έχει καταθέσει μία σειρά ρεαλιστικών προτάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται:

▪ Αμεση απαλλαγή από τον ΦΠΑ των νομικών υπηρεσιών που άπτονται του πυρήνα του λειτουργήματος (π.χ. υπεράσπιση κατηγορούμενου), ή εναλλακτικά μεταφορά του συνόλου των νομικών υπηρεσιών στον χαμηλό συντελεστή.

▪ Αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, πρόβλεψη εκπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια (νέοι, χαμηλά εισοδήματα).

▪ Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στους νέους δικηγόρους για σύσταση πολυπρόσωπων δικηγορικών εταιρειών, με ειδικό καθεστώς για τα πρώτα 3 έτη κ.ά.

Άγγελος Βρεττός, «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων»

Αγγελος Βρεττός
Ο Αγγελος Βρεττός είναι μαχόμενος δικηγόρος και υπερασπιστής των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων σε δίκες αγωνιστών και συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη κατά της Χρυσής Αυγής. «Είμαι υποψήφιος πρόεδρος με την Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων, μία παράταξη που δεν κρύβει την ταυτότητά της, δεν πλασάρει το προφίλ του δήθεν “ανεξάρτητου” και “υπερκομματικού” υπερασπιστή των συμφερόντων όλων των δικηγόρων». Δηλώνει ανοιχτά ότι μεροληπτεί υπέρ των δικαιωμάτων των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, των άνεργων, όλων όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Σε αυτήν συμμετέχουν κομμουνιστές, άλλοι ριζοσπάστες, τίμιοι αγωνιστές και προοδευτικοί εργαζόμενοι δικηγόροι. Την τριετία που πέρασε, αγωνίστηκε για τα προβλήματα των πληττομένων από την αντιλαϊκή πολιτική αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων και ανέδειξε τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης και τις στοχεύσεις των αντιλαϊκών μέτρων και στον χώρο της Δικαιοσύνης και του δικηγορικού επαγγέλματος.

«Καλώ τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς δικηγόρους να υπερψηφίσουν την Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων, γιατί η ενίσχυση των δυνάμεών της στο Δ.Σ. του ΔΣΑ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός διακριτού ριζοσπαστικού πόλου και στον χώρο των δικηγόρων, που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: τους μονοπωλιακούς ομίλους, την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, παλεύει σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για τη ρήξη και την ανατροπή της πολιτικής τους».

Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου, «Ανατροπή»

Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου
«Οι δικηγόροι βιώνουμε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική πραγματικότητα», λέει ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου, δημιουργός της σύγχρονης βάσης νομικών πληροφοριών inlaw.gr και συγγραφέας βιβλίων για το Εμπορικό Δίκαιο. «Χιλιάδες δικηγόροι έχουν «κλείσει τα βιβλία τους», ενώ οι μισοί δεν έχουν ούτε μία παράσταση στα δικαστήρια. Η αποχή μας «τσάκισε» όλους.

Ζώντας αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα και διαπιστώνοντας ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι δεν έχουν πραγματικά τη διάθεση να βγάλουν τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, πήρα την απόφαση να κατέβω ως ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του ΔΣΑ με στόχο την «ΑΝΑΤΡΟΠΗ».

Προτεραιότητές μου είναι η βελτίωση των υπηρεσιών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προς τον κάθε δικηγόρο, με καλύτερες συνθήκες στην καθημερινότητά του. Με αναβάθμιση των υπηρεσιών που του παρέχει ο Σύλλογος, με τη δημιουργία ενός φορέα που θα συμβάλλει στη συνεχή επιμόρφωση. Επίσης στόχος είναι η εξωστρέφεια, ώστε να συνδεθούν όλοι οι Ελληνες δικηγόροι του εξωτερικού, με το εσωτερικό, για να αυξηθεί άμεσα η δικηγορική ύλη».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας