Η Ελένη Τουλουπάκη επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς

Γυναίκα και πάλι στα ηνία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς μετά την πρόσφατη αποχώρηση της Ελένης Ράικου, η οποία παραιτήθηκε προβαίνοντας σε σοβαρές καταγγελίες.

Η Ελένη Τουλουπάκη είναι από χθες η νέα επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατόπιν σχετικής απόφασης του 11μελούς Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου.

Το ΑΔΣ συνεδρίασε υπό την προεδρία της Βασιλικής Θάνου και, με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Χαράλαμπο Μαχαίρα και με τη συμμετοχή της εισαγγελέως του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, Ξένης Δημητρίου, επέλεξε με συντριπτική πλειοψηφία (10-1) για την επόμενη διετία ως επικεφαλής εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς την αντεισαγγελέα Εφετών, Ελένη Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μειοψήφησε μόνον ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης, που πρότεινε άλλους, αρχαιότερους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Η νέα επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς μετέχει ήδη στο κλιμάκιο των εισαγγελέων που συντρέχουν το έργο των οικονομικών εισαγγελέων, έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται με τις έρευνες γύρω από τις διάφορες λίστες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ μετείχε στην τριμελή ομάδα των εισαγγελικών λειτουργών που μετέβησαν στη Χάγη για τα λεγόμενα Panama Papers. Επίσης, μεταξύ άλλων, είχε χειριστεί και την υπόθεση των στοιχείων Φαλτσιανί σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Πέρασε στη Σχολή Δικαστών το 1998 και μάλιστα τέταρτη και εν συνεχεία εισήλθε στο δικαστικό σώμα την 1η Οκτωβρίου 1999, ενώ για δεύτερη δικαστική χρονιά είχε οριστεί επικεφαλής στο ανακριτικό γραφείο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παράλληλα ανήκε στην ομάδα του οικονομικού εισαγγελέα Παν. Αθανασίου.

Προήχθη σε εισαγγελέα Πρωτοδικών το 2008 και από τον περασμένο Φεβρουάριο σε αντεισαγγελέα Εφετών. Εχει στο παρελθόν διατελέσει και εισαγγελέας κατά του Ρατσισμού, ενώ το 2004, μαζί με τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, είχε διαβιβάσει στη Βουλή τη δικογραφία σε βάρος του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου για τα εξοπλιστικά προγράμματα.