Επιθεωρητές εργασίας στα ΕΛ.ΠΕ.

elpe_travmaties.jpg

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για την μεταφορά τραυματιών από το δυστύχημα στα ΕΛ.ΠΕ. Το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ επιθεώρησε το χώρο του ατυχήματος της 8ης Μαΐου | EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Τελικά, έπρεπε να συμβεί το μαζικό εργατικό «ατύχημα» που είχε ως συνέπεια το σοβαρό τραυματισμού έξι εργαζομένων την περασμένη Παρασκευή στο διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο για να γίνει το αυτονόητο.  Να υπάρχει, δηλαδή, ένα μόνιμο κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στον χώρο του διυλιστήριο καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια που θα διαρκέσει το shut down, προκειμένου υπό ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες να ολοκληρωθούν με ασφάλεια οι εργασίες συντήρησης.

Η μόνιμη παρουσία του ΣΕΠΕ στο διυλιστήριο Ασπροπύργου των ΕΛ.ΠΕ. για το επόμενο διάστημα αποφασίστηκε έπειτα από περιοδεία  του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ,  Απόστολου Καψάλη,  στο σημείο του ατυχήματος και έπειτα από συναντήσεις του με τη διοίκηση και τα συνδικάτα των εργαζομένων. Το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ επιθεώρησε το χώρο του ατυχήματος της 8ης Μαΐου. 

Οπως ανακοινώθηκε, στόχος του ΣΕΠΕ είναι η συμβολή στην εξακρίβωση των πραγματικών αιτιών του ατυχήματος, αλλά και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενόψει της επανέναρξης των εργασιών συντήρησης οι οποίες σταμάτησαν λόγω του σοβαρού εργατικού ατυχήματος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση του ΣΕΠΕ για την μόνιμη παρουσία στο διυλιστήριο κλιμακίου Κοινωνικών και Τεχνικών Επιθεωρητών σε καθημερινή βάση, για το επόμενο χρονικό διάστημα και για όσο χρειαστεί.

Εξάλλου, με πρωτοβουλία του Ειδικού Γραμματέα, αύριο Παρασκευή, στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους επικεφαλής όλων των εργολαβικών συνεργείων που εμπλέκονται στις εργασίες συντήρησης. Ο κ. Καψάλης θα επισημάνει και θα επαναλάβει την υποχρέωση της αυστηρής τήρησης των κανόνων προστασίας των εργαζομένων και του συνόλου της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Να υποθέσουμε ότι με το πέρας των εργασιών το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ θα μετακομίσει στο γειτονικό διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα, όπου είναι προγραμματισμένη και εκεί η διαδικασία shut down για τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης;