Επείγουσα έρευνα για τις απελάσεις

giannis_moyzalas.jpg

Ο υπουργός Μεαταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας Γιάννης Μουζάλας και Νίκος Τόσκας κατέθεσαν αίτημα στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για να ελεγχθούν οι καταγγελίες της Υπατης Αρμοστείας για την τύχη των δέκα Σύρων | EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Περίπου τρεις εβδομάδες μετά την καταγγελία της Υπατης Αρμοστείας για παράνομες απελάσεις 10 Σύρων στις 20 Οκτωβρίου από τη Λέρο στην Τουρκία, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε χτες πως ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατέθεσαν επείγον αίτημα στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου-Ζεντέλη για να ελεγχθούν οι κατηγορίες.

«Επιλέχθηκε να διεξαχθεί έρευνα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ώστε να μη δημιουργηθούν αμφιβολίες και σκιές για τη διαδικασία. Το αίτημα για διεξαγωγή έρευνας, για τυχόν διοικητικές παραλείψεις, δεν θέτει σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση την εκπεφρασμένη πρακτική της ελληνικής Πολιτείας να ερωτώνται επανειλημμένα οι πρόσφυγες/μετανάστες αν επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου, και όσοι το εκφράζουν να μην υπάγονται στις διαδικασίες επιστροφής», σημειώνει η ανακοίνωση.

Η έρευνα θα επεκταθεί και στην καταγγελία για επιχείρηση απέλασης προσφύγων από την Καλαμάτα στις 20 Οκτωβρίου, χωρίς να επιτραπεί από την αστυνομία η πρόσβαση της Υπατης Αρμοστείας στους πρόσφυγες.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε σπεύσει να διαψεύσει την καταγγελία της Υπατης Αρμοστείας, ισχυριζόμενο πως δεν είχαν εκφράσει οι πρόσφυγες την επιθυμία τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.

Οπως όμως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», τουλάχιστον οι οκτώ από τους δέκα απελαθέντες της Λέρου, όπως και μια τριμελής οικογένεια που τελικά γύρισε στο νησί, είχαν εκδηλώσει εγγράφως στις 14 και 15 Οκτωβρίου στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής το ενδιαφέρον τους για διεθνή προστασία στην Ελλάδα.