Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ανησυχία για την πορεία και συνάμα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης λόγω των καθυστερήσεων με ευθύνη κυρίως του ΔΝΤ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Έλληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπρόσωπων των «θεσμών», ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ .

«Είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά δε θα έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δε θα είναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο», σημείωσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των «θεσμών» και των ελληνικών αρχών.

Αναφερόμενος στα σημεία που παραμένουν ανοιχτά, επισήμανε πως πρώτο είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018, καθώς το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα παρ’ όλο που τα τελικά νούμερα είναι πιο ευνοϊκά για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας το αίτημα του ΔΝΤ «πολιτικώς δύσκολο» και «αντιπαραγωγικό».

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το συνταξιοδοτικό, σημειώνοντας οτι οι «θεσμοί» έχουν κάνει δεκτό το σχέδιο της κυβέρνησης για μια ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος, ωστόσο για δημοσιονομικούς λόγους το ΔΝΤ ζητά περικοπές συντάξεων.

Η Ευρώπη αναζητά λύσεις….

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα επιχειρήσουν ακόμα μια φορά να γεφυρώσουν το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσά τους σε νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Το Ταμείο εκπροσωπεί ο Πολ Τόμσεν ενώ τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ.

Τις επόμενες ημέρες θα κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να «επιστρέψει στον ρεαλισμό» το Ταμείο, χαμηλώνοντας τις απαιτήσεις του για το δημοσιονομικό.