Ενημερώθηκαν όλοι, δεν αντέδρασε κανείς...

elpe_diaroi.jpg

Στην καταγγελία αναφέρεται ότι το περιστατικό της Κυριακής ήταν το μεγαλύτερο από τα τουλάχιστον 6 ρυπαντικά επεισόδια στο διυλιστήριο που έχουν καταγραφεί κατά το τελευταίο δίμηνο Φεβρουαρίου–Μαρτίου

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ Ελευσίνας αποκρύπτει την πραγματικότητα για το μεγάλο ρυπαντικό επεισόδιο που εκδηλώθηκε στο διυλιστήριο τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής 29 Μαρτίου, καταγγέλλει η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS. Κι αυτό διότι, αν και η εταιρεία -χωρίς να αποδέχεται ότι προκάλεσε ρύπανση- αποδίδει το συμβάν σε μεμονωμένη «δυσλειτουργία σε βάνα/ αυτοματισμό του συστήματος παραγωγής και διαχείρισης αερίου καυσίμου του διυλιστηρίου», αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι η μονάδα 32 (Flexicoker) έχει «πέσει» από τις 25 Μαρτίου, χωρίς να έχει γίνει κατορθωτή η ομαλή επαναλειτουργία της, παρά τις ατέρμονες προσπάθειες.

Σύμφωνα με την ECOELEUSIS, σε μια από τις προσπάθειες αυτές έφραξαν δύο αντλίες τροφοδοσίας και εκδηλώθηκε η δυσλειτουργία με όλα τα επακόλουθα. Μάλιστα, η εκπομπή καυσαερίων συνεχίστηκε και το βράδυ της Δευτέρας, παρότι στη συνέχεια το επεισόδιο ήταν σε ύφεση.

Στην καταγγελία αναφέρεται ότι το περιστατικό της Κυριακής ήταν το μεγαλύτερο από τα τουλάχιστον 6 ρυπαντικά επεισόδια στο διυλιστήριο που έχουν καταγραφεί κατά το τελευταίο δίμηνο Φεβρουαρίου–Μαρτίου και πολύ μεγαλύτερο εκείνου της 2ας Φεβρουαρίου. Ηδη, έχουν καταγραφεί επεισόδια στις 2/2, στις 5-6/2, στις 20/2, στις 1/3 και 6/3.

Από το πρωί της Δευτέρας, η ΕCOELEUSIS έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες αρχές, επισημαίνοντας ότι για πολλοστή φορά τούς καταγγέλλεται ρυπαντικό επεισόδιο και δυσλειτουργία στα ΕΛΠΕ ΒΕΕ, χωρίς να έχουν προβεί σε ενέργειες που θα αποτρέπουν την επανάληψή του.

Σε ό,τι αφορά το νέο ρυπαντικό επεισόδιο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, η ECOELEUSIS αναφέρει ότι το έντονο βουητό της εγκατάστασης γινόταν αισθητό σε μεγάλη απόσταση, ενώ κατά διαστήματα η γνωστή δυσοσμία επισκέφθηκε περιοχές της Ανω Ελευσίνας και των Εργατικών Κατοικιών. Δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προσέγγισαν την εγκατάσταση, ενώ τηλεφωνικές κλήσεις, εκτός από το διυλιστήριο, δέχτηκαν το αστυνομικό τμήμα και η Πυροσβεστική.

Κι ακόμη ότι ο αντιπεριφερειάρχης αλλά και οι δήμαρχοι Ελευσίνας και Μάνδρας δεν προέβησαν την επόμενη μέρα στην εκδήλωση οποιασδήποτε δημόσιας ανησυχίας ή διαβήματος διαμαρτυρίας προς την εταιρεία και προς τις κρατικές αρχές, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υποβάθμιση του συμβάντος. Η -δε- εταιρεία δεν προέβη ούτε σε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα ούτε απηύθυνε δημόσια συγγνώμη προς τον πληθυσμό, αναφέρει η ECOELEUSIS.

Τέλος, χαρακτηρίζει τραγική την επιστολή του προέδρου τής κατ’ ευφημισμόν Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Ελευσίνας προς τα ΕΛΠΕ και την Αντιπεριφέρεια, καθώς «παίρνει αποστάσεις από το ρυπαντικό επεισόδιο, χαρακτηρίζοντας... πιθανή» τη ρύπανση που προκάλεσε το διυλιστήριο, ζητώντας μάλιστα από τα ΕΛΠΕ να προσδιορίσουν εκείνα τις βλάβες που προκάλεσαν και από την Αντιπεριφέρεια να κοινοποιήσει τα... «πιθανά» ευρήματα».