«Είναι “ψίχουλα” τα ποσά της λίστας Μπόργιανς»

ubs.jpg

To πρώην διευθυντικό στέλεχος της UBS, Μπραντ Μπίρκενφελντ, αποκάλυψε ότι έχει δώσει στις ελληνικές αρχές σημαντικά στοιχεία για τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας | EPA/GEORGIOS KEFALAS

Σημαντικά στοιχεία για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και τον ρόλο της ελβετικής τράπεζας UBS φαίνεται πως έχει δώσει στις ελληνικές αρχές ο πληροφοριοδότης και πρώην διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας Μπραντ Μπίρκενφελντ.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε χθες η «Real News», ο Μπραντ Μπίρκενφελντ, καταθέτοντας στους Ελληνες οικονομικούς εισαγγελείς -που τον επισκέφθηκαν με άκρα μυστικότητα στις ΗΠΑ- χαρακτήρισε «pinuts» (δηλαδή «φιστίκια» και σε ελεύθερη μετάφραση «ψίχουλα») τα στοιχεία της λίστας Μπόργιανς για τους Ελληνες καταθέτες στην UBS με ποσά που φτάνουν συνολικά τα 4 δισ. ευρώ. «Τα ποσά που οι συμπατριώτες σας έκρυψαν στην τράπεζα είναι πολύ μεγαλύτερα», φέρεται να είπε.

Ο Μπραντ Μπίρκενφελντ έχει μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους το εν λόγω χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προσέγγιζε πελάτες και διασφάλιζε τη διαφυγή κεφαλαίων από χώρες, όπως και την προστασία που τους πρόσφερε από τον έλεγχο και τις συνέπειες των φοροελεγκτικών μηχανισμών.

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο έχει καταλήξει στην άποψη ότι η UBS είναι «μια εγκληματική οργάνωση που έκανε τα πάντα για να αποκτήσει και να εκμεταλλευτεί τον κρυφό πλούτο που συγκέντρωνε όχι μόνο στην Ελβετία αλλά και όπου αλλού είχε υποκαταστήματα».

Στη συνέντευξή του στην προαναφερόμενη εφημερίδα, αναφέρει ότι έχει δώσει εμπιστευτική πληροφόρηση στις ελληνικές αρχές «και για τους Ελληνες πελάτες και για τους τραπεζίτες της UBS που καλύπτουν την Ελλάδα». Στο ερώτημα αν υπάρχει φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, η απάντησή του είναι σαρκαστική. «Το να ρωτάτε αν υπάρχει φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι ανάλογο με το να ρωτάτε αν υπάρχει μουσακάς στην Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της «Real News» και τη συνέντευξη Μπίρκενφελντ, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: «Στη σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Real, το πρώην διευθυντικό στέλεχος της UBS, Βrad Βirkenfeld, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη τράπεζα ως μια “παγκόσμια εγκληματική οργάνωση”, η οποία “έχει διαπράξει πολλαπλές πράξεις απάτης, υποκλοπής αλληλογραφίας, απάτης τίτλων, φοροδιαφυγής κτλ για πολλές δεκαετίες”.

Αυτή είναι η τράπεζα για την οποία ο κ. Σαμαράς είχε αρνηθεί να παραλάβει στοιχεία από τις γερμανικές αρχές για να τα αξιοποιήσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

»Αυτή είναι η τράπεζα του κ. Σκλαβούνη, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος του ΤΧΣ επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Του κ. Σκλαβούνη, ο οποίος ορίστηκε από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και παραμένει, ακόμα και σήμερα, υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης της Ν.Δ. Δεν μας προξενεί εντύπωση.

Επί δεκαετίες, μια κάστα “ανέγγιχτων”, εύπορων, επιχειρηματιών, μπορούσε να διακινεί μαύρο χρήμα και να φοροδιαφεύγει, αφού το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν είχαν καμιά διάθεση να “ενοχλήσουν” τους φίλους τους.

Ο κ. Μητσοτάκης αυταπατάται, θεωρώντας ότι τίποτα δεν άλλαξε, και προδίδει τις σκέψεις του, από τις επιλογές προσώπων που κάνει. Τον πληροφορούμε ότι οι εποχές της ανομίας, του “κουκουλώματος” και του “δούναι και λαβείν” με τους πλούσιους φοροφυγάδες “φίλους” παρήλθαν ανεπιστρεπτί».