Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κούνησε την Αθήνα, λίγο πριν τις 10:30, σήμερα το βράδυ, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Νωρίτερα το Ινστιτούτο έκανε λόγο για δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών. Το επίκεντρο ήταν σε απόσταση 24 χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας. 

Δυνατός σεισμός, αισθητός στην Αθήνα

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών, εστιακού βάθους 2 χλμ. και εκδηλώθηκε 25 χλμ. βορειανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το EMSC, το επίκεντρο ήταν περίπου 2 χλμ. βορειοανατολικά της περιοχής Σταμάτα Αττικής. Αρχικά το EMSC είχε κάνει λόγο για δόνηση 4,5 βαθμών. 

Δυνατός σεισμός, αισθητός στην Αθήνα

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (USGS), η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών, με επίκεντρο 4 χλμ. μακριά από τον Μαραθώνα Αττικής. 

Όπως ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σεισμική δόνηση προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”><p dir=”ltr” lang=”el”>Τώρα -επιφανειακός <a href=”https://twitter.com/hashtag/seismos?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#seismos</a> Μεγέθους ~4.5, στην περιοχή της Σταμάτας Αττικής. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.</p>— Ευθύμης Λέκκας (@lekkasuoa) <a href=”https://twitter.com/lekkasuoa/status/953004198068654080?ref_src=twsrc%5Etfw”>15 Ιανουαρίου 2018</a></blockquote>

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, με αναρτήσεις του στο twitter, ανέφερε ότι «παρακολουθούμε το φαινόμενο», καθώς και ότι οι τεκτονικές δομές της συγκεκριμένης περιοχής είναι μικρές για να δώσουν μεγάλο σεισμό.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”><p dir=”ltr” lang=”el”>Αποτελεί τη συνέχεια του σμήνους των σεισμών της 9ης Ιανουαρίου. Μικρές οι τεκτονικές δομές της περιοχής για να δώσουν μεγάλο <a href=”https://twitter.com/hashtag/%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#σεισμος</a>. Παρακολουθούμε το φαινόμενο.</p>— Ευθύμης Λέκκας (@lekkasuoa) <a href=”https://twitter.com/lekkasuoa/status/953010474865618945?ref_src=twsrc%5Etfw”>15 Ιανουαρίου 2018</a></blockquote>

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από την Πυροσβεστική.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”><p dir=”ltr” lang=”und”><a href=”https://t.co/YP5V9yZ9Z3″>pic.twitter.com/YP5V9yZ9Z3</a></p>— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) <a href=”https://twitter.com/pyrosvestiki/status/953010545451466754?ref_src=twsrc%5Etfw”>15 Ιανουαρίου 2018</a></blockquote>