Διαψεύδουν καταγγελία για ρύπανση τα ΕΛΠΕ

elpe.jpg

Σύμφωνα με την ECOELEUSIS, «οι δυσλειτουργίες της μονάδας 32 είχαν σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση του κορυφαίου ρυπαντικού επεισοδίου της περασμένης Κυριακής» | EUROKINISSI

Είναι τελικά υπεύθυνη η «μονάδα 32 (FLEXICOKER)» του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα για το νέο σοβαρό περιστατικό ρύπανσης που σημειώθηκε την Κυριακή (29/3) το βράδυ; Σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS, η «νέα μονάδα 32» του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα τέθηκε προχθές Τετάρτη (1/4) το πρωί ουσιαστικά εκτός λειτουργίας, λόγω των συνεχών δυσλειτουργιών που παρουσίασε. Ωστόσο, η καταγγελία διαψεύδεται κατηγορηματικά από εκπρόσωπο της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ECOELEUSIS, «οι δυσλειτουργίες της μονάδας 32 είχαν σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση του κορυφαίου ρυπαντικού επεισοδίου της περασμένης Κυριακής. Υπενθυμίζουμε ότι, εντελώς παραπλανητικά, η εταιρεία είχε αποδώσει το επεισόδιο σε μεμονωμένη βλάβη εξαρτήματος (βάνα/αυτοματισμό)».

«Είναι άγνωστο αν στο διυλιστήριο θα προχωρήσουν τώρα σε πρόωρο shutdown (διακοπή λειτουργίας για τη συντήρηση) ή θα συνεχίσουν τη λειτουργία του χωρίς τη νέα μονάδα, μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο shutdown, υποκαθιστώντας το παραγόμενο από τη μονάδα αέριο καύσιμο με μαζούτ…», αναφέρει η ECOELEUSIS.

Ωστόσο, την καταγγελία διαψεύδει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Γεράσιμος Στανίτσας, διευθυντής Επικοινωνίας του Ομίλου ΕΛΠΕ. Σε σχετική ερώτηση ο κ. Στανίτσας δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη «μονάδα 32» και ότι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ενώ δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε διακοπή της λειτουργίας της.

Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει από πού προέρχεται αυτή η πληροφορία. «Υποθέτω, προσπαθώντας να κάνω λίγο τον μάντη ή τον ντετέκτιβ αν θέλετε, ότι επειδή το άλλο διυλιστήριο που έχουμε στον Ασπρόπυργο βρίσκεται σε διαδικασία προγραμματισμένης συντήρησης και σταδιακά σταματάει, μήπως κάποιος ο οποίος νόμιζε ότι ξέρει, αλλά δεν ήξερε, μπέρδεψε τα δύο διυλιστήρια και συνέδεσε πράγματα που δεν συνδέονται», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν χρόνο η λειτουργία της νέας «μονάδας 32» διακόπηκε αναγκαστικά, εξαιτίας παραμόρφωσης που παρουσίασε ο αντιδραστήρας της.