Αυτή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει

pnyka.jpg

Πνύκα Στιγμιότυπα από τις ομιλίες που έδωσαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα. Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017 | EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με ισχυρούς συμβολισμούς, από το λόφο της Πνύκας, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκαν στην Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας επιχειρώντας να εμβαθύνουν στο ρόλο της Δημοκρατίας στη Γηραιά ήπειρο. Οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν ένα κοινωνικό ρήγμα στους κόλπους της ηπείρου μας που θα πρέπει να αλλάξει άμεσα, στηριζόμενη στο λαό της και με σημαία τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης.

«Να βρούμε τη δύναμη και να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη»

Ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίσθηκε «καλά διαβασμένος» και μιλώντας στα ελληνικά εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αρχαία ελληνική Δημοκρατία και την προσήλωσή του στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Από το λόφο της Πνύκας, ο Εμανουέλ Μακρόν διερωτήθηκε: «Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;» και τόνισε με έμφαση πως «η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα» αλλά ήταν αποτέλεσμα «αποτυχίας της ίδιας της Ευρώπης».

Ο Γάλλος πρόεδρος, αρνούμενος να συμπεριληφθεί στη γενιά «που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου» της Γηραιάς Ηπείρου κάλεσε «να βρούμε τη δύναμη και να επανεκκινήσουμε» την Ευρώπη.

«Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και τολμηροί στην Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας. Πρέπει να προστατέψουμε τον Πολιτισμό και την κληρονομιά μας. Πρέπει να ξεκινήσουμε σύντομα μια ευρωπαϊκή συνέλευση για τον Πολιτισμό από την Αθήνα», τονίζοντας εμφατικά το ρόλο της χώρας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφερόμενος στην αποτυχία της Ευρώπης να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στους πολίτες της, δίνοντας τους το δικαίωμα να έχουν ενεργότερη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων τόνισε πως θα προτείνει έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της.

«Προτείνω μια νέα μέθοδο που δεν θα συζητηθεί η νέα Ευρώπη μόνο στις κλειστές πόρτες. Να υποβάλουμε νέους στόχους το 2018 σε όλες τις χώρες και οι λαοί να συζητήσουν ποια Ευρώπη θέλουν. Για έξι μήνες να υπάρχουν συνελεύσεις των πολιτών και στην πορεία να δημιουργηθούν για τις εκλογές στην Ευρώπη κοινές λίστες και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εμ. Μακρόν Στιγμιότυπα από τις ομιλίες που έδωσαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα | EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με φόντο τον Παρθενώνα, ο Μακρόν ζήτησε περισσότερη δημοκρατία στην καθημερινή μας ζωή και «ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης για όλους αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις» διαπιστώνοντας πως σήμερα κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι μοιραζόμαστε μία κοινή μοίρα και θα πρέπει να ξαναβρούμε αυτή την κατεύθυνση για να ξαναπετύχουμε την εμπιστοσύνη. Όποιοι κι αν είμαστε και από όπου και αν προερχόμαστε το θαύμα αυτού του λόφου μας ανήκει, μας εμπνέει. Ο Παρθενώνας είναι ένας καθρέφτης. Αναγνωρίζουμε όλοι τον εαυτό μας. Υπάρχει μία μυστική Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων. Το ευρωπαϊκό πρότυπο μας ενώνει», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στον ελληνικό λαό διαπίστωσε πως «πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κρίσης επωμίστηκε το βάρος».

Απευθυνόμενος στους νέους, είπε πως «είναι ευθύνη της δικής μας γενιάς, να του δώσουμε μία δυνατή Ευρώπη».

Έκλεισε την ομιλία του με στίχους του Γιώργου Σεφέρη:«Για να ζήσεις ένα θαύμα, πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οχτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες των ανθρώπων».

«Να δώσουμε την ειρηνική μάχη για να αλλάξουμε την Ευρώπη»

Την επιθυμία να αλλάξει η Ευρώπη «σε μία κατεύθυνση δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, και προόδου» περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, προλογίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε «να προωθήσουμε το διάλογο για ένα συμβόλαιο Δημοκρατίας» σε μία Ευρώπη «με αλληλεγγύη και ισονομία μεταξύ πολιτών και κρατών».

Διαπίστωσε πως η πρόσφατη οικονομική κρίση μετεξελίχτηκε σε κρίση πολιτικής, διεύρυνε τις ανισότητες μεταξύ των κρατών και πολιτών στο εσωτερικό και απομάκρυνε αποφάσεις.

«Με μεγάλη ταχύτητα περάσαμε από την Ευρώπη των πολιτών στην Ευρώπη των τραπεζιτών, των συμφερόντων και των τεχνοκρατών», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε πως: «Χρειαζόμαστε να επανασχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης και πως «αδράνεια και ακινησία θα σημάνει και παρακμή».

Επικαλούμενος τις σημερινές εκτιμήσεις, σημείωσε πως «μέσα στα επόμενα 20 χρόνια καμία χώρα της ΕΕ δεν αναμένεται να βρίσκεται στις επτά οικονομικά ισχυρότερες χώρες του πλανήτη», διευκρινίζοντας ότι ονειρεύεται μια Ευρώπη, «όχι ως δύναμη επιβολής αλλά ως δύναμη συνεργασίας και ασφάλειας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη της «δημοκρατικής επανεκκίνηση της Ευρώπης» που θα έχει ως αφετηρία «την οικονομική και νομισματική ένωση».

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε στην ομιλία του υπέρ ενός ισχυρού κοινού προϋπολογισμού με αυστηρούς κανόνες, που θα είναι κοινοί για όλους και στάθηκε απέναντι στις «ανεξέλεγκτες χώρες που καταγράφουν θηριώδη πλεονάσματα χωρίς να ισχύουν τα συμφωνηθέντα» διευρύνοντας το χάσμα.

Έχοντας στο μυαλό του την πολυετή κρίση που βιώνει η χώρας μας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε άλλο «η εκχώρηση κυριαρχίας από τα κράτη μέλη να μετατρέπεται σε υποχώρηση της δημοκρατίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά να οικοδομήσουμε την έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας που θα βασίζεται σε αληθινά δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα εμπλέκει ισότιμα τους λαούς μας στη λήψη των αποφάσεων (...)».

«Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό «έδειξε σε όλη την έκταση τα όρια μίας Ευρώπης που έχει καλύτερη σχέση με την τιμωρία, με τον εγωισμό των ισχυρών. Αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Με ενότητα, θάρρος και σημαία τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού οφείλουμε να την αλλάξουμε. Να δώσουμε την ειρηνική μάχη για να την αλλάξουμε».  

Στήριξη στην Ελλάδα

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο και με τον πρωθυπουργό της χώρας μας στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έχοντας στο πλευρό του, τον Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε τις θέσεις της χώρας μας και παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παράλληλα, κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην προβάλει νέους όρους στο πρόγραμμα και ζήτησε από το Eurogroup να λάβει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας