• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.0°C
  4 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.8°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 9.3°C
  5 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.6°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  5 BF
  45%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 6.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 7.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.9°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.2°C / 2.3°C
  3 BF
  56%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 0.5°C / 5.1°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 8.1°C
  4 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  3 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ψηφιακή βιομηχανία εξαπάτησης

 • A-
 • A+
Η βιομηχανία της εξαπάτησης δημιουργεί ευφάνταστες διεξόδους για όποιον θέλει να κερδοσκοπήσει. Το επιχείρημα, μάλιστα, πως «το μέλλον της οικονομίας είναι ψηφιακό» και ως εκ τούτου θωρακισμένο από τον πληθωρισμό –και έξω από το παραδοσιακό τραπεζικό και χρηματιστηριακό σύστημα– δελεάζει και τους πιο δύσπιστους, πόσω μάλλον στην εποχή των αλλεπάλληλων κρίσεων, της πανδημίας, του πολέμου και της διαρκούς οικονομικής επισφάλειας. Κατά τη διάρκεια των πολύμηνων λοκντάουν οι διαδικτυακές απάτες έγιναν ολοένα και πιο πρωτότυπες, αληθοφανείς και, εν τέλει, παραπειστικές. Επενδύσεις-φούσκες, δαιδαλώδη δίκτυα εξαπάτησης, θύματα που χάνουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, αλλά και εργαζόμενοι σε «γαλέρες» – η «Εφ.Συν.» ξετυλίγει το κουβάρι της ανθούσας βιομηχανίας της απάτης.

«Εάν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι», λέει το αγγλοσαξονικό ρητό και κάπως έτσι ακούγεται το τραγούδι των Σειρήνων που καλεί σε ολοένα και περισσότερες πρωτοεμφανιζόμενες ή ανακάμπτουσες διαδικτυακές απάτες, που ειδικά μετά την πανδημία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Από την εποχή της πυραμίδας του Τσαρλς Πόνζι πριν από έναν αιώνα ώς τις χρηματιστηριακές «φούσκες» σε όλη την ελληνική επικράτεια το 1999 και τη μοντέρνα πυραμίδα του Μπέρνι Μέντοφ το 2008, οι οικονομικές απάτες διαχρονικά βασίζονται στην ανθρώπινη ροπή προς το εύκολο χρήμα. Οι επιτήδειοι προπορεύονται αρχικά των διωκτικών και ρυθμιστικών αρχών όπως το ντόπινγκ από το αντιντόπινγκ στον αθλητισμό, όμως οι φούσκες πάντα σκάνε, αφήνοντας πίσω συντετριμμένα οικονομικά και ψυχικά θύματα. Μέχρι ίσως τις επόμενες...

Η βιομηχανία της εξαπάτησης δημιουργεί ευφάνταστες διεξόδους για όποιον θέλει να κερδοσκοπήσει. Κάποιοι καταφεύγουν σε απάτες αναπτύσσοντας σχέσεις με τα θύματά τους, άλλοι συστήνονται τηλεφωνικά ως ο προσωπικός σου λογιστής με σκοπό να αλιεύσουν τραπεζικούς κωδικούς, ενώ άλλοι παρουσιάζονται ως μέντορες, διαλαλώντας μια μοναδική ευκαιρία για επένδυση σε προσοδοφόρα κρυπτονομίσματα –συχνά άγνωστα και αναξιόπιστα– για την επίτευξη δήθεν παθητικού εισοδήματος. Το επιχείρημα, μάλιστα, πως «το μέλλον της οικονομίας είναι ψηφιακό» και ως εκ τούτου θωρακισμένο από τον πληθωρισμό –και έξω από το παραδοσιακό τραπεζικό και χρηματιστηριακό σύστημα– δελεάζει και τους πιο δύσπιστους, πόσω μάλλον στην εποχή των αλλεπάλληλων κρίσεων, της πανδημίας, του πολέμου και της διαρκούς οικονομικής επισφάλειας. Η πανδημία, φυσικά, έβαλε το δικό της «λιθαράκι» και με έναν άλλον τρόπο: όταν περισσότερος κόσμος στράφηκε στη διαμεσολαβημένη επικοινωνία, κατά τη διάρκεια των πολύμηνων λοκντάουν, οι διαδικτυακές απάτες έγιναν ολοένα και πιο πρωτότυπες, αληθοφανείς και παραπειστικές.

Από τη Europol μέχρι την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διεθνείς οργανισμοί και φορείς εκπέμπουν τα τελευταία χρόνια σήματα κινδύνου για εγκληματικά δίκτυα που συχνά, με το δέλεαρ των επενδύσεων και του γρήγορου κέρδους, αποσπούν από υποψήφια θύματα τεράστια χρηματικά ποσά. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα στην Ελλάδα για να φανεί το μέγεθος του προβλήματος, η δημόσια συζήτηση βρίθει από ιστορίες με επενδύσεις-φούσκες, δαιδαλώδη δίκτυα εξαπάτησης και θύματα που χάνουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά – αυτά δείχνουν πως πρόκειται μάλλον για μια ανθούσα βιομηχανία, της οποίας η «Εφ.Συν.» ξετυλίγει το κουβάρι.

Από πέρυσι μέχρι σήμερα περίπου 46.000 Αμερικανοί έχουν χάσει γύρω στο 1 δισ. δολάρια σε απάτες σχετιζόμενες με κρυπτονομίσματα. Στην Αυστραλία, μόνο το πρώτο εξάμηνο του ’22 χάθηκαν περίπου 205 εκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικές απάτες μέσω διαδικτύου, στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 χάθηκαν περίπου 157 εκατ. ευρώ μόνο σε απάτες σχετιζόμενες με ψεύτικες επενδύσεις. Στην Ελλάδα, το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η «φούσκα» της επενδυτικής πυραμίδας Wind Μedia. H διαφημιστική εταιρεία, με έδρα τη Σιγκαπούρη, μέσα σε μόλις δύο χρόνια λειτουργίας έπεισε περισσότερα από 13.000 άτομα πως μπορούν να γεμίσουν το πορτοφόλι τους με κρυπτονομίσματα πατώντας «λάικ» σε συγκεκριμένες αναρτήσεις και λογαριασμούς στο TikTok, το Instagram και το Facebook. Και κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα ξαφνικά, στις 24 Μαΐου, αφήνοντας χιλιάδες εξαπατημένους που επένδυσαν από εκατοντάδες έως δεκάδες χιλιάδες ευρώ στα κρύα του λουτρού – αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε το ακριβές ποσό που συνολικά χάθηκε και ενδεχομένως να μην το μάθουμε ποτέ.

Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, αφού μόνο μια μικρή μερίδα κόσμου καταφεύγει για καταγγελία σε αρμόδιους φορείς. Ο αντίκτυπος που έχουν, όμως, τέτοια περιστατικά στα θύματα είναι μεγαλύτερος από το άδειασμα ενός τραπεζικού λογαριασμού, ενώ η ολιγωρία των Αρχών και η παρωχημένη σε πολλές περιπτώσεις νομοθεσία καθιστούν τόσο την οικονομική όσο και την ηθική αποζημίωση σχεδόν πάντα ανέφικτη.

Κυπριακές «Γρεναδίνες» και έδρες στην Αυστραλία

H Μαρία έλαβε την πρώτη κλήση τον Φεβρουάριο του 2021 για επενδύσεις από ένα κυπριακό νούμερο, με την αντρική φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής να υπόσχεται κέρδη σε σύντομο χρόνο. Ηταν ο λεγόμενος broker, ένας «διαμεσολαβητής» που εκτελεί παραγγελίες αγοράς και πώλησης μετοχών για λογαριασμό πελατών. «Μου είπε ότι η εταιρεία είχε έδρα την Κύπρο και ότι είναι αδειοδοτημένη στην Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εγώ τότε δεν ήξερα ότι υπάρχουν πλατφόρμες-μαϊμού», θυμάται.

Η Μαρία επισκεπτόταν καθημερινά την πλατφόρμα, παρακολουθώντας πώς λειτουργεί, τα κέρδη (και τις απώλειές) της. «Φανταστείτε», μας προτρέπει, «βλέπεις σε πραγματικό χρόνο τα διαγράμματα και τις διακυμάνσεις, σαν να είσαι στο χρηματιστήριο». Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία από τις πολλές πλατφόρμες-φαντάσματα που έχουν αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά από επενδυτές-θύματα. Με βάση το ανεξάρτητο νησιωτικό κρατίδιο στην Καραϊβική, τον Αγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, και έτος ίδρυσης το 2017, η εταιρεία brokerz (πλέον η ιστοσελίδα της έχει πέσει) μέσω εικονικής επενδυτικής πλατφόρμας έδειχνε νούμερα κατά το δοκούν, δελεάζοντας τη Μαρία να επενδύσει όλο και περισσότερα. Ηδη από το 2019 η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προειδοποιούσε σε ανακοίνωσή της ότι η συγκεκριμένη εταιρεία «δεν δύναται να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες σε χρηματοπιστωτικά μέσα».

Η Μαρία μάς εξηγεί με αριθμούς το πόσο επικερδής ήταν εν τέλει η επενδυτική της δραστηριότητα: «Ξεκίνησα με 300 ευρώ που χάθηκαν και ο broker μού είπε πως θα έπρεπε να βάλω περισσότερα για να έχω ευχέρεια κινήσεων. Μου έδινε κατευθυντήριες. Μου έλεγε ότι αν επενδύω πιο πολλά χρήματα, εκείνος θα δίνει περισσότερες πληροφορίες για μεγαλύτερο όφελος. Μου υποσχόταν πως εάν η επένδυση φτάσει στο ύψος των 50.000 ευρώ, θα πάρω πίσω τα χρήματά μου. Εν τέλει φτάνουμε στα 50.000 και μου λέει να πάμε στα 100.000. Μου έστειλαν, μάλιστα, 800 ευρώ “ως δώρο”, για να με καθησυχάσουν. Σύντομα μου ζήτησε να επενδύσω και σε κρυπτονομίσματα αξίας 14.000 ευρώ. Τότε αρνήθηκα».

Μέσα στους δύο μήνες που διήρκεσε η «συνεργασία» της με την εταιρεία έχασε περίπου 45.000 ευρώ. Εναν χρόνο αργότερα, ο Διονύσης θα έχανε ακριβώς το ίδιο ποσό από τη βιεννέζικη SharkOption, που στην πραγματικότητα έχει έδρα έναν... ταχυδρομικό κωδικό στην Αυστραλία και σήμερα χαρακτηρίζεται από χρηματιστηριακές ιστοσελίδες ως «αναξιόπιστη και πιθανή απάτη». Η επαφή ξεκίνησε με ένα απλό τηλεφώνημα στο εταιρικό του κινητό τον περασμένο Απρίλιο. «Δεν μπορώ να πιστέψω πως την πάτησα έτσι», μας λέει σήμερα.

Τα ποσά φάνηκαν να τετραπλασιάζονται. Σύντομα, το κέρδος του εμφανιζόταν να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Επειτα ήρθαν οι δήθεν απώλειες εξαιτίας μιας νέας επένδυσης «υψηλότερου ρίσκου» με την υπόσχεση το χαρτοφυλάκιό του να φτάσει στις 500.000 ευρώ. Τότε προτάθηκε στον Διονύση να καταθέσει άλλες 15.000 ευρώ προκειμένου να σώσει την αρχική κερδοφόρα επένδυσή του. «Αυτές ήταν οι τελευταίες 15.000 που έβαλα με το ζόρι και μάλιστα δανείστηκα», συνεχίζει.

Αυτόκλητοι δικηγόροι-γιαλαντζί

Τόσο η Μαρία όσο και ο Διονύσης μιλούσαν με «συμβούλους» που χειρίζονταν μαεστρικά τη συζήτηση, μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησαν να αμφισβητούν τους συνομιλητές τους. Δεν άργησαν, στην περίπτωση της Μαρίας, οι απειλές: «Στην αρχή ήταν πολύ φιλικός, μου έλεγε για τον τόπο καταγωγής του, τις διακοπές του, τα προβλήματα υγείας του παιδιού του. Μετά άλλαξε ο τόνος του, με πίεζε, έγινε πολύ χειριστικός και άφησε να εννοηθεί πως έχει απογοητευτεί και πως δεν θέλει να συνεργάζεται πλέον μαζί μου. Τότε αποφάσισα να κινηθώ νομικά». Ο Διονύσης εξηγεί: «Με τρόπο επαγγελματικό και διάφορες διαπραγματεύσεις προσπαθούσαν να με πείσουν. Γι’ αυτό δεν μπορούσα να καταλάβω 100% ότι είναι απάτη». Τελικά, κινήθηκε και εκείνος νομικά εναντίον των δραστών, ενώ ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Λίγο καιρό αργότερα ο Διονύσης και η Μαρία ήρθαν αντιμέτωποι με νέες προσπάθειες εξαπάτησης και από άλλους, οι οποίοι –προφανώς σε συνεννόηση με τις αρχικές εταιρείες– εμφανίζονταν ως δικηγόροι από γραφεία που ειδικεύονται σε επενδυτικές απάτες, προσφέροντάς τους με το αζημίωτο φυσικά δήθεν νομική βοήθεια και τη δυνατότητα ανάκτησης των υποτίθεται δεσμευμένων χρημάτων τους. «Πρόκειται για προσπάθεια απάτης επάνω στην απάτη», σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» πηγές από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Και ξαφνικά ήρθαν οι «σύμβουλοι επενδύσεων»

«Σας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις;». Η ευγενική φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ζητά από τους συνομιλητές της να επενδύσουν μέσω της αγοράς συναλλάγματος σε μετοχές και κρυπτονομίσματα, πάντα με τις συμβουλές και την καθοδήγηση της «εταιρείας». Είναι μια εταιρεία δήθεν «ασφαλής» και «αδειοδοτημένη από τις αρμόδιες αρχές», όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για διεθνείς εγκληματικές ομάδες που, υποσχόμενες γρήγορα και εύκολα κέρδη, προσεγγίζουν μαζικά τα θύματα ώστε αυτά να τους εμπιστευτούν τα χρήματά τους. Οι δράστες εισάγουν τους ανυποψίαστους επενδυτές σε εικονικές πλατφόρμες, οι οποίες παρουσιάζουν δήθεν οικονομικά κέρδη και απώλειες σε πραγματικό χρόνο, για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους ώστε να επενδύσουν ακόμη περισσότερα χρήματα. Ποσά που δεν επενδύονται τελικά πουθενά, αλλά καταλήγουν στο πορτοφόλι της οργάνωσης.

Οταν τα θύματα φτάσουν στις Αρχές έχουν χάσει ήδη από μικροποσά έως δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τα οποία συνήθως συνδέονται με τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού. Για να ανιχνευτούν οι δαιδαλώδεις διαδρομές του χρήματος πολλές φορές είναι απαραίτητη η διεθνής κινητοποίηση, με τη συνεργασία της Europol, της Εurojust ή ακόμη και του FBI, όμως είναι άγνωστο πόσες είναι τελικά οι υποθέσεις που οδηγούνται στην εξιχνίαση – πόσω μάλλον αν κάποια από τα θύματα έχουν πάρει τα χρήματά τους πίσω.

«Ο πελάτης μάς γνώριζε με τα πραγματικά μας στοιχεία, ήμασταν εκτεθειμένοι»

Ο άνθρωπος που μιλάει στην «Εφ.Συν.» εργάστηκε για έναν χρόνο σε τηλεφωνικό κέντρο βουλγαρικής εταιρείας με έδρα στο Σύνταγμα, η οποία εξειδικευόταν στο «ξαλάφρωμα» πρόθυμων επενδυτών. Περιγράφει με ενάργεια τη δουλειά που έκανε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του –θύματα κι αυτοί των απατεώνων–, τον ρόλο των αόρατων ανωτέρων τους και το τέλος των δύο Βούλγαρων CEO.

Ο 26χρονος Κωνσταντίνος, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, έγινε εργαζόμενος της «πρώτης γραμμής» σε ένα τηλεφωνικό κέντρο πωλήσεων. Hταν μια τυπική δουλειά γραφείου, 9-6, με μισθό 630 ευρώ τον μήνα. Ποσό μάλλον δυσανάλογο για τις υπηρεσίες του αφού, όπως λέει, αποδείχτηκε πως ήταν ένας «αχυράνθρωπος» εν αγνοία του, εργαζόμενος σε ένα καλοστημένο διεθνές κύκλωμα εξαπάτησης, που αποσπούσε τεράστια κεφάλαια από επενδυτές, τα οποία ποτέ και πουθενά δεν επενδύθηκαν.

Καθημερινά με το κουστούμι του κι ένα εταιρικό κινητό με απεριόριστες μονάδες, ο Κωνσταντίνος, μαζί με δεκάδες άλλους, περνούσε τις πόρτες της βουλγαρικής εταιρείας στο Σύνταγμα και πλάσαρε το προϊόν που η ίδια διαφήμιζε επί χρόνια πως παρέχει: επενδυτική διαμεσολάβηση με την υπόσχεση υψηλών αποδόσεων. Εν ολίγοις, το τμήμα του Κωνσταντίνου καλούσε καθημερινά και μαζικά εκατοντάδες ανυποψίαστους ανθρώπους με συγκεκριμένο προφίλ: πάντα ενεργούς επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους, μέσα από τηλεφωνικές λίστες που η εταιρεία αγόραζε από μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Πολλές φορές οι τηλεφωνητές βρίσκονταν και διά ζώσης μαζί τους. Αργότερα, ο εκάστοτε πελάτης σε συνεννόηση με έναν broker κατέθετε χρηματικά ποσά τα οποία υποτίθεται ότι θα επενδύονταν –με τη διαμεσολάβηση της εταιρείας– σε μετοχές εταιρειών στο Χρηματιστήριο ή σε εταιρείες που ετοιμάζονταν να εισαχθούν στην αμερικανική αγορά, με μεγάλες πιθανότητες για μελλοντικά προσοδοφόρα κέρδη.

Ο ίδιος περιγράφει: «Σου έδιναν τυπωμένες οδηγίες κι έλεγες το ποίημα από την αρχή μέχρι το τέλος, δεν επιτρεπόταν να ξεφύγεις από αυτό. Αν οι πελάτες ενδιαφέρονταν να “επενδύσουν”, αναλάμβανε την υπόλοιπη επικοινωνία ο broker». Δουλειά των τηλεφωνητών ήταν να προσελκύσουν τον πελάτη, ενημερώνοντάς τον για τα νέα της αγοράς και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες, όχι να τον προσανατολίζουν πού θα βάλει χρήματα. Μάλιστα, για κάθε τρεις πελάτες που θα έφερνε στην εταιρεία ο εκάστοτε τηλεφωνητής, θα έπαιρνε 150 ευρώ μπόνους, «αλλά βέβαια πολλές φορές δεν ενημέρωναν ότι μπήκε ο πελάτης για να μην τα πάρουμε».

Αυτή ήταν και η πρώτη και μοναδική επικοινωνία που είχαν οι τηλεφωνητές με τους πελάτες, αλλά και με κάθε άλλον στο call center, αφού «μας απαγορεύαν να έχουμε επαφή περαιτέρω με τους πελάτες, αλλά και με τα μεγάλα κεφάλια – δεν ξέραμε τους brokers ούτε φατσικά. Οταν μας ρωτούσαν οι πελάτες αν μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους, λέγαμε ότι είναι Ελληνες στη Βουλγαρία. Οι ανώτεροι δεν ήθελαν να έχουμε επαφή με κανέναν, απλά να ζούμε στο παραμύθι πως όλα κυλούν ρολόι. Ποτέ κανείς από μας δεν αμφισβήτησε τίποτα», σημειώνει.

Oι περισσότεροι, νέοι αλλά και αρχάριοι στον χώρο των επενδύσεων, μας εξηγεί, εργάζονταν υπό το άγρυπνο βλέμμα των τοποθετημένων στο γραφείο καμερών: «Ψυχολογικός πόλεμος. Εβλεπαν οι Βούλγαροι (σ.σ. οι ιδρυτές της εταιρείας από τα κεντρικά γραφεία στη Σόφια) ότι δεν φοράμε τα σωστά ρούχα ή δεν έχουμε ένταση όταν μιλάμε στο τηλέφωνο και καλούσαν τους ανωτέρους μας απευθείας. Μας φώναζαν συνέχεια πάνω από τα κεφάλια μας».

Οι δύο Βούλγαροι CEO στην πραγματικότητα είχαν ιδρύσει διαδοχικά εταιρείες, με διαφορετικές επωνυμίες και σε διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος ήταν ένας από τους εκατοντάδες που στρατολογήθηκαν ως εργατικό δυναμικό σε μία από αυτές. Και, τελικά, τα εκατομμύρια ευρώ που εμπιστεύτηκαν οι πελάτες στην εταιρεία έγιναν «καπνός» – κάτι που τα θύματα συνειδητοποιούσαν αργά, όταν οι brokers διέκοπταν κάθε επαφή μαζί τους.

Οι εργαζόμενοι που στελέχωναν το τηλεφωνικό κέντρο το συνειδητοποίησαν πολύ αργότερα, αφού παρέμειναν απλήρωτοι για μήνες και απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και έψαξαν στη διεθνή αρθρογραφία τα ονόματα των εργοδοτών τους. Οι δύο CEO είχαν συλληφθεί από τις βουλγαρικές αρχές έπειτα από χρόνια δράσης, με την κατηγορία της οικονομικής απάτης.

Σήμερα ο Κωνσταντίνος θυμάται: «Ο πελάτης μάς γνώριζε με τα κανονικά μας στοιχεία. Ημασταν πλήρως εκτεθειμένοι, κάτι που δεν συνέβαινε με άλλα τμήματα που χρησιμοποιούσαν, όπως έμαθα αργότερα, πλαστά στοιχεία. Λέγαμε ότι είμαστε πλήρως νόμιμοι και αδειοδοτημένοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κάτι που προφανώς δεν ίσχυε. Αν ξέραμε ότι είναι απάτη, για ποιο λόγο να δίναμε τα πραγματικά μας στοιχεία, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τους επενδυτές αλλά και εμάς τους ίδιους;».

«Καζανόβες» του πληκτρολογίου με άρωμα ΝΑΤΟ

Το FBI για τα Romance Scams: Μην αφήνετε τους επιτήδειους να «ραγίσουν» την καρδιά ή τον τραπεζικό λογαριασμό σας

Τα κρυπτονομίσματα είναι το ιδανικό συστατικό για μια επιτυχημένη συνταγή απάτης. Και όχι αναίτια, αφού επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι συνήθως τον φόβο και την ανασφάλεια του κόσμου, εργαλειοποιούν την αγορά κρύπτο, μία αγορά που ήδη θεωρείται η κατεξοχήν «παιδική χαρά» για παράνομες αγορές και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Είναι ενδεικτικό πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναδύθηκε έντονα το φαινόμενο της «ρομαντικής απάτης» (romance scam) με ψευτοεραστές που βρήκαν την ευκαιρία να εξαργυρώσουν τη μοναξιά των λοκντάουν σε κρυπτονομίσματα. Ξεκινά συνήθως με ένα μήνυμα στα σόσιαλ μίντια. Ενας χρήστης συστήνεται ως Ελληνοαμερικανός/ή γιατρός του ΝΑΤΟ, κάπου στη Συρία ή στο Αφγανιστάν, αν και ο αριθμός του τηλεφώνου του είναι συνήθως αλβανικός ή νιγηριανός. Ομως ούτε στρατιωτικός γιατρός είναι ούτε στην εμπόλεμη ζώνη βρίσκεται. Πρόκειται για πλασματικούς «συντρόφους» που, αφού χτίσουν εμπιστοσύνη με τα θύματά τους, αργότερα θα τους αποσπάσουν αδρά χρηματικά ποσά, συχνά με τη μορφή κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στην «Εφ.Συν.» η Safeline, η ανοιχτή γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο ίντερνετ, οι πρώτες καταγγελίες για romance scam ξεκίνησαν το 2020, ενώ το πρώτο εξάμηνο τους 2022 διπλασιάστηκαν.

Τα κρυπτονομίσματα είναι το ιδανικό συστατικό για μια επιτυχημένη συνταγή απάτης. Και όχι αναίτια, αφού επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι συνήθως τον φόβο και την ανασφάλεια του κόσμου, εργαλειοποιούν την αγορά «κρύπτο», μία αγορά που ήδη θεωρείται η κατεξοχήν «παιδική χαρά» για παράνομες αγορές και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εξάλλου, η ανίχνευση της διαδρομής των χρημάτων είναι σχεδόν αδύνατη κι έτσι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να βρεθούν οι ιθύνοντες ενώπιον της Δικαιοσύνης. «Πάντα λαμβάναμε καταγγελίες για απάτες μέσω επενδύσεων και κρυπτονομισμάτων, το τελευταίο εξάμηνο όμως έχουν τριπλασιαστεί», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Μπουλνακάκη, αναλύτρια της Safeline.gr. «Από τον Μάιο του 2022 μέχρι σήμερα έχουμε λάβει πάνω από 50 ανώνυμες καταγγελίες για επενδυτικές εταιρείες και σχήματα Ponzi (σ.σ. πυραμίδες), με τους θύτες συνήθως να προσεγγίζουν τα θύματά τους μέσω social media και ειδικά μέσω Tik Tok», εξηγεί.


► Συνέντευξη του Σπύρου Πανταζή, ποινικολόγου, που μιλά για ποσά άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν χαθεί στην Ελλάδα

Συνέντευξη του Γιώργου Παπαπροδρόμου, υποστράτηγου ε.α., πτυχιούχου Νομικής ΑΠΘ και ειδικού σε θέματα Αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
«Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του συστήματος στην Ελλάδα»
«Απαιτείται απλοποίηση των διαδικασιών καταγγελίας και δημιουργία μίας και μοναδικής εισαγγελικής αρχής για το κυβερνοέγκλημα και η στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό»
«Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του συστήματος στην Ελλάδα»
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
«Αστυνομικές πηγές αναφέρονται σε ποσά άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν χαθεί στην Ελλάδα»
Ο ποινικολόγος Σπύρος Πανταζής έχει χειριστεί αρκετές υποθέσεις με ηλεκτρονικές επενδυτικές απάτες, διακρίνοντας ένα κοινό μοτίβο πίσω από την προσέγγιση και την ψυχολογική χειραγώγηση των θυμάτων.
«Αστυνομικές πηγές αναφέρονται σε ποσά άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν χαθεί στην Ελλάδα»
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Απ’ το χωριό ως το κέντρο της πόλης
Οι κτηνοτρόφοι λιγοστεύουν και δουλεύουν μόνο για τις ζωοτροφές, ο Σύνδεσμός τους προειδοποιεί για τη μεγαλύτερη κρίση στον κλάδο εδώ και 40 χρόνια αλλά η κυβέρνηση... ηγόραζε ζεύγη βοών και οι κρεοπώλες...
Απ’ το χωριό ως το κέντρο της πόλης
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Στα άδυτα του CONCLAVIO
Το «παιχνίδι» των κρυπτονομισμάτων είναι σχεδόν άνευ ορίων, αφού οι κανόνες που διέπουν την αγορά κρύπτο, σε σχέση ακόμα και με την παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά, είναι τόσο ρευστοί και ανεπαρκείς, ώστε...
Στα άδυτα του CONCLAVIO

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας