• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.0°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.6°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.6°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.3°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  0 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.7°C
  1 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.2°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 28.2°C
  0 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  3 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εμπιστευτικές οι πληροφορίες για τις τιμές των εμβολίων»

 • A-
 • A+
Μέχρι 1,9 δισ. οι δόσεις που έχουν προαγοραστεί από την Επιτροπή από 6 εταιρείες, υπάρχει διαπραγμάτευση και με άλλες. Ευθύνη κάθε κράτους η παραγγελία και διάθεση του εμβολίου, από τη στιγμή που πάρει έγκριση. Από τη στιγμή που ένα εμβόλιο εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Επιτροπή θα εξασφαλίσει τη διάθεσή του στην αγορά σε λίγες μέρες.

«Είναι ζωτικό για την Επιτροπή να εξασφαλίσουμε προσιτά εμβόλια, αλλά προς το παρόν δεν σχολιάζουμε θέματα τιμών. Πρόκειται για εμπιστευτικές επιχειρηματικές πληροφορίες». Κάθε άλλο παρά καθησυχαστική ακούγεται η απάντηση εκπροσώπου της Κομισιόν στο ερώτημα της «Εφ.Συν.» για το πώς οι κεντρικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών θα επηρεάσουν τις τελικές τιμές των εμβολίων.

Κι αυτό, γιατί προκαλούνται πρόσθετα ερωτήματα για τη σπουδή της κυβέρνησης να συμφωνήσει με την Pfizer την παραγγελία 25 εκατ. δόσεων του εμβολίου, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι μακράν το ακριβότερο από όσα περιμένουν έγκριση.

Η «Εφ.Συν.» απηύθυνε στην επίτροπο Δημόσιας Υγείας Στέλλα Κυριακίδου τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα για τη στρατηγική των εμβολίων:

 • 1) Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στις συμφωνίες προαγοράς που έχει κλείσει η Κομισιόν για έξι υποψήφια εμβόλια με τις αντίστοιχες των κρατών,
 • 2) Πώς εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών,
 • 3) Πώς επηρεάζει τις τιμές η πολιτική της Κομισιόν και
 • 4) Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη μεταφορά και διάθεση των εμβολίων. Η επίτροπος επικαλέστηκε φορτωμένο πρόγραμμα, επιφυλασσόμενη να απαντήσει προσωπικά το προσεχές διάστημα.

Αντ’ αυτής, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα υγείας (Stefan De Keersmecker) έκανε την ακόλουθη δήλωση στην «Εφ.Συν.» ως συνόψιση της στρατηγικής της Επιτροπής:

«Διαπραγματευόμαστε εντατικά για τη διαμόρφωση ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου εμβολίων σε λογικές τιμές. Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει με πολλές εταιρείες που δοκιμάζουν υποψήφιο εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, δεν θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για όλες τις εταιρείες με τις οποίες διαπραγματευόμαστε. Εχουμε καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία με την AstraZeneca για σύμβαση αγοράς 300 εκατομμυρίων δόσεων, με δυνατότητα αγοράς 100 εκατομμυρίων επιπλέον εκ μέρους των κρατών-μελών της Ε.Ε. Αυτή η σύμβαση είναι σε ισχύ από 27 Αυγούστου.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, τέθηκε σε ισχύ δεύτερη σύμβαση με τη Sanofi-GSK για έως 300 εκατομμύρια δόσεις. Στις 21 Οκτωβρίου υπογράψαμε τρίτη σύμβαση με την Johnson & Johnson για την αρχική αγορά 200 εκατ. εμβολίων με δικαίωμα επιπλέον αγοράς άλλων 200 εκατ. Στις 11 Νοεμβρίου καταλήξαμε σε συμφωνία με την BioNTech-Pfizer για προαγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων με δικαίωμα επιπλέον 100 εκατομμυρίων.

Στις 17 Νοεμβρίου συμφωνήσαμε με την CureVac για 225 εκατομμύρια δόσεις με δικαίωμα για επιπλέον 180 εκατ. Και στις 25 Νοεμβρίου συμφωνήσαμε με τη Moderna για 80 + 80 εκατ. δόσεις. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλια για τις τιμές των εμβολίων, καθώς πρόκειται για εμπιστευτικές επιχειρηματικές πληροφορίες. Τονίζω μόνο ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Επιτροπή να εξασφαλίσει προσιτή τιμή εμβολίου. Αυτή είναι κατευθυντήρια αρχή στις διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς».

Από τις απαντήσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, που ουσιαστικά παραθέτει ήδη ανακοινωθείσες συμφωνίες, προκύπτει ότι η Επιτροπή με τις 6 συμβάσεις προαγοράς (με απροσδιόριστη προκαταβολή) 1,3-1,9 δισ. δόσεων εμβολίων χοντρικά καλύπτει 3-4 φορές τον πληθυσμό της Ε.Ε. Υπάρχει, βεβαίως, η δέσμευση της Ε.Ε. να καλύψει και τις ανάγκες φτωχότερων χωρών. Ωστόσο, συνάγεται ότι υπάρχει διαπραγμάτευση και με άλλες εταιρείες, από τις πάνω από 150 που αναπτύσσουν εμβόλια.

Η ρήτρα εμπιστευτικότητας των διαπραγματεύσεων που επικαλείται η Ε.Ε., παρότι έχει χρηματοδοτήσει αδρά τις έρευνες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας COVAX του ΠΟΥ, προδίδει ότι οι πολυεθνικές του φαρμάκου έχουν επιβάλει εκβιαστικά τους όρους τους και στην Ε.Ε., παρότι παίρνουν προκαταβολές, πράγμα που σημαίνει ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στο επίπεδο των κρατών-μελών. Είναι προφανές ότι όταν ο πανικός της πανδημίας κοπάσει και δώσει τη θέση στον ψύχραιμο απολογισμό, τα κραυγαλέα προβλήματα διαφάνειας στο παγκόσμιο παζάρι ζωής και θανάτου θα αποκτήσουν πολιτική προτεραιότητα.

Στα ερωτήματά μας για τα βήματα από την έγκριση μέχρι την τελική διάθεση των εμβολίων σε κάθε κράτος-μέλος, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έδωσε ενδιαφέρουσες διευκρινιστικές απαντήσεις: «Από τη στιγμή που ένα εμβόλιο πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ), η Κομισιόν μέσα σε μέρες -και όχι εβδομάδες- θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να βγει το εμβόλιο στην αγορά. Στη συνέχεια τα κράτη-μέλη θα προχωρήσουν στις παραγγελίες, με βάση τις αναλυτικές συστάσεις που τους έχουμε δώσει από τον Οκτώβριο.

Είναι όμως ευθύνη του κάθε κράτους-μέλους, σε συμφωνία με τους παραγωγούς εμβολίων, να οργανώσουν την αλυσίδα παραγγελίας, μεταφοράς, αποθήκευσης και διάθεσης στον πληθυσμό, με βάση τα πρωτόκολλα που έχουμε συμφωνήσει για τις ομάδες προτεραιότητας. Τα κράτη-μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τον λόγο αυτό και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας». Ο Μηχανισμός, ενισχυμένος και από το εργαλείο RescEU, ένα κοινό «καλάθι» μέσων που διαθέτουν ή μπορούν να αγοράσουν τα κράτη-μέλη με συγχρηματοδότηση, θεωρητικά διαθέτει πόρους άνω των 3 δισ. ευρώ, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να καλύψει ταυτόχρονα τις ανάγκες 27 κρατών-μελών.

Το παγκόσμιο logistic του εμβολίου

«Μόνο η μεταφορά μίας δόσης εμβολίου για τα 7,8 δισ. πληθυσμού απαιτεί 8.000 εμπορικά αεροσκάφη τύπου 747. Βεβαίως πολλά εμβόλια θα μεταφερθούν οδικά ή διά θαλάσσης, αλλά ακόμα και τα μισά εμπορικά αεροσκάφη να χρειαστούν είναι μια τεράστια πρόκληση για τις παγκόσμιες αερομεταφορές».

Ισως αυτή η προειδοποίηση της ΙΑΤΑ, της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών, το καλοκαίρι, όταν η παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου ήταν ακόμα μακριά, να τροφοδότησε τη σύγκριση της τεράστιας επιχείρησης που θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες με την D Day του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία ενεπλάκησαν 11.500 αεροσκάφη, 6.000 πλοία και σχεδόν 200.000 στρατιώτες.

Οσο κι αν η σύγκριση ακούγεται ιστορικά «βέβηλη», στην πραγματικότητα αδικεί την «επιχείρηση Covid» που είναι κυριολεκτικά παγκόσμια, πολύ μεγαλύτερη και πολύ ακριβότερη (αλλά φυσικά μη συγκρίσιμη με το ανθρώπινο κόστος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του ναζισμού). Ας επισημάνουμε μερικούς βασικούς κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας που υπόσχεται να απαλλάξει τον κόσμο από την πανδημία:

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Τα εμβόλια που έχουν περάσει τις κλινικές δοκιμές και αναμένουν έγκριση ήδη παράγονται. Της Pfizer, για παράδειγμα, παράγεται στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη. Ενα κέντρο παραγωγής είναι η κωμόπολη Puurs στη Φλάνδρα του Βελγίου, με μόλις 17.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 3.000 δουλεύουν στο εργοστάσιο της πολυεθνικής που προ Covid παρήγε 400 εκατ. εμβόλια τον χρόνο.

ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ: Θα χρειαστούν δισεκατομμύρια μικρά φιαλίδια για τα εμβόλια και δεν θα είναι μόνο κινεζικά. Ο όμιλος Gerresheimer στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας είναι παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο και έχει ήδη δεχτεί το 75% των παραγγελιών παγκοσμίως από τους περισσότερους κατασκευαστές εμβολίων.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ: Η ιδιομορφία των περισσότερων εμβολίων να απαιτούν θερμοκρασίες έως και 80 βαθμούς υπό το μηδέν ώθησε τις πολυεθνικές αποθήκευσης και μεταφοράς, όπως η UPS, να διαμορφώσουν «φάρμες» διαστάσεων ποδοσφαιρικού γηπέδου γεμάτες με δίμετρους καταψύκτες για τη φύλαξη των εμβολίων. Οι «φάρμες» της UPS σε ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι κοντά στις αεροπορικές βάσεις της εταιρείας, χωρούν κάθε μία 600 καταψύκτες, με 48.000 φιαλίδια ο καθένας.

ΨΥΓΕΙΑ: Η γερμανική Binder, εξειδικευμένη στα ψυγεία ιατρικής έρευνας, έχει τριπλασιάσει την παραγωγή της. Χρυσές δουλειές περιμένουν και τους κατασκευαστές μηχανών ξηρού πάγου.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ: Η Lufthansa Cargo, με έδρα τη Φρανκφούρτη, ετοιμάζεται εδώ και μήνες πυρετωδώς σε στενή συνεργασία με την Deutsche Post / DHL, με έδρα τη Βόννη (τα πλεονεκτήματα του γερμανικού κρατικού καπιταλισμού). Υπολογίζουν ότι για τη μεταφορά 10 δισ. δόσεων εμβολίων θα χρειαστούν 200.000 μεταφορές παλετών και 15.000 πτήσεις.

Και υπάρχουν ακόμα αρκετοί κρίκοι στην εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων -από την παραγωγή και διάθεση συρίγγων και βελονών μιας χρήσης μέχρι το στήσιμο των κέντρων εμβολιασμού σε κάθε χώρα- που κάνει την καταπολέμηση της Covid-19 μια οικουμενική άσκηση παγκοσμιοποίησης, αλλά και ένα όργιο κερδοσκοπίας πάνω στον φόβο του θανάτου.

Αρνητές εμβολίου και πιστοποιητικά εμβολιασμού

Κάποιοι θέλουν να το κάνουν… χθες. Κάποιοι εκφράζουν επιφυλάξεις και προτιμούν να προηγηθούν άλλοι, κυρίως λόγω φόβου για τυχόν άγνωστες παρενέργειες επειδή δεν έχει δοκιμαστεί μαζικά σε βάθος χρόνου, αλλά και υποψιασμένοι για πιθανές εκπτώσεις στην εσπευσμένη διαδικασία εγκρίσεων μέσω ανομολόγητων πολιτικο-οικονομικών πιέσεων. Κάποιοι, ωστόσο, το απορρίπτουν συλλήβδην είτε λόγω παράλογης και επικίνδυνης προκατάληψης στο πλαίσιο του διευρυνόμενου αντι-εμβολιαστικού κινήματος, είτε λόγω αντιδραστικής ιδεοληψίας (του τύπου «δεν γίνομαι πειραματόζωο και θύμα των αδίστακτων φαρμακοβιομηχανιών που κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος μου»), είτε λόγω επιρροής από την αχαλίνωτη συνωμοσιολογία και την αντιεπιστημονική παραπληροφόρηση.

Ο ρόλος, λοιπόν, των αρνητών του εμβολίου κατά της λοίμωξης Covid-19 ίσως αποδειχτεί καίριος σε αυτή την κρίσιμη όσο και μακρόχρονη παγκόσμια μάχη, αν φανεί στην πορεία πως είναι τόσο πολλοί ώστε να θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη συλλογικής ανοσίας στον πληθυσμό, υπονομεύοντας δυνητικά τον μετριασμό της πανδημίας το συντομότερο δυνατό και, σε τελική ανάλυση, το κοινό καλό.

Το μεγάλο στοίχημα τώρα έγκειται στο να κερδηθεί η δημόσια εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων κατά της Covid-19 και να πειστούν με διαφάνεια και στιβαρά επιχειρήματα οι πολίτες για το ατομικό και κοινωνικό όφελος από τους εμβολιασμούς - ένα δύσκολο έργο για αρκετές κυβερνήσεις που επέτειναν την όποια λαϊκή καχυποψία εξαιτίας των ατέρμονων παλινωδιών και των τραγικών χειρισμών τους στην αντιμετώπιση της καταστροφικής υγειονομικής κρίσης. Επιστήμονες και αξιωματούχοι έχουν αρχίσει πλέον να βαράνε καμπανάκια.

«Για να νικηθεί αυτή η πανδημία, πρέπει επίσης να νικήσουμε την παράλληλη πανδημία της δυσπιστίας» διαμήνυσε τις προάλλες ο Φραντσέσκο Ρόκα, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, καλώντας κυβερνήσεις και οργανισμούς να καταπολεμήσουν τα fake news για τα εμβόλια και να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη για την κομβική σημασία των εμβολιασμών στην αποφασιστική αυτή συγκυρία. Σε όλο τον κόσμο «υπάρχει μια εντεινόμενη διστακτικότητα για τα εμβόλια γενικά και για τα εμβόλια κατά της Covid-19 ειδικά», τόνισε ο Ρόκα, παραπέμποντας σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς σε 67 χώρες, βάσει της οποίας η αποδοχή των εμβολίων κατά της Covid-19 συρρικνώθηκε σοβαρά μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.

Στο ένα τέταρτο των χωρών μάλιστα έπεσε κοντά ή και κάτω από 50%, με τη Γαλλία να εμφανίζει μείωση αποδοχής από 51% σε μόλις 38% και την Ιαπωνία από 70% σε 50% αντίστοιχα. Και ο ΠΟΥ αναφέρθηκε την Πέμπτη σε άλλες πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι σε κάποιες χώρες της Ευρώπης οι μισοί πολίτες δηλώνουν αβέβαιοι για το αν θα εμβολιαστούν.

Πέραν της ζόρικης εκστρατείας πειθούς με τη συμβολή βέβαια και της επιστήμης, δεν λείπουν οι νομικές και ηθικές προκλήσεις αφού η επιλογή εμβολιασμού ή μη είναι θεωρητικά δικαίωμα του καθενός. Τι γίνεται όμως όταν το ατομικό δικαίωμα προσκρούει στο δημόσιο συμφέρον; Οι περισσότερες κυβερνήσεις επιμένουν ότι οι εμβολιασμοί θα είναι οικειοθελείς, καθώς πιστεύεται πως το αντίθετο θα γύριζε μπούμερανγκ ως αυταρχισμός και παραβίαση ελευθερίας, φουντώνοντας ακόμα περισσότερο τις αρνητικές αντιδράσεις.

Στο προσκήνιο επανέρχονται τώρα ιδέες για «διαβατήρια ανοσίας» -τα οποία ο ΠΟΥ ξεκαθαρίζει ότι δεν συστήνει- ή για πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενδεχομένως κοινά στην Ε.Ε., που θα μπορούσαν να καταστούν υποχρεωτικά, όχι απαραιτήτως από τα κράτη αλλά π.χ. από αεροπορικές εταιρείες και επιχειρήσεις οι οποίες ενδέχεται να απαγορεύουν μελλοντικά την πρόσβαση σε όσους δεν θα έχουν βεβαίωση εμβολιασμού. Ο ΠΟΥ μάλιστα «εξετάζει πολύ στενά τη χρήση της τεχνολογίας» για πιθανή θέσπιση «ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού» για τα ταξίδια. Ορισμένοι ειδικοί πάντως χαρακτηρίζουν πρώιμα τέτοια σχέδια, αφού μέχρι στιγμής τα εμβόλια δείχνουν πολύ αποτελεσματικά στο να εμποδίζουν μεν την ασθένεια από τον ιό, ίσως όχι όμως και τη μετάδοσή του. Για να εξακριβωθεί αυτό απαιτείται περαιτέρω επιστημονική έρευνα. Δεν έχει αποσαφηνιστεί, τέλος, η διάρκεια της ανοσίας που θα παρέχουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Όλες οι απαντήσεις για το εμβόλιο
Την ώρα που όλος ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του για την έγκριση των εμβολίων κατά του Covid-19, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά, έχοντας εγκρίνει με φαστ τρακ διαδικασίες τα...
Όλες οι απαντήσεις για το εμβόλιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση 61% στα κέρδη της Pfizer
Σύμφωνα πάντως με την ελληνική κυβέρνηση, ένας στους δύο ασθενείς με Covid που ήταν χθες διασωληνωμένος στη χώρα μας (48,75% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) ήταν πλήρως εμβολιασμένος, το πιο πιθανό με εμβόλιο...
Αύξηση 61% στα κέρδη της Pfizer
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η πανδημία αποτέλεσε έμπρακτη δοκιμασία των πολιτικών λιτότητας και κοινωνικής ανισότητας
Συζητάμε με τον Απόστολο Καψάλη, τον Βαγγέλη Κουμαριανό και τον Νίκο Κουραχάνη, που έκαναν την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης, για τις πολλαπλές όψεις του αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού που προελαύνει.
Η πανδημία αποτέλεσε έμπρακτη δοκιμασία των πολιτικών λιτότητας και κοινωνικής ανισότητας
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Βαθιά και δύσκολα διαχειρίσιμα τα ψυχικά τραύματα
Κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, ψυχοφαρμάκων, ναρκωτικών ουσιών, προϊόντων καπνού και αλκοόλ, όπως δείχνουν τα λύματα που εξετάζονται προκειμένου να...
Βαθιά και δύσκολα διαχειρίσιμα τα ψυχικά τραύματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας