• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 26.3°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 21.9°C
  4 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.7°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.7°C / 16.2°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 28.8°C
  3 BF
  37%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  5 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.1°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 26.0°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  83%
© Lukas Vejrik | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαρίζουν τροπικά δάση στη βιομηχανία τροφίμων

 • A-
 • A+
Παράνομες αποδασώσεις 77 εκατ. εκταρίων έκαναν φτωχότερο τον πλανήτη την εξαετία 2013-2019, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα. ●Διεφθαρμένες κυβερνήσεις σε Λατινική Αμερική και Ασία εξυπηρετούν τα συμφέροντα αγροδιατροφικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για την παραγωγή βόειου κρέατος, σόγιας και φοινικέλαιου.

Η αποψίλωση των δασών στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική αντιστοιχεί στο 44% της παγκόσμιας απώλειας τροπικών δασών, προκειμένου να μετατραπούν σε γεωργικές εκτάσεις, κάτι που, ως επί το πλείστον, πραγματοποιείται παράνομα, επισημαίνεται σε μελέτη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Forest Trends.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πλανήτης έχασε 77 εκατομμύρια εκτάρια τροπικών δασών μεταξύ του 2013 και του 2019 στη Λατινική Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική, εκ των οποίων το 60% (46,1 εκατ. εκτάρια) αφανίστηκε από την εμπορική γεωργία. Τουλάχιστον το 69% αυτής της δασικής εκκαθάρισης για γεωργικούς σκοπούς πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση των εθνικών νόμων και κανονισμών, αναφέρει η έκθεση.

Η παράνομη εκκαθάριση μόνο για την παραγωγή εμπορευμάτων όπως το βόειο κρέας, η σόγια και το φοινικέλαιο έχει επιφέρει την καταστροφή τουλάχιστον 31,7 εκατ. εκταρίων των παγκόσμιων τροπικών δασών κατά τα τελευταία επτά χρόνια, αναφέρει η έκθεση. Με βάση δεδομένα από 23 χώρες, η μελέτη εκτιμά ότι η αποψίλωση των δασών στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική αντιπροσωπεύει το 44% όλων των δασικών απωλειών στις τροπικές περιοχές, με το 77% αυτής της απώλειας να οφείλεται στην εμπορική γεωργία.

Στην Ασία, οι απώλειες στα δάση ισοδυναμούν με το 31% του συνόλου, με το 76% των απωλειών να έχει προκληθεί από τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις. Η απώλεια τροπικών δασών στην Αφρική ισοδυναμεί με το 25% του παγκόσμιου συνόλου, αλλά στην εμπορική γεωργία αποδίδεται μόνο το 10% της παράνομης αποψίλωσης με κύριο παράγοντα τη γεωργία της αυτοσυντήρησης, όπου οι αγρότες καλλιεργούν τρόφιμα σε μικρές εκτάσεις για να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών.

Ποσοστά της ντροπής

Ωστόσο, πολλές χώρες δεν αναφέρουν δεδομένα σχετικά με την παράνομη αποψίλωση δασών, ενώ σε κάποιες τα αξιόπιστα δεδομένα είναι λιγοστά, σημειώνουν οι ερευνητές. Ο βαθμός της παράνομης αποψίλωσης ποικίλλει ευρέως μεταξύ των περιοχών. Στη Λατινική Αμερική, το 88% της μετατροπής των δασών σε γεωργικές εκτάσεις πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση των εθνικών νόμων και κανονισμών, ενώ στην Αφρική το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 66% και στην Ασία 41%.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 81% της αποψίλωσης των δασών για την παραγωγή φοινικέλαιου στην Ινδονησία -το κύριο εξαγωγικό εμπόρευμα της χώρας- εκτιμάται ότι έχει πραγματοποιηθεί παράνομα. Στη Βραζιλία, οι βασικοί υπεύθυνοι για την αποψίλωση των δασών είναι το βόειο κρέας, η σόγια και η δημιουργία βοσκοτόπων έχοντας μερίδιο στο 74% των δασικών απωλειών, ενώ μόνο η καλλιέργεια σόγιας οδήγησε στο 20%, αναφέρει η έκθεση.

Εκτός από τη σόγια, το φοινικέλαιο και τα προϊόντα βοοειδών (βόειο κρέας και δέρμα), άλλα προϊόντα, όπως το κακάο, το καουτσούκ, ο καφές και το καλαμπόκι, αναφέρονται επίσης ως κύριες αιτίες της παράνομης αποδάσωσης. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ευθύνη των καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ε.Ε., τους κύριους εισαγωγείς των προϊόντων που προέρχονται από αγροτικές καλλιέργειες εκεί όπου πρωτύτερα υπήρχαν δάση.

«Δεν χρειάζεται να αποψιλώσουμε περισσότερα δάση για να καλλιεργήσουμε τρόφιμα. Οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν τον ρόλο της εμπορικής γεωργίας που ωθεί στην παράνομη αποδάσωση και πόσο σημαντικά είναι τα τροπικά δάση», δήλωσε στο SciDev.Net ο οικολόγος Αρθουρ Μπλάντελ, συν-συγγραφέας της έκθεσης.

«Δυστυχώς, το δάσος δεν θεωρείται ακόμη κάτι βιώσιμο, εξ ου και το ενδιαφέρον για την αποδάσωση προκειμένου να μετατραπούν εκτάσεις σε παραγωγική γη. Οι αγροτικές επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υψηλά κίνητρα από οικονομική άποψη», ανέφερε ο γεωγράφος Εράλντο Ματρικάρντι, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μπραζίλια και ειδικός στις αλλαγές χρήσης γης. Οπως εξηγεί, «η νόμιμη αποψίλωση ακολουθεί καθορισμένα όρια και τεχνικά κριτήρια, ενώ για την παράνομη αποψίλωση υπάρχει έλλειψη κριτηρίων».

Διαφθορά

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης, η παρανομία συμβαδίζει με διεφθαρμένα κυβερνητικά συστήματα, ειδικά στη Βραζιλία και την Ινδονησία. Στη Βραζιλία, οι παρανομίες συνοδεύονται από την «ατιμωρησία για την αποψίλωση των δασών και προστατευόμενων περιοχών, με αμνηστία για κατασχέσεις γης και την επιταχυνόμενη κατάργηση των περιβαλλοντικών προστασιών από τότε που ο Τζάιρ Μπολσονάρο ανέλαβε την εξουσία», αναφέρεται στην έκθεση.

Εξετάζοντας τον ρόλο που είχε η εκκαθάριση των δασών στην κλιματική αλλαγή, η έκθεση δείχνει ότι οι εκπομπές από την παράνομη μετατροπή της γης για την παραγωγή τροφίμων αντιστοιχούν σε περισσότερα από 2,7 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως - περισσότερο από τις εκπομπές της Ινδίας από ορυκτά καύσιμα το 2018.

«Οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων πρέπει να ενισχύσουν τη νομοθεσία τους και να σταματήσουν την παράνομη αποψίλωση των δασών, αλλά οι καταναλωτές διεθνώς έχουν επίσης ρόλο», δήλωσε ο Μπλάντελ.

«Πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτό που αγοράζουν δεν συνδέεται με την απώλεια δασών. Αν αγοράζετε κάτι από τη Βραζιλία, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι μπορεί να προέρχεται από την αποψίλωση των δασών. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, εκτός εάν αντιμετωπίσουμε την παράνομη αποψίλωση και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την παράνομη αποψίλωση, χωρίς να αντιμετωπίσουμε την εμπορική γεωργία», κατέληξε ο Μπλάντελ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η υπερεκμετάλλευση απειλεί την άγρια ζωή
Η επιταχυνόμενη παγκόσμια κρίση βιοποικιλότητας, με ένα εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων να βρίσκονται αντιμέτωπα με εξαφάνιση, απειλεί τις συνεισφορές της άγριας ζωής στους ανθρώπους.
Η υπερεκμετάλλευση απειλεί την άγρια ζωή
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η ρύπανση των παγκόσμιων εδαφών
Οι περισσότεροι μολυσματικοί παράγοντες προέρχονται από δραστηριότητες όπως οι βιομηχανικές διεργασίες και οι εξορύξεις, η κακή διαχείριση των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων και οι μη βιώσιμες γεωργικές...
Η ρύπανση των παγκόσμιων εδαφών
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Εξαρτημένοι από το χαρτί
Στις πλούσιες χώρες, το χαρτί είναι πανταχού παρόν σε μεγάλη ποικιλία τύπων, σχημάτων και χρωμάτων και χρησιμοποιείται για αναρίθμητους σκοπούς. Πολύ συχνά, τα προϊόντα χαρτιού απορρίπτονται αμέσως μετά την...
Εξαρτημένοι από το χαρτί
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κινδυνεύει το ένα τρίτο των ειδών δέντρων
Τα δάση παρέχουν το 50% της παγκόσμιας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, επομένως η περαιτέρω εξαφάνιση δέντρων θα μείωνε την ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κατάρρευση.
Κινδυνεύει το ένα τρίτο των ειδών δέντρων
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πράσινο ξέπλυμα για την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέταξε στις «βιώσιμες» επενδύσεις τα έργα ανάπτυξης πυρηνικών σταθμών και μονάδων αερίου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και από κράτη.
Πράσινο ξέπλυμα για την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κομμένη η… όρεξη για βατραχοπόδαρα
Σύμφωνα με νέα έκθεση η γαστρονομική δημοτικότητα των βατραχοπόδαρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει οδηγήσει στην εξάντληση ειδών βατράχων στην Τουρκία, την Αλβανία και την Ινδονησία.
Κομμένη η… όρεξη για βατραχοπόδαρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας