• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 20.1°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.5°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.6°C / 19.4°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  1 BF
  67%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 19.3°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.6°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.9°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  1 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.8°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 13.5°C / 21.2°C
  0 BF
  46%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.9°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Vanity Awards: ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα… βραβεύονται

 • A-
 • A+
Η βράβευση του δημάρχου Αθηναίων από την παγκοσμίως… άγνωστη επιτροπή mayorsofeurope.eu, που ανήκει σε έναν Κροάτη επιχειρηματία, άνοιξε και στην Ελλάδα τη συζήτηση για τα λεγόμενα Vanity Awards, δηλαδή τις διακρίσεις που προσφέρουν ασήμαντες εταιρείες, συνήθως έναντι αδράς αμοιβής.

Κάθε χρόνο η αμερικανική οργάνωση Lawyers of Distinction παρουσιάζει μια λίστα με το 10% των καλύτερων δικηγόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμπερίληψη στη λίστα συνοδεύεται από μια τιμητική πλακέτα και τα σχετικά banners, τα οποία οι νικητές θα τοποθετήσουν με υπερηφάνεια στις ιστοσελίδες τους. Το 2017 στη λίστα είδαμε τα ονόματα των S. Roosticus Fischer και της Lucy Davis, ενώ έναν χρόνο αργότερα το σχετικό βραβείο απονεμήθηκε και στον Zippy DeShickeen. Το πρόβλημα ήταν ότι ο Fischer και η Davis είναι σκυλάκια, ενώ ο Zippy ήταν ένα κοτοπουλάκι ηλικίας τριών μηνών. Οι ιδιοκτήτες τους απλώς συμπλήρωσαν μια αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό και πλήρωσαν 475 δολάρια. Ως αντάλλαγμα, η οργάνωση, εκτός από την πλακέτα, εξέδωσε και δελτίο Τύπου στο οποίο εξήρε τα δικηγορικά επιτεύγματα των σκυλιών και του κοτόπουλου (με 775 δολάρια θα είχαν λάβει και από ένα κρυστάλλινο βραβείο ύψους 25 εκατοστών).

Οι Lawyers of Distinction αποτελούν μία από τις χιλιάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο που αναλαμβάνουν να προσφέρουν βραβεία με βαρύγδουπους τίτλους σε όποιον είναι διατεθειμένος να πληρώσει. H πρακτική έχει τις ρίζες της στη βικτοριανή εποχή όταν σημείωνε τρομακτική επιτυχία η έκδοση «Who’s Who», η οποία περιελάβανε βιογραφικά στοιχεία για τα πιο προβεβλημένα μέλη της βρετανικής κοινωνίας. Διάφοροι επιτήδειοι (και ενδεχομένως πιο συνεπείς καπιταλιστές) άρχισαν να δημοσιεύουν δικούς τους καταλόγους, οι οποίοι δεν περιελάμβαναν μόνο τα μέλη της αριστοκρατίας αλλά και όσους πλήρωναν το σχετικό αντίτιμο. Σήμερα αυτού του είδους οι βραβεύσεις ονομάζονται Vanity Awards (βραβεία ματαιοδοξίας) και συντηρούν μια αγορά εκατομμυρίων ευρώ σε όλο τον κόσμο.

To κόστος της «βράβευσης» ξεκινά από λίγα ευρώ, με τα οποία εξασφαλίζεις μια απλή αναφορά σε κάποια ιστοσελίδα, και μπορεί να φτάσει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, οπότε μπορείς να παραλάβεις το βραβείο σου σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο. Οπως είχαν υποστηρίξει το 2017 οι Times του Λονδίνου, η εταιρεία Europe Business Assembly (EBA), που άφηνε να εννοηθεί ότι συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «πουλούσε ψεύτικα βραβεία», με τίτλους όπως The International Socrates Award και The Queen Victoria Commemorative Award, σε τιμές που έφταναν και τα 10.000 ευρώ το ένα. Η EBA αρνείται τις σχετικές κατηγορίες και στράφηκε νομικά εναντίον των Times, οι καταγγελίες της όμως έχουν καταρριφθεί από ανεξάρτητες οργανώσεις. Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών και φορέων που έχουν βραβευτεί από την EBA συναντάμε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του ομίλου CHC Hotels, τον Δήμο Αλίμου, τον δήμαρχο Αργους-Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσο, αλλά και το κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης «Αναγέννηση», με πρόεδρο τη Χρυσή Βαγιωνά - κόρη του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βαγιωνά.

Η σχετική πρακτική δεν είναι φυσικά παράνομη - αν και ορισμένες εταιρείες κινούνται στα όρια της νομιμότητας υπονοώντας ότι συνεργάζονται με διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστήμια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει εκδώσει ειδική ανακοίνωση στην οποία εφιστά την προσοχή για εταιρείες που προσφέρουν επαίνους και βραβεία έναντι χρημάτων στο όνομά του.

Ακόμη πάντως και όταν οι εταιρείες ακολουθούν κάποια διαδικασία επιλογής και δεν προσφέρουν βραβεία σε όσους χτυπήσουν την πόρτα τους, υπάρχουν πάντα δύο κοινά στοιχεία που προδίδουν τη «ματαιοδοξία» της βράβευσης: οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν κάποιο είδος συμμετοχής και η κριτική επιτροπή αποδέχεται τα στοιχεία που οι ίδιοι συμπληρώνουν στην αίτηση χωρίς κανέναν έλεγχο. Αυτή είναι π.χ. η πρακτική των ελληνικών Educational Leaders Awards, που το 2020 βράβευσαν και την Ελληνική Αγωγή του Αδωνη Γεωργιάδη και της Ευγενίας Μανωλίδου (στην κριτική επιτροπή συμμετείχε η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία και παρουσίασε τα βραβεία).

Ξεκινώντας να συμπληρώνουμε και εμείς την αίτηση για τα βραβεία διαπιστώσαμε τα εξής: α) Κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 40 κατηγορίες βραβείων, μεταξύ των οποίων: «ευεξίας και αυτοβελτίωσης», «επιβράβευση Αριστείας», αλλά και κατηγορία «Miscellaneous - διάφορα» (;) β) Κάθε κατηγορία προσφέρει τρία βραβεία –συνολικά δηλαδή δίνονται πάνω από 120 βραβεία–, ενώ προσφέρονται επίσης «Αριστείες» και βραβεία σε όσους ισοβαθμήσουν με τους νικητές. γ) Για τη συμμετοχή σε κάθε κατηγορία απαιτείται η καταβολή 300 ευρώ (συν ΦΠΑ), ενώ για όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε περισσότερες από 21 κατηγορίες (!) η τιμή πέφτει στα 180 ευρώ ανά υποψηφιότητα. δ) Οπως αναφέρεται στους όρους συμμετοχής, «η αξιολόγηση πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία που οι συμμετέχοντες έχουν υποβάλει… η Κριτική Επιτροπή δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση ψευδούς ή ανακριβούς δήλωσης».

Αν πάντως δεν καταφέρετε να μπείτε στο πάνθεον των βραβευμένων εκπαιδευτικών μαζί με την Ελληνική Αγωγή του Αδ. Γεωργιάδη, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να ανακηρυχθείτε κορυφαίος δικηγόρος στις ΗΠΑ με μόλις 475 δολάρια. Ακόμη και αν είστε κοτοπουλάκι.

info-war.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
INFOWAR
Top Gun Maverick: στις Κάνες του Πενταγώνου
Η νέα πολεμική ταινία με τον Τομ Κρουζ έρχεται να μας θυμίσει την πολιτισμική κατάρρευση της Ευρώπης, τον νέο αμερικανικό μιλιταρισμό αλλά και την οικονομική ισχύ της Κίνας, την οποία θα δυσκολευτούν να...
Top Gun Maverick: στις Κάνες του Πενταγώνου
INFOWAR
Copaganda η αστυνομία στα media
Πριν από έναν μήνα η αστυνομία της Νέας Υόρκης μετέτρεψε ένα φιάσκο σε επικοινωνιακό θρίαμβο. Για να το πετύχει χρειάστηκε την εμπειρία ενός αιώνα στη λεγόμενη Copaganda, την προπαγάνδα των αστυνομικών.
Copaganda η αστυνομία στα media
INFOWAR
«Τελευταίο Ταξίδι» στα ίχνη του Νίκου Καζαντζάκη
Οταν ρώτησα τον Πίτερ Μπιεν πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη νόμιζα ότι έκανα μία από αυτές τις αδιάφορες ερωτήσεις που χρησιμεύουν μόνο για να σπάσουν τον πάγο και σου δίνουν τον...
«Τελευταίο Ταξίδι» στα ίχνη του Νίκου Καζαντζάκη
INFOWAR
Κοίτα ποιος μιλάει για τις βόμβες διασποράς
Οι οπαδοί (και όσοι ανέχονται) τη ρωσική εισβολή εκστασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες με την αποκάλυψη των New York Times ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς.
Κοίτα ποιος μιλάει για τις βόμβες διασποράς
INFOWAR
Σαχτάρ Ντονιέτσκ: η ιστορία της Ουκρανίας σε μια ομάδα
Πολλά ειπώθηκαν στα διεθνή και τα ελληνικά ΜΜΕ για τις φανέλες που φορούσαν οι παίκτες της Σαχτάρ Ντονιέτσκ στην Αθήνα, στον φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για την...
Σαχτάρ Ντονιέτσκ: η ιστορία της Ουκρανίας σε μια ομάδα
INFOWAR
Ο πόλεμος του «λευκού χρυσού»
Οταν τα ρωσικά άρματα μάχης εισέρχονταν στο Ντονιέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, οι ερπύστριές τους πέρασαν σε ύψος 300 μέτρων πάνω από ορισμένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου της Ουκρανίας - και ενδεχομένως...
Ο πόλεμος του «λευκού χρυσού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας