• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.6°C / 19.2°C
  0 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  1 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  3 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 19.4°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 14.7°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι χαλασμένες ελίτ και οι διορισμένοι μπολσεβίκοι

 • A-
 • A+
Η πρόσφατη στοχοποίηση πανεπιστημιακών από φιλελεύθερους, ακροδεξιούς αλλά ακόμη και ναζιστές για τις θέσεις που εξέφρασαν δημόσια δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στο πρότυπο του Μπολσονάρο, του Τραμπ, του Ερντογάν και του Ορμπάν δεκάδες χώρες βλέπουν στους πανεπιστημιακούς δασκάλους έναν εχθρό που πρέπει να σιωπήσει ή να εξαφανιστεί.

Μία από τις σημαντικότερες κινήσεις του καθεστώτος Φράνκο, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι τελευταίες μάχες του ισπανικού εμφυλίου, ήταν να ανακηρύξει πρύτανη τον Πίο Ζαμπάλα. Υπό την ηγεσία του ξεκίνησε ένα πογκρόμ που επηρέασε το 40% των καθηγητών πανεπιστημίου της χώρας και εξόρισε τους τρεις προηγούμενους πρυτάνεις του πανεπιστημίου της Μαδρίτης. Μερικές δεκαετίες αργότερα, στην Αργεντινή, η δικτατορία της στρατηγού Χουάν Κάρλος Ονγκανία εξαπέλυσε τη διαβόητη Noche de los Bastones Largos (νύχτα των μακριών κλομπ) στην οποία η αστυνομία εισέβαλε στα πέντε μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Μπουένος Αϊρες. Εκατοντάδες άτομα ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν, οι αρχές κατέστρεψαν βιβλιοθήκες και εργαστήρια ενώ η χούντα προχώρησε στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου.

Η ιστορία των διώξεων πανεπιστημιακών από αυταρχικά καθεστώτα είναι παλιά όσο και η ιστορία των πανεπιστημίων. Τις περισσότερες φορές έχει επιλεκτικό χαρακτήρα, καθώς στο στόχαστρο μπαίνουν συγκεκριμένοι καθηγητές που αμφισβητούν τις θέσεις του καθεστώτος. Αλλες φορές, όμως, παίρνει χαρακτηριστικά γενικευμένου αντι-διανουμενισμού, με γνωστότερο παράδειγμα τα πογκρόμ που πραγματοποίησε το καθεστώς του Πολ Ποτ στην Καμπότζη, απομακρύνοντας και εκτελώντας όχι μόνο καθηγητές και διανοούμενους αλλά ακόμη και όσους… φορούσαν γυαλιά.

Δυστυχώς η συλλήβδην καταδίκη πανεπιστημιακών επιστρέφει σε αρκετές χώρες του κόσμου από αυταρχικά, λαϊκίστικά καθεστώτα που παρουσιάζουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σαν προπύργια μιας «ελίτ» που αντιμάχεται τα λαϊκά συμφέροντα. Σε πρόσφατη έρευνά της η καθηγήτρια Κίρστεν Ρόμπερτς Λίερ, από το Central European University, διαπίστωσε σημαντική αύξηση των κυβερνητικών παρεμβάσεων σε πανεπιστήμια 60 χωρών και κυρίως στην Ευρώπη. Πέρα από τις προφανείς διώξεις και φυλακίσεις πανεπιστημιακών σε χώρες όπως η Τουρκία, η έρευνα εστιάζει σε παρεμβάσεις στη διαδικασία επιλογής του προσωπικού αλλά και στη «στρατιωτικοποίηση του χώρου του πανεπιστημίου από ένοπλους φρουρούς και υπηρεσίες ασφαλείας».

Στο εσωτερικό της Ε.Ε. τον δρόμο της καταστολής δείχνει η Ουγγαρία, στην οποία η κυβέρνηση τοποθέτησε κυβερνητικά στελέχη στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και άρχισε να καταργεί τμήματα, όπως τις σπουδές φύλου (gender studies). Σύμφωνα με τη Λίερ, εξαιτίας και της ανοχής που επέδειξε η Ε.Ε., οι αλλαγές αυτές συντελέστηκαν παράλληλα με επιθέσεις στην κοινωνία των πολιτών, τις οποίες υιοθετούν αυτούσιες και άλλα κράτη, όπως η Πολωνία και το Ισραήλ.

Ασχέτως της δριμύτητας που λαμβάνουν οι κρατικές παρεμβάσεις, υπάρχουν ορισμένοι κοινοί παρονομαστές, όπως το μίσος των αυταρχικών καθεστώτων για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και η βεβαιότητα των ηγετών ότι τα πανεπιστήμια λειτουργούν σαν γιάφκες «ακροαριστερής προπαγάνδας». Είναι ενδεικτικό ότι ο Ζαΐρ Μπολσονάρο στη Βραζιλία ζήτησε τη διακοπή χρηματοδότησης στα τμήματα κοινωνιολογίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την άρση των φοροαπαλλαγών σε όσα πανεπιστήμια προσφέρουν «ριζοσπαστική αριστερή κατήχηση» και ο Ερντογάν έκανε όλα τα προηγούμενα στέλνοντας και εκατοντάδες καθηγητές στη φυλακή.

Προφανώς τέτοιου είδους κινήσεις απαιτούν μακρόχρονη προεργασία από τα φιλοκαθεστωτικά ΜΜΕ, τα οποία απαξιώνουν την ανώτατη εκπαίδευση (όταν δεν παράγει μόνο τεχνοκράτες) και στοχοποιούν καθηγητές που τολμούν να αμφισβητήσουν την κυρίαρχη γραμμή. Στην Ουγγαρία φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες έφτασαν να ζητούν από τους φοιτητές να καταδίδουν όσους καθηγητές εξέφραζαν «αριστερές απόψεις».

Αντίστοιχη «προπαρασκευή» όμως σε επικοινωνιακό επίπεδο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Πριν από έναν χρόνο η «Athens Voice» φιλοξενούσε κείμενο του πρώην συμβούλου του Δένδια, Κωνστανίνου Λεντάκη, που ζητούσε την κατάργηση του μαθήματος της κοινωνιολογίας σημειώνοντας ότι «η κοινωνική δικαιοσύνη είναι μια δηλητηριώδης ουσία για την κοινωνία και γιατί είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τη φυλετική καθαρότητα, που προήγε ο φασισμός».

Πολύ πιο πρόσφατα διαβάσαμε στην iefimerida κείμενο της Σοφίας Γιαννακά με τίτλο «Πρυτάνεις και ακαδημαϊκοί, μια χαλασμένη ελίτ», το οποίο στρεφόταν εναντίον όσων καθηγητών ζητούσαν την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου στην υπόθεση Κουφοντίνα αλλά και εναντίον της Συνόδου των Πρυτάνεων που αρνήθηκε την πανεπιστημιακή αστυνομία. «Τι σόι πρυτάνεις είναι αυτοί;» αναρωτιόταν από το Liberal.gr και ο Δημήτρης Καμπουράκης κάνοντας λόγο για το «μικρομεσαίο βόλεμα» των πρυτάνεων, οι οποίοι αντέδρασαν στην αστυνομοκρατία και στις ρυθμίσεις για τη διάρκεια σπουδών. Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα άρθρα προωθήθηκαν από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αδωνι Γεωργιάδη και άλλα στελέχη. Την ίδια στιγμή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποκαλούσε τους πρυτάνεις «εθισμένους στην απειλή κακοποίησης».

Ακόμη πιο τρομακτικό, όμως, ήταν το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο αυτών των θέσεων συμπεριλαμβανόταν στο απειλητικό μήνυμα που έστειλε το «Μέτωπο Νεολαίας» της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στους 68 (100 πλέον) καθηγητές που ζητούσαν την τήρηση των νόμων στην υπόθεση Κουφοντίνα. Μιλώντας για «εξόφθαλμη ανομία» και αφού διευκρίνισαν ότι είναι «ενεργοί» (και όχι «αιώνιοι») φοιτητές, οι ναζιστές απείλησαν με «μηδενική ανοχή απέναντι τόσο στους παρακρατικούς όσο και στην ασυδοσία των διορισμένων μπολσεβίκων». Οταν η νεοφιλελεύθερη επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο («διορισμένοι») συνάντησε το φασιστικό κυνήγι μαγισσών εναντίον της Αριστεράς («μπολσεβίκοι»), οι καθηγητές πανεπιστημίου ήταν αναμενόμενο να βρεθούν στο στόχαστρο.

Info: Διαβάστε

Closing Academic Space

Ερευνα καθηγητών του Central European University για την αύξηση διώξεων πανεπιστημιακών σε όλο τον κόσμο

info-war.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
INFOWAR
Ελευθερία του Τύπου: αυτή η μάστιγα
Η ανοχή της Ε.Ε. στις πραξικοπηματικού τύπου παρεμβάσεις του Ερντογάν στην ελευθερία του Τύπου δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Είναι εικόνα από το μέλλον της ελευθερίας του Τύπου. Ο ελεύθερος Τύπος μπορεί...
Ελευθερία του Τύπου: αυτή η μάστιγα
INFOWAR
Ολη η εξουσία των μετεωρολόγων
Σε περιόδους κλιματικής αλλαγής ένα δελτίο καιρού μπορεί να μετατραπεί σε πανίσχυρο πολιτικό εργαλείο ● Οι «αρνητές» της αλλαγής το γνωρίζουν και επιχειρούν να επιβάλουν τη δική τους αφήγηση με φόντο έναν...
Ολη η εξουσία των μετεωρολόγων
INFOWAR
Από τον «Πολίτη Κέιν» στο «Pretty Woman»
Oι μέτοχοι της εκδοτικής εταιρείας Tribune Publishing κάθισαν πριν από ένα μήνα στην αίθουσα συνεδριάσεων στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας για να λάβουν μια απόφαση, την οποία απέφευγαν για καιρό.
Από τον «Πολίτη Κέιν» στο «Pretty Woman»
INFOWAR
Οι influencers των πρεσβειών
Πριν από μερικές ημέρες, ο συντάκτης του ηλεκτρονικού περιοδικού Slate, Αντριου Σίλβερσταϊν, έκανε μια περίεργη παρατήρηση χαζεύοντας στο Instagram.
Οι influencers των πρεσβειών
INFOWAR
Οι νταβατζήδες που «προάγουν» την πολιτική
Η Ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις μαστροπών που κατάφεραν να καθορίζουν πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανθρωποι που θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή αλλά συχνά κατέληγαν με...
Οι νταβατζήδες που «προάγουν» την πολιτική
INFOWAR
Το χρέος μας στον Τζούλιαν Ασάνζ
Θα περίμενε κανείς ότι η συμπλήρωση μιας δεκαετίας από την πρώτη δημοσίευση απόρρητων τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα θα αποτελούσε μια αφορμή για μεγάλα δημοσιογραφικά αφιερώματα, που θα...
Το χρέος μας στον Τζούλιαν Ασάνζ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας