Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι Αμερικανοί εκατομμυριούχοι που «φυτεύουν» fake news σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Αμερικανοί εκατομμυριούχοι που «φυτεύουν» fake news σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ

  • A-
  • A+
Λίγες ημέρες πριν από την ανθρωποσφαγή στη Νέα Ζηλανδία, η γαλλική Monde προειδοποιούσε ότι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι «φυτεύουν» fake news σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης εντείνοντας τα φαινόμενα ισλαμοφοβίας. Ελάχιστοι πρόσεξαν ότι η συγκεκριμένη σπορά ψευδών ειδήσεων αποδίδει πλέον καρπούς και στην Ελλάδα.

Υστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια κατά τα οποία τα φιλελεύθερα ΜΜΕ στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. κατηγορούσαν τη ρωσική κυβέρνηση και τους «χάκερ» της για ό,τι στραβό συνέβαινε στον δυτικό κόσμο (από το Brexit και το δημοψήφισμα στην Καταλονία μέχρι την εκλογή του Τραμπ), αρκετοί συνειδητοποιούν ότι Αμερικανοί ολιγάρχες διεξάγουν τον δικό τους πόλεμο για τον έλεγχο της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Η γαλλική εφημερίδα Monde επιχείρησε πριν από μερικές εβδομάδες να χαρτογραφήσει τη διάδοση fake news στον ευρωπαϊκό Τύπο και διαπίστωσε ότι αρκετοί από τους επιχειρηματίες που στήριξαν την άνοδο του Τραμπ, επενδύοντας σε ακροδεξιά, τρομολαγνικά sites όπως το Breitbart News, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας Ρόμπερτ Μέρσερ και η κόρη του Ρεμπέκα, που θεωρούνταν στυλοβάτες του μηχανισμού προπαγάνδας του Αμερικανού προέδρου, σήμερα χρηματοδοτούν το νεοσυντηρητικό Ινστιτούτο Gatestone, που ειδικεύεται στην προώθηση ισλαμοφοβικών κειμένων σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Φυλλομετρώντας κανείς τις ηλεκτρονικές σελίδες του ινστιτούτου, σχηματίζει την εικόνα ότι ορδές ένοπλων τζιχαντιστών συγκεντρώνονται στα ανατολικά και νότια σύνορα της Ευρώπης και είναι θέμα μηνών -αν όχι ημερών- να καταλάβουν ολόκληρη τη «γηραιά ήπειρο». Με έναν καταιγισμό ψευδών ή διαστρεβλωμένων πληροφοριών, το Gatestone τροφοδοτεί καθημερινά το κλίμα ισλαμοφοβίας που εξαπλώνεται σε όλο τον δυτικό κόσμο και το οποίο οπλίζει όλο και συχνότερα δράστες φασιστικών επιθέσεων.

Το πρόβλημα είναι ότι αρκετά από τα κείμενα του Gatestone, τα οποία μεταφράζονται και στα ελληνικά, βρίσκουν αργά αλλά σταθερά τον δρόμο τους ακόμη και σε γνωστά μέσα ενημέρωσης της χώρας μας.

Μέσα από μια συνεχή διαδικασία αναδημοσιεύσεων από μικρά ελληνικά sites, όπως ο Ινφογνώμων και το militaire.gr (όπου συναντάμε και γνωστές φιγούρες από τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών σαν τον Σάββα Καλεντερίδη), αρκετά κείμενα του Gatestone έφτασαν να δημοσιευτούν σχεδόν αυτούσια ακόμη και από το site της «Real News». Οι απόψεις της ανταποκρίτριας του Gatestone στην Ελλάδα, Μαρίας Πολυζωίδου (η οποία χαρακτηρίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες «στρατό κατοχής»), βρίσκουν όλο και συχνότερα ευήκοα ώτα στον χώρο των ελληνικών ΜΜΕ.

Και η οικογένεια Μέρσερ και το Gatestone, προειδοποιούσε η Monde, δεν δρουν μόνοι τους. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ρόμπερτ Σίλμαν (που χρηματοδοτεί σειρά φιλο-ισραηλινών και αντι-ισλαμικών οργανώσεων) μεταφέρει τις δραστηριότητές του και στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων ακροδεξιών ομάδων, ο Σίλμαν χρηματοδότησε τον φιλοφασίστα Ολλανδό πολιτικό Γκερτ Βίλντερς.

Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο όλων των επιχειρήσεων προπαγάνδας που χρηματοδοτούνται από Αμερικανούς επιχειρηματίες είναι η δημιουργία εικόνας μιας επερχόμενης συντέλειας για την οποία ευθύνονται πάντα κάποιοι «βάρβαροι ισλαμιστές», αλλά και η ολοκληρωτική ταύτιση με τις επίσημες θέσεις του Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι σε περσινό κείμενό της στο Gatestone η Πολυζωίδου ουσιαστικά ταύτιζε το ΚΚΕ με ομάδες ισλαμιστών τρομοκρατών που επιβουλεύονται το μέλλον της Ελλάδας και απορρίπτουν την προσέγγιση Ελλάδας-Ισραήλ. «Η συμπεριφορά του ΚΚΕ» έγραφε «δείχνει έναν τρόπο με τον οποίο οι ακροαριστεροί και οι ριζοσπάστες ισλαμιστές συγκλίνουν», ενώ κατηγορούσε το κόμμα του Περισσού ότι πραγματοποιεί εδώ και δεκαετίες «αντισημιτική εγκεφαλική πλύση».

Οι σχετικές αποκαλύψεις για τη δράση Αμερικανών μεγιστάνων στον χώρο των ευρωπαϊκών ΜΜΕ δεν είναι καινούργιες, αποκτούν όμως διαφορετική βαρύτητα εν όψει των ευρωεκλογών. Και εδώ προκύπτει ένας δεύτερος σημαντικός κίνδυνος. Αρκετοί από τους δημοσιογράφους και τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης που φέρνουν στο φως τη διείσδυση των Αμερικανών πολυεκατομμυριούχων στην Ευρώπη έχουν τη δική τους πολιτική ατζέντα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο τα φιλελεύθερα μέσα των ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για ό,τι κακό συμβαίνει στη χώρα τους (και κυρίως για την αναρρίχηση του Τραμπ στην εξουσία), Ευρωπαίοι αναλυτές ετοιμάζονται να αποδώσουν σε «αμερικανικό ακροδεξιό δάκτυλο» την επερχόμενη εκλογική κατάρρευση αρκετών κεντρώων κομμάτων στις εκλογές.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που διέρρηξαν τον κοινωνικό ιστό επιβάλλοντας εξοντωτικά μέτρα λιτότητας προς όφελος μεγάλων επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παρουσιάζονται τώρα σαν θύματα σκοτεινών κέντρων που διασπείρουν fake news για να τροφοδοτήσουν κοινωνικές εξεγέρσεις. Η μάχη, όπως τη σκιαγραφούσε ο αναλυτής Κριστιάν Μακαριάν στις σελίδες της γαλλικής L’Express, θα δοθεί ανάμεσα σε φιλελεύθερους πολιτικούς, όπως ο Μακρόν και η Μέρκελ, «που προωθούν τις ατομικές ελευθερίες, την ανοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα», και σε ακροδεξιές, αντιμεταναστευτικές και απολυταρχικές δυνάμεις.

Το να μπορείς να εντοπίσεις τα χρηματοδοτούμενα δίκτυα ισλαμοφοβίας που αναπτύσσονται στην Ευρώπη είναι αναμφισβήτητα πολύτιμο. Αποτελεί μάλιστα επιτακτική ανάγκη στον απόηχο της φασιστικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία. Το να αποκαλείς όμως υπερασπιστές της δημοκρατίας ανθρώπους σαν τον Μακρόν, που ετοιμάζεται να κατεβάσει τον στρατό εναντίον διαδηλωτών, και μάλιστα να θεωρείς ότι αυτοί οι πολιτικοί δεν κινδυνεύουν από τις δικές τους αποφάσεις αλλά από παρεμβάσεις ξένων κέντρων είναι εξίσου επικίνδυνο.

Με μια ηχηρά απούσα ευρωπαϊκή Αριστερά, το μέλλον της Ευρώπης βάφεται σε 50 αποχρώσεις του μαύρου.

info-war.gr

INFOWAR
Διεθνείς σχέσεις για μικρές οθόνες
Η πολιτική και η γεωπολιτική επιστρέφει δυναμικά σε σειρά ξένων τηλεοπτικών παραγωγών που τολμούν να ασχοληθούν με τα πιο φλέγοντα διεθνή ζητήματα. Αλλη μια φορά, όμως, απλώς αναπαράγουν την κυρίαρχη αφήγηση...
Διεθνείς σχέσεις για μικρές οθόνες
INFOWAR
Η «Καζαμπλάνκα των Ανδεων»
Σε περιόδους σφοδρών γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων ορισμένες πόλεις μετατρέπονται σε κόμβους κατασκόπων που συρρέουν από κάθε γωνιά του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια η Μπογκοτά της Κολομβίας διεκδικεί με αξιώσεις...
Η «Καζαμπλάνκα των Ανδεων»
INFOWAR
Τα video games του αμερικανικού Πενταγώνου
Οταν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε ότι το εκτεταμένο black out οφειλόταν σε κυβερνο-επίθεση που σημειώθηκε στον υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στην περιοχή του Γκούρι, κάποιοι αναφώνησαν:...
Τα video games του αμερικανικού Πενταγώνου
INFOWAR
Αν ο σοσιαλισμός είχε ρόδες θα ήταν ηλεκτρικό πατίνι
Παρά την τρομακτική εξάπλωση που γνωρίζουν τα ηλεκτρικά πατίνια σε όλο τον κόσμο, αρκετές από τις εταιρείες που τα διαχειρίζονται καταγράφουν τεράστια οικονομική ζημιά. Αν δεν μπορεί όμως ο ιδιωτικός τομέας,...
Αν ο σοσιαλισμός είχε ρόδες θα ήταν ηλεκτρικό πατίνι
INFOWAR
Top 10 των «δημοσιογραφικών» θεωριών συνωμοσίας για τη Ρωσία
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ματ Ταΐμπι υποστήριξε πρόσφατα ότι η προπαγάνδα των ΜΜΕ περί της υποτιθέμενης παρέμβασης της Μόσχας στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ αποτελεί το χαμηλότερο σημείο της αμερικανικής...
Top 10 των «δημοσιογραφικών» θεωριών συνωμοσίας για τη Ρωσία
INFOWAR
Βενεζουέλα: εκεί όπου οι θεωρίες συνωμοσίας βγαίνουν αληθινές
Οι καταγγελίες που εξαπολύει τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, εναντίον των ΗΠΑ θυμίζουν θεωρίες συνωμοσίας της πιο νοσηρής φαντασίας. Το πρόβλημα είναι ότι η μία μετά την...
Βενεζουέλα: εκεί όπου οι θεωρίες συνωμοσίας βγαίνουν αληθινές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας