ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σείστηκε η Καλαμαριά το περασμένο Σάββατο από την εμφάνιση του ράπερ Bloody Hawk σε μια από τις μεγαλύτερες συναυλίες που έχουν γίνει γενικά στη Θεσσαλονίκη, αφού το γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς (αγωνιστικός χώρος και κερκίδες) αποδείχθηκε μικρό για να χωρέσουν περίπου 25.000 θεατές που κραύγαζαν το σύνθημα του καλλιτέχνη από την αφίσα του: «Δεν θα πεθάνουμε ποτέ». Ο Bloody Hawk μετά τους 42.000 θεατές που είχε συγκεντρώσει πριν από λίγες μέρες στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, έκανε sold out και στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύοντας ότι διόλου τυχαία θεωρείται το νούμερο δύο στον συγκεκριμένο μουσικό χώρο όπου κυριαρχεί η φιγούρα του ΛΕΞ. Μεταξύ των δύο καλλιτεχνών πάντως δεν υπάρχει ανταγωνισμός παρά μόνο φιλία και γι’ αυτό ο ΛΕΞ πήρε μέρος στη συναυλία του Bloody Hawk σε μια κοινή εμφάνιση, η οποία αναμενόταν πώς και πώς και προκάλεσε παροξυσμό.

Πλήθος

Για περίπου τρεις ώρες, ασταμάτητα- εκτός από μια στιγμή που χρειάστηκε η παρέμβαση του καλλιτέχνη να ανοίξει χώρος στο πλήθος επειδή είχε υπάρξει ένα λιποθυμικό επεισόδιο- το πλήθος παλλόταν ασταμάτητα στον ρυθμό του καλλιτέχνη, ένα πλήθος που, σε πείσμα όσων θεωρούν ότι οι καλλιτέχνες αυτού του ρεύματος απευθύνονται μόνο σε νεανικό κοινό, αποτελούνταν από ανθρώπους με ηλικιακή ποικιλία από τα 18 έως τα 50 ακόμη και τα 60! Η μία λιποθυμία στη συναυλία αυτή ήταν το… μεγαλύτερο επεισόδιο, γεγονός παράδοξο από μόνο του, αφού το πλήθος των ανθρώπων είχε κυριολεκτικά κατασκηνώσει έξω από το γήπεδο ακόμη και με ομπρέλες θαλάσσης από τις 12, τουλάχιστον, το μεσημέρι, με τις πόρτες να ανοίγουν στις 6.30 ενώ η συναυλία ξεκίνησε στις… 9.15 μ.μ.! Πώς άντεξαν μόνο αυτοί το γνωρίζουν…

Νεαρά αγόρια και κορίτσια την ώρα της συναυλίας ήταν ανεβασμένα ακόμη και στους τοίχους που περιτριγυρίζουν το γήπεδο από την πλευρά του στρατοπέδου Κόδρα, ενώ δεκάδες στέκονταν στα διάκενα που επέτρεπαν μια κάποια ορατότητα με τον συναυλιακό χώρο. Προσδοκούσαν ότι αργότερα θα άνοιγαν οι πόρτες και σε αυτές και αυτούς που έμειναν απέξω, «ο Bloody Hawk σκέφτεται και τα μπατίρια, φίλε μου, εδώ έκανε δωρεάν συναυλία στην Ξάνθη, ε, λίγο υπομονή θα κάνουμε και θα μπούμε κι εμείς», μας έλεγε νεαρός σκαρφαλωμένος στα πρανή του στρατοπέδου Κόδρα. Δεν μείναμε για να διακριβώσουμε αν όντως αυτό συνέβη κι αν τελικά εκπληρώθηκε η προσδοκία και χάρηκαν τον πυρετό της συναυλίας μαζί με τους υπόλοιπους έστω και για λίγο.

Οπως διαπιστώσαμε παράλληλα από πρώτο χέρι, ήταν όλες και όλοι άριστα πληροφορημένοι για τα τραγούδια του καλλιτέχνη, γνώριζαν τα πάντα για τη συναυλία, είχαν άποψη και για τους άλλους ράπερ που εμφανίστηκαν στη σκηνή και φυσικά είχαν «οπλισμένα» τα κινητά για την πολυαναμενόμενη κοινή εμφάνιση του Bloody Hawk και του ΛΕΞ στη σκηνή.

Το ενοχλητικό για κάποιους μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως υφίσταται και διαμορφώνεται μια νέα γενιά καλλιτεχνικής έκφρασης, που ασκεί μια έλξη σχεδόν «θρησκευτικού χαρακτήρα» για τις νέες και τους νέους της εποχής, υπάρχουν νέα μέτρα και σταθμά, ο χώρος είναι παντελώς ανεξέλεγκτος από ιμπρεσάριους και γραφεία, κανόνες και συμβάσεις, είναι ένας καλλιτεχνικός χώρος και ένα φαινόμενο απροσδιόριστα για την ώρα ή αμετάφραστα ακόμη και γι’ αυτό υπάρχουν -ως συνήθως- αυτοί οι «γέροντες» που τρέμουν… τη νέα μουσική ήπειρο.

Παρεμπιπτόντως μόλις λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς έδωσε συναυλία η Μαρίνα Σάττι, η οποία είχε εμφανιστεί και στη συναυλία του Bloody Hawk στην Αθήνα στα τέλη Ιουνίου. Στη συναυλία της Σάττι έδωσαν το «παρών» περίπου 7.500 θεατές, γεγονός που, σε συνάρτηση με ένα μήνυμα που γράφτηκε -αδιευκρίνιστο από ποιον- μετά τη συναυλία «κυρ Παντελή… μη σε πιάνει πανικός, είμαστε μόνο 7.500 εχθροί του Ισραήλ μαζεμένοι στην Καλαμαριά», προκάλεσε την μήνιν δεξιών καλαμαράδων οι οποίοι ξεσπάθωσαν μετά πάθους -άλλη μία φορά- κατά της καλλιτέχνιδας.

Ανακοίνωση

Σήμερα στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς εμφανίζεται ο Γιάννης Χαρούλης και αναμένεται επίσης μεγάλη κοσμοσυρροή. Για τις τρεις αυτές συναυλίες είχε εκδοθεί ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς στην οποία καλούνταν «οι επισκέπτες των συναυλιών: Να σεβαστούν την πόλη μας και τους κατοίκους της. Να τηρήσουν τον νόμο και τα μέτρα ασφαλείας. Να υιοθετήσουν μια στάση υπευθυνότητας και πολιτισμού». Η… προστακτική απεύθυνση του δήμου, όσο και η συνεχής αλλά και διακριτική παρουσία της αστυνομίας -κλούβα των ΜΑΤ βρισκόταν τουλάχιστον 1.000 μέτρα μακριά- δεν ήταν προφανώς οι λόγοι που κανένα επεισόδιο δεν σημειώθηκε.