Δεν ξέρουμε αν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι όντως «σαν το παλιό, καλό κρασί», όπως τη χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Στέφανος Τσιαλής, φέτος πάντως σημειώνει 75 χρόνια ζωής.
Ηταν αρχές του 1943 που η Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, όπως ονομαζόταν μέχρι τότε, έγινε, χάρη στις προσπάθειες του τότε διευθυντή της και διευθυντή του Ωδείου Αθηνών Φιλοκτήτη Οικονομίδη, κρατικός οργανισμός υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. «Η ΚΟΑ ευελπιστεί να λειτουργεί έτσι ακριβώς» δήλωσε χθες κατά την παρουσίαση του φετινού προγράμματος ο κ. Τσιαλής, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε πρόσφατα από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου για μία επιπλέον τριετία.
«Οπως το παλιό καλό κρασί που διατηρεί αδιαπραγμάτευτη την εκλεκτή του αποστολή ακόμα και στο πιο σύγχρονο τραπέζι, ακόμα και για τους νεότερους συνδαιτυμόνες».
Στην ομιλία του ο κ.Τσιαλής ευχαρίστησε θερμά τη Λυδία Κονιόρδου αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, που έτειναν ευήκοον ους τόσο στα προβλήματα της Ορχήστρας, όσο και στο μισθολογικό των μουσικών εξαιρώντας τους, ο δεύτερος, από το ενιαίο μισθολόγιο.
Για τη φετινή επετειακή σεζόν έχουν προγραμματίσει ουκ ολίγα. Σημαντικότερη όλων θεωρούν από την ΚΟΑ την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων που αποτελούν ουσιαστικά τη «σύνοψη» των δραστηριοτήτων της.
Κάθε ημέρα θα είναι αφιερωμένη σε καθεμία από τις διαφορετικές δράσεις της, με κορύφωση τη μεγάλη συμφωνική συναυλία της 4ης Μαΐου, στο πρόγραμμα της οποίας εντάχθηκε η παγκόσμια πρώτη του καινούργιου έργου που συνέθεσε ο Γιώργος Κουρουπός κατά παραγγελία της Ορχήστρας, καθώς και το Πέμπτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν, με σολίστ τον διεθνώς κορυφαίο Ανατόλ Ουγκόρσκι.
Η χειμερινή καλλιτεχνική περίοδος ξεκινά επισήμως με τη συναυλία της 6ης Οκτωβρίου που εισάγει κι ένα νέο θεματικό κύκλο, με τίτλο «Ο άνθρωπος και η φύση».
Περιλαμβάνει την ορχηστρική εισαγωγή «Ηλιος» του Καρλ Νίλσεν και το «Τραγούδι της Γης» του Γκούσταβ Μάλερ, υπό την μπαγκέτα του Στέφανου Τσιαλή, με σολίστ την κοντράλτο Γκουάνγκ Γιανγκ και τον τενόρο Μάριο Τζεφίρι.

Και φέτος η ΚΟΑ θα συνεργαστεί με διάσημα ονόματα του διεθνούς συμφωνικού στερεώματος. Ο μεγάλος Βλαντιμίρ Ασκενάζι θα διευθύνει μία συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του πρόσφατα αποβιώσαντος μουσικού και παιδαγωγού Χαράλαμπου Φαραντάτου, με σολίστ τον μαθητή του και κορυφαίο κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη. Η πιανίστα Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια θα συμπράξει με την Ορχήστρα τον Νοέμβριο.
Ο Λεωνίδας Καβάκος επιστρέφει στο πόντιουμ της ΚΟΑ για τέσσερις συναυλίες. Η βιολονίστα Τατιάνα Μαζουρένκο, ο τσελίστας Αντόνιο Μενέσες, η φλαουτίστα Μαγκαλί Μοσνιέ είναι μερικοί ακόμα από τους μουσικούς που υποδέχεται φέτος η Ορχήστρα.
Ως προς τη διάρθρωση και τη ροή των τακτικών συμφωνικών συναυλιών, οι θεματικοί κύκλοι περιορίζονται σε τρεις: τον καινούργιο «Ο άνθρωπος και η φύση» και τους δύο προϋπάρχοντες «Κύκλος Μάλερ» και «Συναυλίες για νέους από 8 ώς… 108 ετών» (με την προβολή του εμβληματικού «Νοσφεράτου» του Φρίντριχ Μουρνάου και την ταυτόχρονη ερμηνεία της πρωτότυπης μουσικής του Τζέιμς Μπέρναρντ).
Συνεχίζεται επίσης και φέτος ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία», που ξεκινά τον Οκτώβριο με τη συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων «Αέναον» στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Επονται συναυλίες μουσικών συνόλων της ΚΟΑ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Βυζαντινό Μουσείο, στους μουσειακούς χώρους της «ομπρέλας» του Μουσείου Μπενάκη, στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, στο Νομισματικό Μουσείο και αλλού.
Συνεργασίες θα έχουν με το «Ελληνικό Σχέδιο» του Δημήτρη Παπαδημητρίου, με το Ιδρυμα Fluxum – Flux Laboratory, με ξένες πρεσβείες και μορφωτικά ιδρύματα. Επίσης με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σχεδιάζεται η πραγματοποίηση κάθε χρόνο μίας τουλάχιστον, μεγάλης κλίμακας, υπαίθριας εκδήλωσης, απευθυνόμενης στο ευρύ κοινό, στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ, ενώ συνεχίζεται και η δράση της Ακαδημίας Νέων Μουσικών.
Μετά τους πρώτους 18 υποτρόφους της Ακαδημίας στις τάξεις των εγχόρδων και κρουστών, οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη χρονιά μαθημάτων τους, η ΚΟΑ προσφέρει τη δυνατότητα ένταξης στην Ακαδημία σε ακόμη 18 νέους μουσικούς πνευστών οργάνων.
