Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Τρία κανάλια σηκώνει η ελληνική αγορά»

Ο Θοδωρής Κυριακού (αριστερά) είναι εδώ και πολλά χρόνια ο CEO του Ομίλου ΑΝΤ1, ενός ομίλου μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που ιδρύθηκε το 1988 από τον πατέρα του Μίνω (δεξιά)

«Τρία κανάλια σηκώνει η ελληνική αγορά»

  • A-
  • A+

Λίγο πριν από τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης, η «Εφ.Συν.» συνεχίζει την παρουσίαση του προφίλ των εννιά διεκδικητών, με τα ονόματα των Κυριακού.

Πάμε πολύ πίσω, στο 1999, τότε που ο Μίνως Κυριακού έδινε συνέντευξη στο ΒΗΜΑgazino και στον Θανάση Λάλα.

Από εκείνες τις συνεντεύξεις του Λάλα, αν θυμάστε, στις οποίες ο συνεντευξιαζόμενος στο τέλος ευχαριστούσε με... λυγμούς τον δημοσιογράφο, λέγοντάς του πόσο καλός ήταν (ο δημοσιογράφος) και πόσο καταπληκτικά πέρασε μαζί του (ο συνεντευξιαζόμενος): «Τρία κανάλια το πολύ σηκώνει η ελληνική αγορά. Εγώ ξέρω ότι μια χώρα με 250 εκατομμύρια πληθυσμό, όπως είναι η Αμερική, έχει τέσσερα, ­για να μην πω τριάμισι, ­παναμερικανικά κανάλια» δήλωνε ο κ. Κυριακού.

Και αν, σωστά, μου αντιτείνετε πως έχουν αλλάξει πια τα πράγματα, ας δούμε τι έλεγε και ο Θοδωρής Κυριακού (ο υιός), πολύ αργότερα, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΑΝΤ1 για την περίοδο 2011-2012: «Η ελληνική τηλεοπτική αγορά καλείται να αντιμετωπίσει ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα: την υπερπληθώρα των καναλιών. Διαθέτοντας σήμερα περισσότερα απ’ όσα μπορεί να αντέξει, καταλήγει ένας κλάδος που εδώ και χρόνια, αθροιστικά, είναι ζημιογόνος. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς επιπλέον απώλειες».

Ο όμιλος Κυριακού θα συμμετάσχει κανονικά αύριο στη δημοπρασία. Ο Θοδωρής Κυριακού είναι εδώ και πολλά χρόνια ο CEO του Ομίλου ΑΝΤ1, ενός ομίλου μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που ιδρύθηκε το 1988 από τον πατέρα του Μίνω (74 ετών, σήμερα). Δραστηριοποιείται σε 12 κλάδους, σε 14 χώρες, σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Ασία.

Εκτός της Ελλάδας έχει τηλεοπτικά κανάλια σε Σερβία, Κύπρο, Σλοβενία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία, με τους εργαζομένους του να ξεπερνούν τους 2.500.

Στην Ελλάδα διαθέτει δύο τηλεοπτικά κανάλια (ΑΝΤ1 και Μακεδονία TV με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ψυχαγωγικό χαρακτήρα), δύο μουσικούς ραδιοσταθμούς (Easy 97.2 με ξένα τραγούδια και Ρυθμός 94.9 με ελληνικά), μία δισκογραφική εταιρεία (Heaven Music), μία εκδοτική εταιρεία (Δάφνη Επικοινωνίες), μία εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου (BrandsGalaxy), μία εταιρεία παραγωγής (ANTS Productions), διαδικτυακά κανάλια (Netwix και Vice), εταιρεία ηχοπληροφόρησης (Audiotex) και λειτουργεί επίσης με την επωνυμία ANT1 Media Lab μία σχολή που εξειδικεύεται σε επαγγέλματα σχετικά με τα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, ηχολήπτες, εικονολήπτες, σκηνοθέτες κ.ά.).

O ANT1 ήταν το ένα από τα πρώτα δύο ιδιωτικά κανάλια που εξέπεμψαν στη χώρα μας. Συνολικά έχει παράξει πάνω από 220 τηλεοπτικές σειρές και περισσότερες από 150.000 ώρες τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται και στη ναυτιλία διατρανώνοντας πως ποτέ δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή στη διεκδίκηση ή ανάληψη δημόσιου έργου - η δραστηριότητά του παραμένει αμιγώς στα ΜΜΕ και στη ναυτιλία.

Το σύνολο δανείων του είναι 180 εκατ. ευρώ (το 38% η Πειραιώς με 67 εκατ.) και εξυπηρετούνται κανονικά. Οι εξασφαλίσεις για τις τράπεζες περιλαμβάνουν τις καταθέσεις του Μ. Κυριακού και ενέχυρο στις συμβάσεις πρακτορείας, στο σήμα, στις μετοχές των θυγατρικών, στις συμβάσεις των ενδοεταιρικών δανείων, στην ταινιοθήκη κ.α.

Από το 2010 μέχρι το 2015 έχουμε αναχρηματοδότηση του δανείου, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποστηρίζει πως ο μέτοχος έχει την πρόθεση να βοηθήσει βάζοντας ήδη στην εταιρεία 74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. φέτος τον Μάιο.

Ο Μίνως Κυριακού διατέλεσε μια εποχή και πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και ιδιοκτήτης του Πανελληνίου, του ιστορικού αθλητικού συλλόγου. «Εχουν καταπατηθεί έξι στρέμματα πάρκου» έγραφε η Λώρη Κέζα στο «Βήμα», Μάρτιο του 2013. «Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος έχει προχωρήσει σε παράνομες κατασκευές, ασφαλτόστρωση και περίφραξη μέσα στο Πεδίον του Αρεως.

Παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί 5 καταδικαστικές αποφάσεις από την Πολεοδομία, ο Δήμος Αθηναίων και η Νομαρχία δήλωναν επί χρόνια ότι δεν έχουν μηχανισμούς κατεδάφισης αυθαιρέτων». Μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη είχε και για πολεοδομικές παραβάσεις στη θέση Μετόχι Αγίου Αιμιλιανού στο Πόρτο Χέλι. Οπως αναφερόταν στο κατηγορητήριο, ο Μίνως Κυριακού κατασκεύασε προβλήτα χωρίς άδεια και μπάζωσε την ακτή με τσιμέντο.

«Σε πρώτο βαθμό, τον Φεβρουάριο 2007, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου είχε επιβάλει στον κ. Κυριακού ποινή φυλάκισης 4 ετών» σημείωνε η «Καθημερινή» (19/2/2010). «Καταδικάστηκε ερήμην, ενώ το δικαστήριο έκρινε ότι η ποινή του δεν πρέπει να μετατραπεί, αλλά ούτε και η έφεσή του να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

»Μετά την έφεση που είχε υποβάλει και μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης σε δεύτερο βαθμό, είχε επιβληθεί στον κ. Κυριακού χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ ως περιοριστικός όρος».

Τα ονόματα των Κυριακού είναι αυτά που ακούστηκαν λιγότερο από οποιουδήποτε άλλου διεκδικητή τηλεοπτικής άδειας το τελευταίο διάστημα. Αποφεύγουν τη δημοσιότητα, ενώ στρέφονται κυρίως προς τον ψυχαγωγικό τομέα.

Μόνο στην περίοδο του δημοψηφίσματος ξεσάλωσε το κανάλι βγάζοντας ένα αποκρουστικό πρόσωπο υπέρ του «Ναι»· «κοιτάξτε, εγώ ανήκω στη φιλελεύθερη παράταξη, και δεν εννοώ σώνει και καλά τη Νέα Δημοκρατία», δήλωνε παλιότερα ο Μίνως Κυριακού. «Αν πάρουμε τις καταβολές της οικογένειάς μου, γιατί αυτό παίζει ρόλο,­ ήταν βενιζελικοί.

Εγώ δεν θεωρώ δεξιό τον εαυτό μου. Ποτέ δεν υπήρξα δεξιός. Μέσα μου έχω πολλά αριστερά στοιχεία, από αυτά όμως που στην Αριστερά δεν ευδοκίμησαν ποτέ, όπως κοινωνική δικαιοσύνη».

Αυτή την κοινωνική δικαιοσύνη κι ευαισθησία τους τη διαφημίζουν πάντως και οι ίδιοι: «Ο όμιλος έχει επίσης σημαντική δραστηριότητα και προσφορά σε κοινωνικό έργο το οποίο λίγες φορές βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Στο παρελθόν έχει μάλιστα διοργανώσει τηλεμαραθώνιους για την ενίσχυση σημαντικών κοινωφελών σκοπών, ενώ συστηματικά μέσα από τα ΜΜΕ που διαθέτει προβάλλει δραστηριότητες κοινωφελών οργανισμών».

Συγκινητικό, αν μη το άλλο, είναι και το ρεπορτάζ στο site του ΑΝΤ1. «Σε κλίμα συγκίνησης η Λέσχη Αρχιπλοιάρχων ανακήρυξε τον καπετάν Μίνω όπως τον προσφωνούν όλα τα μέλη της ναυτικής οικογένειας, επίτιμο μέλος της και του απένειμε τιμητικό βραβείο για τη συνολική του προσφορά στη ναυτιλία.

Οι Ελληνες Αρχιπλοίαρχοι υποδέχθηκαν στη Λέσχη τους και τη Μαρί Κυριακού, την οποία, επίσης, ανακήρυξαν επίτιμο μέλος και τη βράβευσαν με το χρυσό μετάλλιο Α’ τάξης για το πολύπλευρο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί μέσω της εκπομπής της “Με αγάπη”». Τι θυμηθήκαμε; «Η οικογένεια του AΝΤ1 ΜΕ ΑΓΑΠΗ τρώει τα παιδιά της» έγραφε ένα πανό έξω από τις εγκαταστάσεις του ομίλου μετά από ένα πογκρόμ απολύσεων στον όμιλο...

MEDIA
Μια απρόβλεπτη... «παλιά καραβάνα»
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ένας από τους εννέα «μονομάχους» της αυριανής δημοπρασίας για τις τέσσερις άδειες περιεχομένου καναλιών εθνικής εμβέλειας. Θα διεκδικήσει μία για τον ALPHA που του ανήκει και, όπως λένε...
Μια απρόβλεπτη... «παλιά καραβάνα»
MEDIA
Βαρδής Βαρδινογιάννης: ο βασικός αμέτοχος
H «Εφ.Συν.» συνεχίζει την παρουσίαση του προφίλ των εννιά διεκδικητών. Σήμερα έχει σειρά ο Βαρδής Βαρδινογιάννης. Το όνομα του πατριάρχη της οικογένειας δεν εμφανίζεται στο μετοχολόγιο καμίας εταιρείας...
Βαρδής Βαρδινογιάννης: ο βασικός αμέτοχος
MEDIA
Ασπίδα των καναλαρχών στα μεγαλοστελέχη τους
Οι «βαρόνοι» των ΜΜΕ, οι οποίοι είχαν δηλώσει μόνοι τους τα περιουσιακά στοιχεία τους στον διαγωνισμό για τις άδειες, τώρα ζητούν απαλλαγή από την υποχρέωση για «πόθεν έσχες», προφανώς για να προστατεύσουν τα...
Ασπίδα των καναλαρχών στα μεγαλοστελέχη τους
MEDIA
Τα πρώτα βήματα μετά τη δημοπρασία
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, ακολουθούν ο έλεγχος του «πόθεν έσχες», η σύνταξη του πρακτικού, η έγκρισή του από τον Λ. Κρέτσο και η ανάρτησή του στο site της ΓΓΕΕ, η εξέταση τυχόν ενστάσεων, η...
Τα πρώτα βήματα μετά τη δημοπρασία
MEDIA
Η συνέχεια για νικητές και χαμένους
Μέσα στο επόμενο 20ήμερο όσοι εξασφάλισαν τις τέσσερις άδειες θα πρέπει να καταβάλουν το ένα τρίτο του τιμήματος που «πόνταραν». Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν και νέες ενστάσεις και προσφυγές από τους...
Η συνέχεια για νικητές και χαμένους
MEDIA
Δίνουν ρέστα μέχρι τελευταία στιγμή
Τα συστημικά ΜΜΕ αντιδρούν στη διαδικασία χορήγησης των αδειών με κάθε μέσο. Χθες, μέχρι να αρχίσει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας η προσομοίωση της διαδικασίας δημοπράτησης των τηλεοπτικών...
Δίνουν ρέστα μέχρι τελευταία στιγμή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας