• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 13.5°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.2°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.7°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  0 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Ομίχλη
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.6°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.2°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.3°C / 11.0°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  94%

«Η δολοφονία Καραϊβάζ και οι ερευνώμενες υποθέσεις παρακολούθησης δημοσιογράφων φυσικά και μας ενέπνευσαν στο Media Freedom Act», απάντησε στην «Εφ.Συν.» η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, που έρχεται στις 29/9 στην Αθήνα

AP Photo/Francisco Seco, Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΜΕ ελεύθερα από λίστες Πέτσα

 • A-
 • A+
Ερχεται ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και την επιβολή κανόνων στη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης ● Απαγόρευση χρήσης κακόβουλων λογισμικών ● Διαφάνεια και αμεροληψία στον ορισμό διοικήσεων στα δημόσια ΜΜΕ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ξεκάθαρους κανόνες, όπως και συγκεκριμένα κριτήρια για την κρατική –και όχι μόνο– χρηματοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης στα κράτη-μέλη φέρνει ο ευρωπαϊκός νόμος που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες. Οι κανόνες προσβλέπουν στην ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου, την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης και την προστασία του πλουραλισμού στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, με βάση τον νέο νόμο, η «λίστα Πέτσα» δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. «Αν η κυβέρνηση προχωρούσε, τότε η Κομισιόν θα μπορούσε να παρέμβει», ήταν η σχετική απάντηση σε ερώτηση της «Εφ.Συν.». Οι ίδιοι διαβεβαίωσαν ότι η παρέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναρξη διαδικασίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και, στο τελικό στάδιο, σε περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο νέος ευρωπαϊκός νόμος έχει… άρωμα Ελλάδας, αφού, όπως εξήγησε η αρμόδια αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», «η δολοφονία δημοσιογράφου και τώρα οι υποθέσεις που ερευνώνται στο Κοινοβούλιο, σχετικά με την παρακολούθηση δημοσιογράφων, μας τράβηξαν την προσοχή, φυσικά μας ενέπνευσαν στο να συμπεριλάβουμε με σκληρή γλώσσα τις παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων στο Media Freedom Act».

Επίσκεψη στην Ελλάδα

«Νομίζω ότι αντικατοπτρίσαμε αντικειμενικά την κατάσταση των Μέσων στην Ελλάδα στην έκθεση για το Κράτος Δικαίου», τόνισε η αρμόδια αντιπρόεδρος για το κράτος δικαίου και τα ΜΜΕ. Η ίδια μάλιστα αποκάλυψε ότι «σε λίγες εβδομάδες θα βρεθώ στην Ελλάδα για να συζητήσω με τους σχετικούς εταίρους όλη την κατάσταση για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα. Θέλω να κατανοήσω την κατάσταση όντας εκεί και ακούγοντας αυθεντικές μαρτυρίες και πληροφορίες», τόνισε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αντιπρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου.

Παρόλο που ο νέος νόμος πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, είναι χαρακτηριστικός για την ανησυχία της Κομισιόν σχετικά με την κατάσταση των ΜΜΕ στην Ε.Ε. Ο προτεινόμενος κανονισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εγγυήσεις κατά της πολιτικής παρέμβασης στις εκδοτικές αποφάσεις και κατά της παρακολούθησης των δημοσιογράφων – μια σαφής αναφορά στην ελληνική περίπτωση.

Επίσης, δίνει έμφαση στην ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης (δηλαδή της ΕΡΤ όσον αφορά την Ελλάδα), καθώς και στη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ και της κατανομής της κρατικής διαφήμισης. Καθορίζει επίσης μέτρα για την προστασία της ανεξαρτησίας των συντακτών και την αποκάλυψη των συγκρούσεων συμφερόντων.

Ο νόμος θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης και θα δημιουργήσει ένα νέο ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις υπηρεσίες μέσων ενημέρωσης, το οποίο θα αποτελείται από τις εθνικές αρχές μέσων ενημέρωσης. Η Επιτροπή εξέδωσε επίσης συμπληρωματική σύσταση για την ενθάρρυνση των εσωτερικών εγγυήσεων για την ανεξαρτησία των συντακτών. Πιο συγκεκριμένα, στην υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου συμπεριλαμβάνεται η προστασία της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων. Επίσης, προβλέπεται ρητά ότι δεν θα επιτρέπεται «καμία χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού κατά των μέσων ενημέρωσης».

Η αναφορά σε «ανεξάρτητα δημόσια μέσα ενημέρωσης» συμπληρώνεται με την επεξήγηση ότι «ο επικεφαλής και το διοικητικό συμβούλιο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να διορίζονται με διαφανή, ανοικτό και αμερόληπτο τρόπο. Οι πάροχοι μέσων μαζικής ενημέρωσης δημόσιας υπηρεσίας πρέπει να παρέχουν πληθώρα πληροφοριών και απόψεων, με αμερόληπτο τρόπο, σύμφωνα με τη δημόσια αποστολή τους».

H κρατική διαφήμιση

Επίσης, ο νόμος θα θεσπίσει νέες απαιτήσεις για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να είναι διαφανής και χωρίς διακρίσεις. Ο νόμος θα ενισχύσει επίσης τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα των συστημάτων μέτρησης της ακροαματικότητας, τα οποία έχουν αντίκτυπο στα διαφημιστικά έσοδα των μέσων ενημέρωσης, ιδίως στο διαδίκτυο.

Τέλος, ο νόμος απαιτεί από τα κράτη-μέλη να αξιολογούν τον αντίκτυπο των συγκεντρώσεων στην αγορά των μέσων ενημέρωσης στην πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και τη συντακτική ανεξαρτησία. Απαιτεί επίσης κάθε νομοθετικό, κανονιστικό ή διοικητικό μέτρο που λαμβάνει ένα κράτος-μέλος και το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τα μέσα ενημέρωσης να είναι δεόντως αιτιολογημένο και αναλογικό.

Η πρόταση συνοδεύεται από σύσταση που καθορίζει μια σειρά εθελοντικών βέλτιστων πρακτικών που έχουν συγκεντρωθεί και αποσκοπούν στην προώθηση της ανεξαρτησίας της σύνταξης και της μεγαλύτερης διαφάνειας της ιδιοκτησίας. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Υπηρεσίες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο θα αποτελείται από τις εθνικές αρχές μέσων ενημέρωσης και θα ελέγχει την εφαρμογή του νόμου, ειδοποιώντας με «κίτρινες κάρτες» κυβερνήσεις και Κομισιόν σε αντίθετη περίπτωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίτρινη κάρτα για το κράτος δικαίου
Επικριτική έκθεση της Κομισιόν για τη μη συμμετοχή του δικαστικού σώματος στον διορισμό του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου...
Κίτρινη κάρτα για το κράτος δικαίου
MEDIA
Κλιμακώνεται η ένταση με το Ιδρυμα Νιάρχος
Ακόμα και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.
Κλιμακώνεται η ένταση με το Ιδρυμα Νιάρχος
MEDIA
Άρθρο – καταπέλτης της Le Monde για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
Πληθαίνουν τα σοβαρά χτυπήματα στο κυβερνητικό αφήγημα, καθώς οι αναταράξεις εντός και εκτός των συνόρων από την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δεν λένε να κοπάσουν.
Άρθρο – καταπέλτης της Le Monde για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
MEDIA
Στον πάτο της Ε.Ε. η Ελλάδα στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου
Τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ «έθαψαν» την είδηση, επιβεβαιώνοντας 100% τα συμπεράσματα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Όπως την επιβεβαίωσε και η στάση του ΑΠΕ-ΜΠΕ επίσης, που «λογόκρινε» την έκθεση.
Στον πάτο της Ε.Ε. η Ελλάδα στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου
MEDIA
Ανάμεσα σε Μπουρουντί και Ζάμπια
Συνεχίζεται η κατρακύλα της Ελλάδας στην κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου που δημοσίευσαν για το 2022 οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα».
Ανάμεσα σε Μπουρουντί και Ζάμπια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας