• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 33.9°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.7°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.3°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.2°C / 37.3°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 26.2°C / 33.7°C
  2 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 29.4°C
  2 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.5°C / 33.4°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.2°C / 34.2°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα βραχέα είναι καλύτερα από το ίντερνετ (και χρειάζονται)

 • A-
 • A+

Τη Δευτέρα γράψαμε πως η ΕΡΤ αποφάσισε να καταργήσει τα βραχέα κύματα με τα, αστεία, επιχειρήματα ότι 1ον) η «Φωνή της Ελλάδας» θα μπορεί να ακούγεται πλέον μέσω ίντερνετ και, 2ον), πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν σταματήσει την εκπομπή στα βραχέα. Χθες η Χριστίνα Παπασταθοπούλου έγραψε για τις διαμαρτυρίες των ναυτικών μας για αυτή την απόφαση της ΕΡΤ. «Η δικαιολογία ότι τα δημόσια μέσα της Ευρώπης στην πλειονότητά τους έχουν σταματήσει τις εκπομπές στα βραχέα και ότι τους επόμενους μήνες η ΕΡΤ θα επιταχύνει τη διάχυση των παραπάνω προγραμμάτων στο διαδίκτυο, δεν είναι πειστική, αφού η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών δεν διαθέτει το έμψυχο δυναμικό και τον αριθμό του στόλου που διαθέτει η Ελλάδα και κυρίως ότι η απεραντοσύνη των ωκεανών δεν καλύπτεται στο διαδίκτυο το οποίο συν τοις άλλοις είναι και κοστοβόρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Λάβαμε ωστόσο ένα πολύ ωραίο mail από αναγνώστη που εκθέτει τη διοίκηση της ΕΡΤ κάνοντας σύγκριση ανάμεσα στα βραχέα και το ίντερνετ. Και σημειώνει πως συνολικά 72 χώρες εκπέμπουν στα βραχέα, καθημερινά ραδιοφωνικά προγράμματα από τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς τους. Οσο για την Ευρώπη, μόνο 5 χώρες δεν έχουν εκπομπή στα βραχέα κύματα.

▶Προσβασιμότητα ακροατών

● Βραχέα. Πολύ εύκολα με ένα απλό ραδιόφωνο μπορεί να γίνει λήψη σε όλη τη Γη.

● Ιντερνετ. Σύμφωνα με τον χάρτη της Google η φτώχεια και η χρήση του διαδικτύου σχετίζονται αντιστρόφως. Η ίδια η Google λέει ότι μόλις το 30% του πληθυσμού της Γης κάνει χρήση του ίντερνετ.

■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα είναι πιο προσβάσιμα σε όλη τη Γη

▶ Λογοκρισία

● Βραχέα. Η λογοκρισία του ραδιοφώνου βραχέων είναι ανέφικτη.

● Ιντερνετ. Το διαδίκτυο υπόκειται συχνά σε πλήρη αποκλεισμό, σε πολλές χώρες του κόσμου. Γίνονται συζητήσεις για καθολικό αποκλεισμό ή για έλεγχο των πληροφοριών στο 99% στις χώρες Συρία, Αίγυπτο, Λιβύη, Μαλδίβες, Κίνα και Βιρμανία. Μπορεί να είναι προβληματικές σε πολίτευμα χώρες αλλά βλέπουμε και περιπτώσεις χωρών με διαθέσεις λογοκρισίας που αποκλείουν τα κοινωνικά δίκτυα.

■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα υπερτερούν καθολικά.

▶ Κόστος ακρόασης

● Βραχέα. Χρειάζεται μόνο ένα απλό φορητό ραδιόφωνο της τάξης των 10-30 ευρώ.

● Ιντερνετ. Χρειάζεται pc ή laptop ή smartphone τα οποία έχουν κόστος αγοράς, σύνδεσης, κόστος Mb για τα κινητά. Το εύρος του κόστους είναι πολύ μεγάλο ανάλογα τον εξοπλισμό. Κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ.

■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα είναι πιο φθηνά στον ακροατή.

▶Διείσδυση στον πληθυσμό

● Βραχέα. Το ραδιόφωνο των βραχέων λειτουργεί παντού στον πλανήτη. Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στο διαδίκτυο ή να υπάρχει λήψη από δορυφόρο ή ακόμα και ηλεκτρικό ρεύμα για να λαμβάνετε μεταδόσεις. Ακόμα και στα πιο φτωχά μέρη του κόσμου, θα βρείτε ραδιόφωνα και μπαταρίες.

● Ιντερνετ. Χρειάζεται εξοπλισμός, πρόσβαση στο ίντερνετ και τεχνολογία που προσφέρουν τα μεγάλα αστικά κέντρα στον μέσο και πάνω καταναλωτή.

■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα έχουν πάρα πολύ μεγάλη διείσδυση.

▶ Ποιότητα λήψης

● Βραχέα. Χαμηλή στα αναλογικά συστήματα, υψηλή ποιότητα με τη χρήση DRM μεταδόσεων.

● Ιντερνετ. Υψηλή ποιότητα μετάδοσης η οποία μπορεί να είναι προβληματική αν η ταχύτητα λήψης δεδομένων που έχει ο χρήστης είναι περιορισμένη.

■ Αποτέλεσμα: Ισοπαλία. Και τα δύο μπορούν να έχουν χαμηλή και υψηλή ποιότητα.

▶ Εκτακτες ανάγκες

● Βραχέα. Το ραδιόφωνο βραχέων κυμάτων μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας σε καταστάσεις καταστροφών σε τεράστιες περιοχές, που περιλαμβάνουν ωκεανούς και ηπείρους.

● Ιντερνετ. Με το δεδομένο μιας καταστροφής μεγάλου επίπεδου, το διαδίκτυο όπως και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα λειτουργεί κάτι το οποίο καθιστά το ίντερνετ μη προσβάσιμο.

■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα είναι ο απόλυτος νικητής στις έκτακτες ανάγκες.

▶Ενημέρωση απόδημου πληθυσμού

● Βραχέα. Καθώς έχουμε τρεις γενιές αποδήμων πλέον, η πρώτη γενιά δεν κάνει σχεδόν καθόλου χρήση τεχνολογίας και συνεπώς ακούν από το ραδιόφωνο. Η δεύτερη γενιά είναι ανάμεικτη, ενώ η 3η δεν ακούει από το ραδιόφωνο.

● Ιντερνετ. Εδώ ισχύει το αντιστρόφως ανάλογο από ό,τι στα βραχέα.

■ Αποτέλεσμα: Ισοπαλία.

▶ Ενημέρωση ναυτικών

● Βραχέα. Πλήρης κάλυψη των ωκεανών με ένα απλό ραδιόφωνο. Είδαμε άλλωστε παλιότερες και τωρινές ανακοινώσεις από τα σωματεία των ναυτικών που υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα των βραχέων.

● Ιντερνετ. Η Φωνή της Ελλάδας δεν φτάνει στον Ελληνα ποντοπόρο ναυτικό γιατί απαιτείται να πληρώσει ακριβά για να έχει πρόσβαση. Μια κάρτα web έχει 40 δολάρια και διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας.

■ Αποτέλεσμα: Τα βραχέα είναι προσβάσιμα και δωρεάν.

▶Γενικό συμπέρασμα

Τα βραχέα είναι πιο εύκολα στη χρήση, πιο φθηνά, πιο προσβάσιμα, δεν λογοκρίνονται, ενημερώνουν τον απόδημο ελληνισμό ανά την υφήλιο. Η εκπομπή στα βραχέα προσθέτει κύρος για την ΕΡΤ καθώς είναι το μοναδικό ΜΜΕ της Ελλάδας που εκπέμπει στα βραχέα και συμμετέχει στις 72 χώρες παγκοσμίως που εκπέμπουν στα βραχέα.

Γιατί πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν;

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Press Cafe: Διεθνές βραβείο σκίτσου στον συνάδελφό μας Μιχάλη Κουντούρη
Το Β΄ Βραβείο στην κατηγορία «Gag Cartoon» για το World Press Cartoon κέρδισε ο Μιχάλης Κουντούρης για ένα σκίτσο που, σχολίαζε ευρηματικά και με δραματικό υπόβαθρο τις φωτιές στην Εύβοια.
Press Cafe: Διεθνές βραβείο σκίτσου στον συνάδελφό μας Μιχάλη Κουντούρη
MEDIA
Τα Σαββατοκύριακα να αγοράζετε την ακριβή μας έκδοση
Τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ επισκέφθηκαν την περασμένη Τρίτη 15 Μαρτίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης και συναντήθηκαν με το...
Τα Σαββατοκύριακα να αγοράζετε την ακριβή μας έκδοση
MEDIA
Press Cafe: Βραχέα και μεσαία
Τέλος η εκπομπή των ραδιοφώνων της ΕΡΤ στα βραχέα από τις 31 Μαρτίου 2022 και μετά με στόχο την επιτάχυνση της «διάχυσης μέσω διαδικτύου» της Φωνής της Ελλάδας.
Press Cafe: Βραχέα και μεσαία
MEDIA
Press Cafe: Μια σειρά της ΕΡΤ που ξεχώρισε και σε τηλεθέαση
Στο δίωρο της μετάδοσης των επεισοδίων της, η τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Αγάπη παράνομη» ήταν πάνω από τα προγράμματα των άλλων καναλιών και αμέσως μετά το Survivor».
Press Cafe: Μια σειρά της ΕΡΤ που ξεχώρισε και σε τηλεθέαση
MEDIA
Μόνο με Μάνο Χατζιδάκι σήμερα το Δεύτερο Πρόγραμμα
Σήμερα συμπληρώνονται 96 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι και το Δεύτερο Πρόγραμμα, από τις 8 το πρωί ώς τα μεσάνυχτα, θα μεταδίδει αποκλειστικά μουσική και τραγούδια του συνθέτη.
Μόνο με Μάνο Χατζιδάκι σήμερα το Δεύτερο Πρόγραμμα
MEDIA
Press Cafe: Ο παγκόσμιος Μίκης
Οι Jonathan Parker και Francesco de Rose από τις Βρυξέλλες και ο Θωμάς Σίδερης από την Αθήνα παρουσιάζουν ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την παγκόσμια επίδραση της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη.
Press Cafe: Ο παγκόσμιος Μίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας