- Μερικές χώρες που είναι σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου για το 2021: Μογγολία, Μπουτάν, Μαλάουι, Αγ. Μαυρίκιος, Μαδαγασκάρη, Χιλή, Σλοβενία, Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα, Ουρουγουάη - και η σειρά έχει πολλές ακόμα. Πού είπαμε ότι ανήκουμε; Σε ό,τι αφορά την κατάταξη του 2022 μάλλον έρχονται δυσάρεστες εκπλήξεις (από τον Γιώργο Πλειό).
- Η υπόθεση Χριστόφορου Ζαραλίκου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Στην αρχή μια τηλεπερσόνα μπούκαρε και του διέκοψε την παράσταση στην Αθήνα επειδή θεώρησε, η Σάσα Σταμάτη, ότι ο καλλιτέχνης σατίρισε τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Λίγες ημέρες μετά το Twitter τού έριξε τον λογαριασμό για ένα σατιρικό σχόλιο για τον Κώστα Μπακογιάννη. Στη συνέχεια, η αστυνομία τον επισκέφτηκε σε παράστασή του στη Θεσσαλονίκη ύστερα από ανώνυμη καταγγελία για μη τήρηση υγειονομικών κανόνων. Καλά πάνε. Αναμένουμε το επόμενο χτύπημα. Πρέπει να βρουν τρόπο να τον φιμώσουν, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
- Την ίδια ώρα το facebook του Σταμάτη Κραουνάκη ανεβοκατεβαίνει κατά το δοκούν. Λέει κάτι εναντίον της κυβέρνησης ο καλλιτέχνης; Το ρίχνουν. Βάζει απλώς τραγουδάκια; Το ανεβάζουν.
- Θυμάστε που μπούκαρε η αστυνομία στους κινηματογράφους αναζητώντας ανήλικους θεατές που παρακολουθούσαν το «Joker»; Ηταν στις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Φάνηκε από τότε τι σημαίνει Μητσοτάκης και ακροδεξιός κυβερνητικός συρφετός αλλά εμείς δεν το καταλάβαμε με τη μία.
- Η δήλωση Αδωνη Γεωργιάδη στον ΑΝΤ1 ότι η πανδημία τελειώνει σε 1-1,5 μήνα εμπίπτει στην κατηγορία των fake news που δημιουργούν λανθασμένη εντύπωση στο κοινό και διώκονται σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε πριν από εβδομάδες η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Αν ναι, δεν θα έπρεπε να επέμβει εισαγγελέας;
- Τρίτη απόγευμα στο Mega, διάλογος:
Νίκος Ευαγγελάτος (στην αρχή): «Λένε οι συνάδελφοί σας και η κυβέρνηση ότι το μοντέλο 50%+1 δούλεψε καλά στα σχολεία μέχρι τα Χριστούγεννα, δεν είδαμε αύξηση των κρουσμάτων».
Νίκος Καπραβέλος: «Τι λέτε, κύριε Ευαγγελάτο, τι λέτε, τι λέτε; Δεν καταλαβαίνω ποιοι είναι ευχαριστημένοι από τη δραστηριότητα στα σχολεία. Τα σχολεία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διασπορά της νόσου».
Νίκος Ευαγγελάτος (μετά και αφού τελείωσε η συνέντευξη): «Σας ευχαριστώ, κύριε Καπραβέλο, αλλά επιμένω ότι το μέτρο αυτό για τα σχολεία θα κριθεί από το αποτέλεσμα, όπως κρίθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο που πήγε καλά. Πρέπει να βλέπουμε τα λάθη αλλά πρέπει να λέμε και τα σωστά».
Ειλικρινά δεν σας καταλαβαίνω που αντιδράτε. Δεν ξέρει ο Ευαγγελάτος και ξέρει ο Καπραβέλος θέλετε να πείτε; - Πέμπτη απόγευμα, πάλι στο Mega, πάλι στον Ευαγγελάτο. Σε live σύνδεση ακούσαμε ξανά το γνωστό σύνθημα για τον πρωθυπουργό που αποτελεί πλέον ρουτίνα στα ζωντανά ρεπορτάζ των καναλιών. Τις τελευταίες μόνο ημέρες μετρήσαμε πολλά διαφορετικά ανάλογα περιστατικά. Προσπαθούν τα κανάλια να κόψουν απότομα τον ήχο, έχει πέσει προπόνηση, αλλά δεν τα καταφέρνουν και το ακούμε όλοι πολύ καθαρά. Μία είναι η λύση: να κόψουν τα live ρεπορτάζ από τον δρόμο και να τα κάνουν όλα από το στούντιο και την προστασία που αυτό προσφέρει.
- Θύμωσε ο Νίκος Ευαγγελάτος που ακούστηκε το γνωστό σύνθημα στην εκπομπή του. Γαμώτο, θυμώσατε τον Νίκο Ευαγγελάτο.
- Η είδηση ήταν η εξής: Μετέφεραν απλώς κάποια θραύσματα του Παρθενώνα από το ένα μουσείο (Πατησίων) στο άλλο (Ακρόπολη). Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ λοιπόν έσπευσαν να μιλήσουν με θαυμασμό για τις «ενέργειες της υπουργού Πολιτισμού» (τι ενέργειες, έκλεισε μεταφορική;) ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θριαμβολόγησε για «το ταξίδι της επιστροφής» των Γλυπτών του Παρθενώνα! Το ταξίδι από την Πατησίων εννοούσε, όχι από το Λονδίνο. Θα μου πείτε, αν έχει κίνηση η Πατησίων, η Σταδίου και η Φιλελλήνων με την Αμαλίας μετά, το ταξίδι είναι όντως μεγάλο. Εχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης.
- «Εύχομαι το ’22 να γίνουμε Καζακστάν και να τους γαμήσουμε όλους και όλα!» (Από το Twitter)
H Μαρία Ψαρά ξεκίνησε podcast στην efsyn.gr
H εξαιρετική ανταποκρίτρια της εφημερίδας μας στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, ξεκίνησε να κάνει podcast στην efsyn.gr. Καθημερινά ανεβάζει κι ένα ολιγόλεπτο, με αφορμή κάποιο θέμα της επικαιρότητας και το ονομάζει #BrusselsCalling (από το London Calling των Clash;). Αξίζει να τα ακούτε. Το πρώτο της ήταν για την πυρηνική ενέργεια: «Ενα, δύο, τρία, πολλά... Τσερνόμπιλ αναμένεται να επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απεφάνθη ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να θεωρηθεί πράσινη και άρα να χρηματοδοτηθεί μέχρι η Ευρώπη να μπορεί να παράγει ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές».
Το δεύτερο το ονόμασε «Ο Μπορέλ στην Ουκρανία και η Emily in Paris». Ιδού: «Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής επισκέπτεται την Ουκρανία. Κι ενώ η επίσκεψη εμφανίζεται συμβολική, ως πράξη υποστήριξης στην πιεσμένη από τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορά της χώρα, στην πραγματικότητα η Ε.Ε. βρίσκεται στο περιθώριο ενός διπλωματικού μπρα ντε φερ μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι Βρυξέλλες δυσκολεύονται -γενικά- να επιβάλουν κυρώσεις ή μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική; Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με την... Emily in Paris;».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας