• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 8.0°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 5.7°C
  5 BF
  59%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.8°C / 7.1°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C -2.1°C / 2.7°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.0°C / 5.4°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / 1.8°C
  4 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.2°C
  4 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.4°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.1°C / 4.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.8°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.2°C / 6.1°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.7°C / -0.7°C
  2 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εδώ οι καλές εφημερίδες

 • A-
 • A+

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέθεσε στη Focus Bari τη διενέργεια έρευνας με στόχο τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον βαθμό εναλλαξιμότητας μεταξύ των ενημερωτικών εφημερίδων και το προφίλ του αναγνωστικού κοινού. Μερικά από τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

■ Δυστυχώς υπάρχει μεταστροφή προς τον ψηφιακό τύπο. Το 73,3% των ερωτώμενων υποστήριξε ότι δεν διαβάζει καθόλου εφημερίδες πολιτικού ή / και οικονομικού περιεχομένου ενώ το υπόλοιπο 26,7%, που αποκρίθηκε θετικά, εμφανίζει διακυμάνσεις ως προς τη συχνότητα ανάγνωσης εφημερίδων. Το 8,9% απαντάει ότι διαβάζει εφημερίδα περίπου μία φορά τον μήνα ή αραιότερα, το 12,1% μία φορά την εβδομάδα, ενώ μόλις το 5,7% δηλώνει ότι διαβάζει κάποια εφημερίδα κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα.

■ Το ποσοστό του αναγνωστικού κοινού ανά ηλικιακή ομάδα είναι χαμηλότερο στις μικρότερες ηλικίες (18-24 και 25-34) και αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία των ερωτώμενων, ιδιαίτερα μετά τα 45 έτη. Συγκεκριμένα μόλις το 21% των ερωτώμενων που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 διαβάζει κάποια εφημερίδα, ενώ το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα (19,38%) για την ομάδα 25-34. Στις επόμενες ηλικιακές ομάδες, ήτοι 35-44, 45-54, 55-64 και 65-74, το ποσοστό των αναγνωστών ακολουθεί διαρκώς αυξανόμενη πορεία, ήτοι 22,50%, 29,50%, 31,67% και 33,75% αντίστοιχα.

Ροές αναγνωστών προς άλλες εφημερίδες σε περίπτωση που δεν βρουν την «Εφ.Συν.»

■ Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας της εφημερίδας τους το 56,18% υποστήριξε ότι θα διάβαζε την εφημερίδα της προτίμησής του ηλεκτρονικά, το 54,31% θα διάβαζε τα πολιτικά/οικονομικά νέα στο διαδίκτυο από άλλες ιστοσελίδες και το 37,83% θα διάβαζε κάποια άλλη εφημερίδα σε έντυπη μορφή.

■ Οι αναγνώστες εφημερίδων που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να δηλώσουν εναλλακτικές εφημερίδες που θα επέλεγαν σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας της εφημερίδας προτίμησής τους. Από τις απαντήσεις τους προκύπτουν μετακινήσεις αναγνωστών μεταξύ των εφημερίδων «Καθημερινή», «Τα Νέα» και «Το Βήμα». Στους αναγνώστες της «Καθημερινής» λόγου χάριν ως πρώτη εναλλακτική επιλογή τους εμφανίζεται «Το Βήμα» με ποσοστό 23% και ακολουθούν «Τα Νέα» με ποσοστό 20%.

■ Ροές αναγνωστών φαίνεται επίσης να υπάρχουν μεταξύ της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του «Documento». Το 33% των αναγνωστών της «Εφημερίδας των Συντακτών» θα επιλέξουν πρωτίστως το «Documento» σε περίπτωση που δεν βρουν την «Εφ.Συν.», ενώ αντίστοιχα οι αναγνώστες του «Documento» θα προτιμήσουν πρωτίστως την «Εφ.Συν.».

■ Σύμφωνα με την έρευνα, αν δεν μας βρείτε στο περίπτερο θα αγοράσετε (πίνακας) 34% «Αυγή», 33% «Documento», 22% «Καθημερινή» και 11% το «Βήμα».

■ Επίσης, 22% των αναγνωστών της «Real News» επιλέγουν την «Εφ.Συν.» ως δεύτερη εφημερίδα τους. Κι ένα 10% των αναγνωστών των «Νέων» θα αγοράσει «Εφ.Συν.» αν δεν βρει τα «Νέα» στο περίπτερο. Κι ένα 4% από την «Καθημερινή».

■ Οι αναγνώστες του «Πρώτου Θέματος» θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο προς «Τα Νέα» (20%) και «Το Βήμα της Κυριακής» (20%). Υψηλή εναλλαξιμότητα φαίνεται να υπάρχει επίσης μεταξύ του «Πρώτου Θέματος» και της «Real News».

■ Ιδού και τα κριτήρια βάσει των οποίων οι αναγνώστες επιλέγουν την εφημερίδα της αρεσκείας τους. Στην πρώτη θέση ισοβαθμούν με ποσοστό 23,97% η παρουσία άρθρων γνώμης και η συνεργασία με συγκεκριμένους δημοσιογράφους καθώς και η ποιότητα πρωτότυπου ρεπορτάζ και ερευνητικής δημοσιογραφίας σχετικά με πολιτικά/κοινωνικά/διεθνή και οικονομικά ζητήματα. Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 18,35%, τοποθετείται η κάλυψη πολιτικών/κοινωνικών θεμάτων και ακολουθεί η πολιτική τοποθέτηση με ποσοστό 15,73%.

■ Το 46,55% που επιλέγουν κατά βάση την «Καθημερινή», το 47,37% που επιλέγουν «Το Βήμα της Κυριακής» και το 40,74% που επιλέγουν «Τα Νέα» ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τη Νέα Δημοκρατία. Αναμενόμενο. Αντίθετα, το 66,67% που επιλέγουν την «Εφημερίδα των Συντακτών» και το 88,89% που επιλέγουν το «Documento» ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναμενόμενο, επίσης.

▶ «Βήμα του Λαού» στο Kontra Channel

Μια διαφορετική εκπομπή ξεκινάει από αυτήν την Κυριακή στο Kontra, στις 11 το βράδυ. Θα λέγεται «Βήμα του Λαού» (από τον ιστορικό τίτλο) και θα την παρουσιάζει ο Δημήτρης Χατζηνικόλας βγάζοντας τηλεθεατές στον αέρα να λένε την άποψή τους ζωντανά. Η καινοτομία της εκπομπής έγκειται στο γεγονός ότι οι τηλεθεατές δεν θα συνδέονται τηλεφωνικά αλλά μέσω zoom ή skype κτλ. οπότε θα είναι με ήχο και εικόνα. Στο ένα τηλεοπτικό παράθυρο ο δημοσιογράφος δηλαδή και στο άλλο οι τηλεθεατές. Με το πρόσωπό τους. Ακούγεται ιντριγκαδόρικο, έτσι; «Το Kontra υλοποιεί μια πρωτοποριακή ιδέα για την ελληνική τηλεόραση. Aνοίγει τις κάμερες και τα μικρόφωνά του και δίνει το βήμα στους πολίτες, δίνει βήμα σε εσάς! Συνδεθείτε με ZOOM και βγείτε στον αέρα του Kontra, στην ελεύθερη τηλεόραση που ανοίγει τις κάμερες και τα μικρόφωνα και δίνει βήμα στον λαό!», αναφέρει το κανάλι στο δελτίο Τύπου του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
MEDIA
Το «ΒΗΜΑ» και η οικογενειακή ευθύνη
Την είδηση την ξέρετε και εκ πρώτης όψεως μοιάζει εξοργιστική. Το «ΒΗΜΑ» απέλυσε τον διπλωματικό συντάκτη του Παναγιώτη Μίχο επειδή, λέει, είναι γιος του 53χρονου Ηλία Μίχου που κατηγορείται ως μαστροπός και...
Το «ΒΗΜΑ» και η οικογενειακή ευθύνη
MEDIA
Τα ελληνικά ΜΜΕ σε 10 σημεία
Το νέο κόλπο είναι πολύ απλό: Αποσιωπούμε τις ειδήσεις που δεν θέλουμε να παρουσιάσουμε. Δεν τις παίζουμε και καθαρίζουμε. Παράδειγμα, οι τελευταίες αποκαλύψεις του Κώστα Βαξεβάνη για τον Νίκο Μανιαδάκη, τον...
Τα ελληνικά ΜΜΕ σε 10 σημεία
MEDIA
Αντιστροφή της πραγματικότητας
Φτιάχνουν ένα πρωτοσέλιδο δηλαδή που διαψεύδεται από τις μέσα σελίδες! Δεν πειράζει, στα περίπτερα και στις πρωινές εκπομπές δεν «κρέμονται» ποτέ οι εσωτερικές σελίδες.
Αντιστροφή της πραγματικότητας
MEDIA
Η «Ελεύθερη Ωρα» ζήλεψε το «Κοινωνία Ωρα Mega»
Θυμάστε το θέμα που ανέδειξαν στην πρωινή εκπομπή του Mega για την εικόνα της Παναγίας της Παρηγορήτριας στον Βύρωνα; Με την εικόνα που δάκρυζε και θεράπευε κόσμο;
Η «Ελεύθερη Ωρα» ζήλεψε το «Κοινωνία Ωρα Mega»
MEDIA
TOP 10 media: 10 πράγματα για τις εφημερίδες
Το επόμενο Σαββατοκύριακο τα κυριακάτικα φύλλα θα βγουν το Σάββατο και τα σαββατιάτικα την Παρασκευή. Επειδή είναι το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας.
TOP 10 media: 10 πράγματα για τις εφημερίδες
MEDIA
Press Cafe: Κρύβουν ειδήσεις
Αυτό που έγραφε ο Τάσος Παππάς συμβαίνει κατά κόρον: «Γίνεται το πρώτο θέμα σε συμπολιτευόμενη εφημερίδα, το οποίο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, να παίζει πρώτο σε όλα τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, ενώ το πρώτο θέμα σε...
Press Cafe: Κρύβουν ειδήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας