Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 24.0°C
  2 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.6°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.4°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 22.2°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 23.0°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  3 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 15.6°C / 22.2°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.0°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.1°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  62%
Press Cafe: Νομοσχέδιο υπό κατεδάφιση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Press Cafe: Νομοσχέδιο υπό κατεδάφιση

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σήμερα ο Στέλιος Πέτσας θα συναντηθεί, διαδικτυακά εννοείται, με τις δημοσιογραφικές ενώσεις. Θα ξεκινήσει διάλογο, λέει, για το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη διαβούλευση προ δεκαημέρου. Ηδη μετράει δύο ημέρες απεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης. Τα δημοσιογραφικά σωματεία αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεων αναμένοντας τη σημερινή συζήτηση.

Είναι εκπληκτικό πάντως. Ο κ. Πέτσας κατάφερε και τους έστρεψε όλους εναντίον του με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

1. Τους εργαζόμενους στα κανάλια.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ, ΠΟΣΠΕΡΤ), σε απόλυτη σύμπνοια με τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις και σωματεία στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, ζήτησαν από την πρώτη στιγμή την «άμεση απόσυρση όλων των αντεργατικών διατάξεων του νομοσχεδίου που υπονομεύουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και το δικαίωμα της κοινωνίας για αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση».

Ζητούν, επίσης, την «έναρξη διαλόγου της κυβέρνησης με όλους τους εμπλεκόμενους, για την κατάρτιση ενός αυτόνομου νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει συνολικά τους πανελλήνιους και τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς».

2. Τους ιδιοκτήτες των καναλιών.

Αυτοί βέβαια αντιδρούν για άλλους λόγους, όχι για τα εργασιακά. Τους ενοχλεί ένα «πονηρό» άρθρο που θα επιτρέπει στις θεματικές άδειες που θα ακολουθήσουν να έχουν κι ενημερωτικό περιεχόμενο, όχι μόνο ψυχαγωγικό.

Αντέδρασε κατ’ αρχάς ο ΣΚΑΪ που θεωρεί ότι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Γράφει συγκεκριμένα:

«Η έννοια του «θεματικού» εξ ορισμού αναφέρεται σε συγκεκριμένο περιεχόμενο τηλεοπτικού προγράμματος, στοχευμένο σε ένα είδος προγράμματος (π.χ. αθλητικό, παιδικό, μουσικό κ.λπ.), το οποίο δεν μπορεί να είναι γενικής στόχευσης, άλλως θα πρέπει να υπαχθεί στην κατηγορία του γενικού περιεχομένου. Πέρα όμως από την παραπάνω λογική αντίφαση, η προτεινόμενη διάταξη είναι εξόχως προβληματική και για τον λόγο ότι, ενώ ρητά προβλέπει ότι η λειτουργία των παρόχων που θα λάβουν θεματικές άδειες δεν επιτρέπεται να αλλοιώνει τον ανταγωνισμό σε βάρος των ήδη υφιστάμενων νόμιμων παρόχων, των έξι (6) δηλαδή παρόχων που έχουν λάβει άδεια επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, στην πραγματικότητα νοθεύει τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό και έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του ενωσιακού δικαίου που διέπουν τη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών. Και αυτό διότι, επιτρέποντας τη λειτουργία και την αδειοδότηση παρόχων με ψυχαγωγικό περιεχόμενο γενικής στόχευσης, δημιουργεί μία κατηγορία (τυπολογία) προγράμματος όμοια με αυτή που εκπέμπουν οι υφιστάμενοι αδειοδοτημένοι πάροχοι γενικού περιεχομένου, με μόνη εξαίρεση τα δελτία ειδήσεων, που, όπως είναι γνωστό, αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% του ημερήσιου μεταδιδόμενου προγράμματος (90 λεπτά της ώρας).

Ετσι, όσοι θα λάβουν αυτή τη δήθεν «θεματική άδεια» θα λειτουργούν ως πάροχοι γενικού περιεχομένου, εκπέμποντας πλήρες τηλεοπτικό πρόγραμμα, όμοιο με αυτό που μεταδίδουν οι υφιστάμενοι νόμιμοι πάροχοι εθνικής εμβέλειας, χωρίς την υποχρέωση μετάδοσης δελτίων ειδήσεων, άρα με πολύ χαμηλότερο κόστος και πολύ πιο ελκυστικό για τους διαφημιστές και διαφημιζόμενους περιεχόμενο, αφού η οικεία νομοθεσία (εθνική και ευρωπαϊκή) προβλέπει σειρά απαγορεύσεων και περιορισμών».

Αντέδρασε όμως και το Mega μέσω του in.gr, με ένα ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο «Τηλεοπτικές άδειες… δύο ταχυτήτων» που απηχεί, προφανώς, τις απόψεις της ιδιοκτησίας του, του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ιδού ένα μικρό απόσπασμα: «Ετσι, σήμερα, το προαναφερόμενο σχέδιο νόμου όχι απλώς μεταβάλλει το ισχύον θεσμοθετημένο σύστημα, αυτό που προκάλεσε όλες τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τις δικαστικές συγκρούσεις περί της νομιμότητας και της συνταγματικότητας των παραπάνω διαγωνιστικών διαδικασιών, αλλά πολλώ μάλλον το ανατρέπει σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε κατ’ ουσία το ακυρώνει, εισάγοντας ένα νέο και σίγουρα μη αναμενόμενο καθεστώς ως προς τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών». Και ζητάει τα χρήματά του πίσω: «Αραγε, θα υπάρξει επιστροφή στους έξι (6) αδειοδοτημένους παρόχους των πολύ σημαντικών ποσών που έχουν ήδη καταβάλει στο Δημόσιο και μείωση των προβλεπόμενων μελλοντικών καταβολών τους, ώστε να αντισταθμιστεί η σοβαρότατη νόθευση του ανταγωνισμού που προκαλεί η προτεινόμενη ρύθμιση;».

Ενώ αφήνει και αιχμές για χαριστικές διατάξεις υπέρ του ΑΝΤ1: «Οι αρχές της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας που διέπουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων, εν προκειμένω τις μέχρι σήμερα διαγωνιστικές διαδικασίες για τις τηλεοπτικές άδειες, δοκιμάζονται επικίνδυνα με την ιδιάζουσα ευαισθησία που εκδηλώνουν κάποιοι στις ΑΝΤΕΝΝΕΣ πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων θεσπίζοντας εκ των υστέρων τηλεοπτικές άδειες ευκαιρίας».

3. Τη διαφημιστική αγορά.

Το κλαδικό περιοδικό Daily Fax σημειώνει πως οι επαγγελματίες των κλάδων της εμπορικής επικοινωνίας υποδέχτηκαν το νομοσχέδιο με ανάμεικτα συναισθήματα. Οπως επισημαίνει η στήλη Media Views του MW, «στο επίκεντρο των αντιδράσεων της αγοράς είναι η διάταξη που ορίζει ότι δεν θα δοθούν πιστωτικά ούτε για το 2020 σε όσους διαφημιζόμενους έκαναν χρήση της προηγούμενης διάταξης για προσαυξημένη έκπτωση διαφημιστικής δαπάνης. Στην ουσία, ο νόμος θέτει το δίλημμα για τους διαφημιζόμενους «ή πιστωτικά τζίρου από τα κανάλια ή προσαυξημένη έκπτωση στη διαφημιστική δαπάνη από το κράτος» και πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό των διαφημιζόμενων».

▶To «Ράδιο Αρβύλα» πάει στο Open

Συνεργασία με το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη ξεκινάει ο Αντώνης Κανάκης και η ομάδα του μεταφέροντας εκεί τις δύο επιτυχημένες τους εκπομπές «Ράδιο Αρβύλα» και «Βινύλιο». Το ακόμα πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι η σατιρική τους εκπομπή θα βγαίνει από τον Ιανουάριο καθημερινά, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, και δεν θα παίζει αργά αλλά απέναντι από τα δελτία ειδήσεων των άλλων καναλιών, γύρω στις 8 το βράδυ δηλαδή.

▶ Ενα «105,5 Στο Κόκκινο» για τη λογοκρισία

Ολόκληρο το πρόγραμμα του σταθμού σήμερα διαμορφώνεται γύρω από το θέμα της λογοκρισίας στη δημοσιογραφία και τις δολοφονίες χαρακτήρων. Αφορμή, όπως καταλαβαίνετε, το κόψιμο της Ελενας Ακρίτα από τα «Νέα». Θα είναι ένας ραδιοφωνικός μαραθώνιος με μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Και με πολλούς δημοσιογράφους ως καλεσμένους. Συντονιζόμαστε από το πρωί.

MEDIA
Press Cafe: Τους χάλαγε ο «νόμος Παππά», ας δουν τώρα τον «νόμο Πέτσα»
Μείωση στο δυναμικό των τηλεοπτικών σταθμών προβλέπει ο νέος «νόμος Πέτσα» με τους εργαζόμενους να ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις προς ένδειξη διαμαρτυρίας.
Press Cafe: Τους χάλαγε ο «νόμος Παππά», ας δουν τώρα τον «νόμο Πέτσα»
MEDIA
Press Cafe: Τα ΜΜΕ ως λαγοί της κυβέρνησης
Οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ έκαναν σημαία τους τις αναφορές του Στέλιου Πέτσα περί SMS και άρχισαν να κατηγορούν κι αυτά, με τη σειρά τους, τον απλό κόσμο.
Press Cafe: Τα ΜΜΕ ως λαγοί της κυβέρνησης
MEDIA
Press Cafe: Πέντε χρόνια γεμάτα με Ιστορία
Πέντε χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το «Cosmote History» που φέτος ετοιμάζει 11 παραγωγές με θέμα την Ελληνική Επανάσταση.
Press Cafe: Πέντε χρόνια γεμάτα με Ιστορία
MEDIA
Press Cafe: Τηλεοπτική κουλτούρα βιασμού
Η παραδοχή δύο διδύμων αδελφών ότι έχουν συνευρεθεί σεξουαλικά με την ίδια κοπέλα χωρίς η ίδια να το γνωρίζει και η στάση των παρουσιαστών σε εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης.
Press Cafe: Τηλεοπτική κουλτούρα βιασμού
MEDIA
Τη Δευτέρα η συνέχεια διαλόγου εργαζομένων στα κανάλια με Πέτσα
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχθούν «νέο αιφνιδιασμό με κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή».
Τη Δευτέρα η συνέχεια διαλόγου εργαζομένων στα κανάλια με Πέτσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας