• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 3.4°C
  3 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -4.7°C / 0.8°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 5.7°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -4.2°C / -2.1°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -5.3°C / -0.5°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -8°C -8.6°C / -6.0°C
  4 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / 2.9°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.1°C / 4.2°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  6 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.1°C
  0 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  7 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  5 BF
  34%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.1°C / 0.1°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 4.3°C
  4 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.6°C
  6 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / -0.6°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -4.6°C / 0.8°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -8°C -8.2°C / -8.2°C
  2 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Press Cafe: Πρόστιμο στο Mega από το ΕΣΡ μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας

 • A-
 • A+

Πιστεύατε ποτέ πως η Ελληνική Αστυνομία θα έκανε καταγγελία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για ένα ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού; Και όμως έγινε. Για την εκπομπή του Mega, «Κοινωνία ώρα Mega». Απίστευτο και όμως αληθινό. Αριθμός πρωτοκόλλου 3133/17.7.2020. Με άλλα λόγια, πήγε η ΕΛ.ΑΣ. και κατήγγειλε στο ΕΣΡ το Mega! Αυτή είναι η δουλειά της άραγε;

Και τι έκανε το ΕΣΡ; Επέβαλε πρόστιμο 20 χιλιάδων ευρώ στο κανάλι λειτουργώντας ως γραφείο επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ. Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρομάνος και τα μέλη Καλλιόπη Διαμαντάκου, Βασίλειος Καραποστόλης, Νικόλαος Κιάος και Γεώργιος Σαριδάκης. Απόντα ήταν τα μέλη Γεώργιος Πλειός και Ευαγγελία Μήτρου. Τέσσερις ψήφισαν υπέρ του προστίμου κι ένας (δεν ξέρουμε ποιος) ψήφισε να γίνει απλώς σύσταση στο κανάλι.

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 16 Ιουλίου 2020 και παρουσίασε ένα ρεπορτάζ για μια συγκέντρωση κατοίκων στα Πατήσια κατά της παρουσίας μεταναστών στην περιοχή τους και τα επεισόδια που ακολούθησαν μετά την οργάνωση παράλληλης αντισυγκέντρωσης από ομάδες αλληλέγγυων προς τους μετανάστες πολιτών.

Η εκπομπή προέβαλε ένα βίντεο που έβγαλε η εφημερίδα μας την προηγούμενη ημέρα στο site μας, το efsyn.gr. Βίντεο στο οποίο εμφανίζονταν αστυνομικοί να κάνουν έλεγχο σε πολίτη και να μεταφορτώνουν, σε ένα μηχανάκι αγνώστου ταυτότητας, κοντάρια κι έναν μηχανισμό που προσομοίαζε σε βόμβα μολότοφ.

Ιδού τα σχόλια που έκανε ο τότε παρουσιαστής της εκπομπής Νίκος Φιλιππίδης, όπως ακριβώς υπάρχουν στον φάκελο που δημιούργησε για την υπόθεση το ΕΣΡ:

«Το συγκεκριμένο βίντεο είναι και δεν έχει υποστεί κάποια επεξεργασία… Αυτό το στειλιάρι το βλέπετε ότι το επιστρέφει στον διαδηλωτή μαζί με τη μολότοφ, την οποία τη φύτεψε στον σάκο του; (Παρουσιαστής: Βλέπετε εκεί, βάζει κάτι μες στην τσάντα του). Ε, τώρα εδώ είναι μια εικόνα χίλιες λέξεις η συγκεκριμένη. Το συγκεκριμένο βίντεο παρακολουθήστε».

Ο συμπαρουσιαστής της εκπομπής προέβη στη συνέχεια στον εξής σχολιασμό: «Τώρα συζητάμε κάτι συγκεκριμένο, το οποίο περιμένουμε απάντηση από την Ελληνική Αστυνομία τι ακριβώς έχει συμβεί. Είναι και άλλα επεισόδια, βλέπουμε εδώ πέρα ότι επιστρέφουν κάποια κοντάρια. Φαίνεται ότι το μηχανάκι αυτό είναι πολιτικό μηχανάκι, δεν είναι μηχανάκι δηλαδή της αστυνομίας. Αρα, αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο επιστρέφουν τα στειλιάρια».

Ο Νίκος Φιλιππίδης, κατ’ αρχάς, επικοινώνησε με την «Εφημερίδα των Συντακτών». Εδειξε το βίντεο σχολιάζοντας ταυτόχρονα «ότι ήταν ασαφές το τι ακριβώς γινόταν και το αν το μηχανάκι ήταν της αστυνομίας ή πολίτη, αν δηλαδή τα υλικά κατάσχονταν ή επιστρέφονταν στον συλληφθέντα».

Στη συνέχεια έβγαλε στον αέρα τον αστυνομικό συντάκτη του Mega που μετέφερε την άποψη της αστυνομίας: «Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές επρόκειτο για κατασχεθέν υλικό που φορτωνόταν σε υπηρεσιακή μοτοσικλέτα για να μεταφερθεί προς εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια». Οι παρουσιαστές της εκπομπής σημείωσαν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και το ΕΣΡ, ότι επρόκειτο για σημαντική πληροφορία και μίλησαν για το ζήτημα της προκατάληψης της εικόνας.

Στην απολογία τους στο ΕΣΡ οι υπεύθυνοι του Mega σημείωσαν ότι η εκπομπή ζήτησε από πριν την άποψη της αστυνομίας για το βίντεο, αλλά από την πλευρά της δεν υπήρξε καμία αντίδραση παρά μόνο μετά την προβολή του.

Από την απόφαση του ΕΣΡ μαθαίνουμε με ακρίβεια, λέξη προς λέξη, την άποψη της αστυνομίας: «Την επόμενη ημέρα από την προβολή της εκπομπής, εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα από την Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με αυτήν, το επίμαχο βίντεο απεικόνιζε στην πραγματικότητα αστυνομικούς να τοποθετούν σε υπηρεσιακή μοτοσικλέτα κατασχεθέντα κοντάρια που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τους από συλληφθέντες στα επεισόδια πολίτες και έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που ερρίφθη εναντίον τους χωρίς τελικώς να εκραγεί από ομάδα μη ταυτοποιημένων ατόμων. Η μεταφόρτωση των υλικών έγινε προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν ως πειστήρια έκνομων ενεργειών των συλληφθέντων κατά τα επεισόδια προσώπων, αλλά και αγνώστου ταυτότητας παραβατών».

Ερχεται λοιπόν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και υιοθετεί πλήρως τον ισχυρισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Τον θεωρεί θέσφατο. Και αποφασίζει ότι το Mega «παραβίασε -εκ προθέσεως- τις υποχρεώσεις του» επειδή παραπληροφόρησε «το κοινό σχετικά με το περιεχόμενο προβαλλόμενου βίντεο και παρουσιάζοντας απλές πιθανολογήσεις ως τετελεσμένα γεγονότα».

Και έτσι του επέβαλε πρόστιμο 20 χιλιάδες ευρώ! Δεν είναι καταπληκτικό; Και, ταυτόχρονα, τρομακτικό;

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
To Mega λοιπόν δεν το έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ
To Mega κλείνει λοιπόν, έκλεισε ήδη και δεν το έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μπορούσε άλλωστε και να ήθελε. Το έκλεισαν οι τρεις -νυν και πρώην- ιδιοκτήτες του που όλοι τους διαθέτουν άλλα κανάλια. Ο Βαρδινογιάννης...
To Mega λοιπόν δεν το έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ
MEDIA
Το Mega φεύγει, ο Μαρινάκης έρχεται
Το ΕΣΡ προχωρά τις απαραίτητες διαδικασίες, τόσο για το Mega που κλείνει, όσο και για το νέο κανάλι του Βαγγέλη Μαρινάκη που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα.
Το Mega φεύγει, ο Μαρινάκης έρχεται
MEDIA
Press Cafe: Μόνο η «Εφημερίδα των Συντακτών»...
Το θέμα του λιντσαρίσματος του Ζακ, της δολοφονίας του για να είμαστε πιο ακριβείς, αντιμετωπίστηκε εντελώς φοβικά από τις περισσότερες εφημερίδες. Μόνο εμείς, η «Εφημερίδα των Συντακτών», το κάναμε βασικό μας...
Press Cafe: Μόνο η «Εφημερίδα των Συντακτών»...
MEDIA
Συνεχίζουν ΑΡΤ TV και Μακεδονία TV - τη Δευτέρα η απόφαση για το Mega
Το ΕΣΡ δεν θα διακόψει τη λειτουργία των δύο καναλιών που δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, του ΑΡΤ TV του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Μακεδονία TV του ομίλου ΑΝΤ1.
Συνεχίζουν ΑΡΤ TV και Μακεδονία TV - τη Δευτέρα η απόφαση για το Mega
MEDIA
MEGA Η οθόνη σκοτεινιάζει...
Ούτε χτες εμφανίστηκε άνθρωπος της Τηλέτυπος στο ΕΣΡ κι ενώ η προθεσμία για τα κανάλια που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου ● Η επόμενη -και τελευταία- συνάντηση ορίστηκε για τις 5...
MEGA Η οθόνη σκοτεινιάζει...
MEDIA
10 αλήθειες για το Mega
H «Τηλέτυπος» δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις τηλεοπτικές άδειες, αυτό έπρεπε να γίνει με άλλη εταιρία «κέλυφος». Οι δύο βασικοί του μέτοχοι, Βαρδινογιάννης και Μαρινάκης, όμως δεν το έκαναν. Από την άλλη...
10 αλήθειες για το Mega

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας