• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 24.1°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.7°C
  0 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.6°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 18.6°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 21.9°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.2°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 21.2°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.3°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 19.9°C
  1 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 24.4°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 25.4°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 24.3°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.3°C / 21.0°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.7°C / 22.8°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πανδημία ανασφάλειας στον δημοσιογραφικό κλάδο

 • A-
 • A+
Ερευνα του Ιονίου Πανεπιστημίου καταγράφει την τεράστια ανησυχία που δημιουργεί στους εργαζομένους στα ΜΜΕ η «εισβολή» του κορονοϊού ● Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του χώρου προεξοφλεί ότι η κρίση που προκαλεί η νόσος θα επιφέρει «ψαλίδι» στις αποδοχές και απολύσεις ● Ο αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Κώστας Αγγελάκος, τόνισε στην «Εφ.Συν.»: «Η έρευνα αναδεικνύει την ιδιαίτερη ανησυχία των ανθρώπων της δημοσιογραφίας για το επαγγελματικό τους μέλλον αλλά κυρίως τον διχασμό και τα πολλά διλήμματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την περίοδο αυτή στην ελεύθερη και δημιουργική άσκηση του έργου τους».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σοκ και δέος προκαλεί η κρίση του κορονοϊού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολλαπλασιάζοντας το αίσθημα αγωνίας, τους φόβους και τις ανασφάλειες των εργαζομένων σε έναν ήδη πληττόμενο κλάδο που βιώνει τις τραγικές συνέπειες και της προηγούμενης κρίσης της μνημονιακής εποχής.

Τα ευρήματα της έρευνας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ιστορική Ερευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες», με την επιστημονική καθοδήγηση του αντιπρύτανη, καθηγητή Κώστα Αγγελάκου, είναι άκρως διαφωτιστικά για τα νέα, ακόμη πιο ζοφερά δεδομένα που διαμορφώνονται στο τοπίο των ΜΜΕ, με τους επαγγελματίες του κλάδου να προεξοφλούν ότι με «όχημα» την πανδημία θα ακολουθήσουν μειώσεις αποδοχών και κύμα μαζικών απολύσεων.

Τις παραπάνω δυσοίωνες εκτιμήσεις και τον τρόμο μπροστά στο αύριο επιβεβαιώνουν οι απαντήσεις που έδωσαν στα σχετικά ερωτήματα και πιο ειδικά το γεγονός ότι 1 στους 4 (25% των ερωτηθέντων) παραδέχεται ότι η κρίση του κορονοϊού έχει ήδη μειώσει τις αποδοχές του, ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 (82,3%) εκτιμούν ότι μετά τις αναστολές συμβάσεων έρχεται «τσεκούρι» στους μισθούς και απώλεια θέσεων εργασίας.

Τηλεργασία

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι ποσοστό 76,3% εκτιμά πως η τηλεργασία ανοίγει τον δρόμο για μικρότερες αποδοχές και απολύσεις. Η καχυποψία για την εργασία εξ αποστάσεως φαίνεται και από τις απαντήσεις στο ερώτημα εάν δίνει άνεση χρόνου στο ρεπορτάζ, καθώς το 51,3% απαντά αρνητικά. Ισχυρό πάντως είναι και το «ναι» με το 38,4% να απαντά θετικά, ενώ 6,5% αποφεύγει να δώσει απάντηση.

Αξιοσημείωτα είναι, επίσης, τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πανδημία άλλαξε τα «εργαλεία» δουλειάς των δημοσιογράφων, καθώς η συντριπτική πλειονότητα κάνει πλέον χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως το skype και το messenger. Υπό μία έννοια, αυτό έχει την εξήγησή του, αφού η κρίση της πανδημίας έσπρωξε τους περισσότερους να αλλάξουν τα εργαλεία δουλειάς και να στραφούν στις νέες τεχνολογίες, λόγω υποχρέωσης να τηρούν αποστάσεις από τις πηγές τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το 84,9% δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης έκανε «περισσότερη χρήση των νέων τεχνολογιών» (Skype, viber, messenger κ.λπ.), ενώ μόλις 14,8% απαντά «όσο και πριν». Για παρόμοιο λόγο, δηλαδή την τήρηση αποστάσεων που ήταν βασική οδηγία των ειδικών, σχεδόν «εξαφανίστηκε» η διά ζώσης συνέντευξη, καθώς μόλις το 11,7% των ερωτηθέντων «τόλμησε» κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι (70,6% αθροιστικά) προτίμησαν είτε τη συνέντευξη μέσω skype (35,4%) είτε μέσω τηλεφώνου (35,2%), προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για το ρεπορτάζ τους.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 61,5% (περισσότεροι δηλαδή από 6 στους 10) αναγνωρίζει ότι το κράτος (κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας κ.λπ.) ήταν η βασική πηγή για το ρεπορτάζ. Αξιο προσοχής είναι πάντως και το γεγονός ότι το 90,1% όσων «έψαξαν» πηγές πέραν των κρατικών για το ρεπορτάζ τους, χρησιμοποίησαν και δεύτερη πηγή που να προέρχεται από τον επιστημονικό χώρο. Μοιρασμένες είναι, τέλος, οι απαντήσεις στο εάν η κρίση του κορονοϊού οδηγεί σε περιορισμό της ελευθερίας του δημοσιογραφικού λόγου, καθώς το 48,7% απαντά θετικά, ενώ το 46% αρνητικά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 29 Απριλίου έως και τις 10 Μαΐου με τη συμμετοχή 372 δημοσιογράφων, ενώ η συλλογή των δεδομένων έγινε με χρήση ηλεκτρονικού αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου. Πολύτιμη ήταν η συμβολή στην επεξεργασία των στοιχείων της πολιτικής αναλύτριας της RASS Μαρίας Καρακλιούμη, αλλά και του μεταπτυχιακού φοιτητή του προγράμματος, δημοσιογράφου Χρήστου Κιούπη.

Ο αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Νέα Παιδεία», καθηγητής Κώστας Αγγελάκος σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» τόνισε: «Η πραγματοποίηση της έρευνας αποδεικνύει αρχικά την ερευνητική ετοιμότητα και τα άμεσα αντανακλαστικά του Ιονίου και του ελληνικού Πανεπιστημίου γενικότερα στη μελέτη και προσέγγιση νέων ζητημάτων που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα, αναδεικνύει την ιδιαίτερη ανησυχία των ανθρώπων της δημοσιογραφίας για το επαγγελματικό τους μέλλον αλλά κυρίως τον διχασμό και τα πολλά διλήμματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την περίοδο αυτή στην ελεύθερη και δημιουργική άσκηση του έργου τους».

Ταυτότητα έρευνας

● Είδος: Ποσοτική έρευνα διαδικτυακών συνεντεύξεων δημοσιογράφων.
● Δείγμα: Ολοι οι δημοσιογράφοι που είχαν ηλεκτρονική έκθεση στον σύνδεσμο του ερωτηματολογίου.
● Μέθοδος: n=372 ολοκληρωμένες συνεντεύξεις. Επελέγη δείγμα με τη μέθοδο της δειγματοληψίας χιονοστιβάδας (snowball sample). Στους ερωτώμενους δεν δόθηκε αμοιβή (incentives)
● Χρονική περίοδος: 29 Απριλίου - 10 Μαΐου

MEDIA
Ουραγός στην αξιοπιστία των ΜΜΕ η Ελλάδα
Στην τρίτη θέση από το... τέλος, ανάμεσα σε 24 χώρες της ΕΕ, κατατάσσει τη χώρα η ετήσια έκθεση του Reuters, όσον αφορά την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης ● Μόλις το 32% εμπιστεύεται τα ΜΜΕ, ενώ μόλις το 12%...
Ουραγός στην αξιοπιστία των ΜΜΕ η Ελλάδα
MEDIA
Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
Καταπέλτης για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα περιστατικά λογοκρισίας και ελέγχου στα «πετσο-ταϊσμένα» ΜΜΕ, αλλά και την αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων είναι η τελευταία έκθεση της οργάνωσης...
Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
MEDIA
Press Cafe: Αξιοπιστία στο ναδίρ
Η αξιοπιστία προς ΜΜΕ ήταν ένα από τα ενδεικτικά ευρήματα που παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συζήτηση σχετικά με έρευνα που πραγματοποίησε η Palmos Analysis.
Press Cafe: Αξιοπιστία στο ναδίρ
MEDIA
Έρευνα: Παραπληροφόρηση και υπερπληροφόρηση τα δύο «αγκάθια» των ΜΜΕ
Την πρώτη έρευνα που μελετά τη σχέση του κοινού με τα ΜΜΕ και την ενημέρωση, τόσο πριν από την πανδημία Covid-19, όσο και κατά τη διάρκειά της, πραγματοποίησαν το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και η...
Έρευνα: Παραπληροφόρηση και υπερπληροφόρηση τα δύο «αγκάθια» των ΜΜΕ
MEDIA
Δημοσιογραφία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
Είναι πολλοί οι συνάδελφοί μας που θα ήθελαν να ζουν σε μία χώρα όπως η Ουγγαρία του Ορμπαν, καθώς φαίνεται. Η Έλενα Ακρίτα, καυστική όπως πάντα, σημειώνει πως ο κλάδος της δημοσιογραφίας ξύνει τον πάτο. 
Δημοσιογραφία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
MEDIA
Κοντά στο ιστορικό υψηλό ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων
Σε επίπεδο κοντά στο ιστορικό του υψηλό ανέρχεται ο αριθμός των δημοσιογράφων παγκοσμίως οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τα σίδερα των φυλακών εξαιτίας της δουλειάς τους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της...
Κοντά στο ιστορικό υψηλό ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας