Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στηρίξτε την «Εφημερίδα των Συντακτών»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στηρίξτε την «Εφημερίδα των Συντακτών»

  • A-
  • A+
Απαραίτητη η αλληλεγγύη αναγνωστών και φίλων στις κρίσιμες στιγμές.

Το κείμενο αυτό δεν είναι επετειακό άρθρο, ούτε πολιτική ή διεθνής ανάλυση. Είναι μια έκκληση στους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας μας και της ιστοσελίδας της.

Η κατάσταση στον χώρο του Τύπου είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Συρρίκνωση των κυκλοφοριών, ραγδαία μείωση των σημείων πώλησης, συγκέντρωση της ιδιοκτησίας σε λίγα χέρια, μονοπώλιο στη διακίνηση των εφημερίδων, διάχυση των ψευδών ειδήσεων, πολιτικο-εκδοτική διαπλοκή και ασφυκτική ομοφωνία των περισσότερων μέσων στην υποστήριξη συγκεκριμένων απόψεων.

Εξίσου γνωστή εδώ και χρόνια είναι η σαφής θέση μας για την ανάγκη ενίσχυσης του Τύπου, με συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέσαμε και δημοσίως. Αλλά και για την ανάγκη διαφάνειας στο επίπεδο των πραγματικών πωλήσεων και κυκλοφοριών που επηρεάζουν άμεσα και την κατανομή της διαφήμισης.

Ολα αυτά συνεχίζουν, βέβαια, να υπάρχουν, αλλά παραμερίστηκαν σχεδόν τελείως τις τελευταίες ημέρες με τη σαρωτική εισβολή του κορονοϊού στη ζωή μας και τα μέτρα που λαμβάνονται συνεχώς για την αντιμετώπισή του.

Η κατάσταση στον χώρο του Τύπου επιδεινώνεται δραματικά με ταχύτατο ρυθμό. Με τα μέτρα που πήραμε για την προστασία των εργαζομένων, η εργασία στους χώρους της εφημερίδας γίνεται πιο δύσκολη, ενώ ο συντονισμός διεύθυνσης, αρχισυνταξίας, τηλε-εργασίας, σύνταξης, σύνταξης ύλης, διόρθωσης και σελιδοποίησης απαιτεί περισσότερο χρόνο και κόπο. Ομως το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η ραγδαία πτώση στις πωλήσεις των εφημερίδων, άμεσο αποτέλεσμα του περιορισμού της κυκλοφορίας, και ταυτόχρονα η καθημερινή μείωση των σημείων πώλησης στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Σήμερα τα σημεία πώλησης είναι λίγο περισσότερα από 4.000 σε όλη την Ελλάδα.

Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, τότε δεν θα πρόκειται για αργό θάνατο, αλλά για ξαφνικό θάνατο των έντυπων μέσων ενημέρωσης, κυρίως των εφημερίδων. Οι περιστάσεις δεν δικαιολογούν καμία καθυστέρηση. Η κυβέρνηση πρέπει να σπεύσει άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης του Τύπου, τα οποία ανακάλεσε βιαστικά τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την πρώτη άκριτη και γραφειοκρατική εξαγγελία τους.

Οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις πρέπει να πιέσουν τώρα την κυβέρνηση, ζητώντας και την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, για να δοθούν οι ενισχύσεις στον Τύπο, πριν να είναι πολύ αργά. Η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι οι εφημερίδες είναι «είδος πρώτης ανάγκης» για τη διαφύλαξη και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, χωρίς αυτές δεν νοείται δημοκρατικός διάλογος, κριτική και έλεγχος της κάθε εξουσίας.

Συνεπώς οι εφημερίδες πρέπει να ενταχθούν απαραιτήτως στις επιχειρήσεις που ενισχύονται με κάθε τρόπο λόγω των συνεπειών από τον κορονοϊό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να θεσπιστεί άμεσα η δυνατότητα συμπερίληψής τους στα είδη που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ ή σε όποια άλλα καταστήματα συνεχίζουν να λειτουργούν και παρέχουν υπηρεσίες.

Η εξαίρεση στον κανόνα

Ολα αυτά αφορούν τον Τύπο που πρέπει να ενισχυθεί, γιατί πραγματικά είναι πυλώνας της δημοκρατίας. Ομως αυτή η έκκληση αφορά ειδικά τους αναγνώστες και τους φίλους της «Εφημερίδας των Συντακτών», μιας εφημερίδας που ξεχωρίζει όχι μόνο για τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της, τη δομή και τον συλλογικό τρόπο λειτουργίας της, αλλά και για την ανεξαρτησία της.

Η εφημερίδα μας είναι μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία του σύγχρονου Τύπου στην Ελλάδα, με έσοδα μόνο από την κυκλοφορία του φύλλου και τη διαφήμιση. Αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα σηματοδοτεί σήμερα την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης, έγκυρης, ποιοτικής εφημερίδας που άνοιξε νέους δρόμους στον ελληνικό Τύπο. Ομως πραγματικά ανεξάρτητη δημοσιογραφία -όπως πολύ καλά γνωρίζουν πλέον οι αναγνώστες μας- μπορεί να υπάρξει μόνο με την οικονομική ανεξαρτησία μας. Και αυτή κινδυνεύει άμεσα!

Αυτή η έκκληση στους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας μας έχει επείγοντα χαρακτήρα. Η «Εφ.Συν.» άντεξε τόσα χρόνια γιατί κέρδισε την εμπιστοσύνη των αναγνωστών της που είναι -κυριολεκτικά- «οι μόνοι εργοδότες μας». Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης πρέπει τώρα, σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, να επιβεβαιωθεί και να ενισχυθεί για να ξεπεράσουμε τη δοκιμασία του κορονοϊού και να διατηρήσουμε ζωντανή και αλώβητη τη μοναδική ανεξάρτητη φωνή, που με τη σειρά της διατηρεί ζωντανό τον δημόσιο διάλογο για όλα τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας και του κόσμου.

Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί η εφημερίδα μας και η ιστοσελίδα μας. Σας προτείνουμε, λοιπόν, μερικές απλές κινήσεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, οι οποίες όμως για εμάς είναι καίριας σημασίας.

Πρώτον, αγοράζετε καθημερινά την εφημερίδα από τα σημεία πώλησης. Το περπάτημα ώς εκεί είναι απαραίτητο για σας και αν μπορείτε αγοράστε ακόμα ένα φύλλο της «Εφ.Συν.» για έναν φίλο ή γείτονα. Είναι το καλύτερο δώρο.

Δεύτερον, γραφτείτε συνδρομητές στην εφημερίδα ή στην ηλεκτρονική μας έκδοση. Ενημερώνεστε έγκαιρα και έγκυρα για τα πάντα. Με τις νέες προσφορές μας οι συνδρομές είναι ακόμα πιο προσιτές για όλους.

Τρίτον, ανοίξαμε έναν λογαριασμό στον οποίο μπορείτε να καταθέσετε οποιοδήποτε ποσό θέλετε για την ενίσχυση της εφημερίδας μας και της ιστοσελίδας της. Η κατάθεση μπορεί να γίνει, είτε στην τράπεζα, είτε ηλεκτρονικά, στον παρακάτω λογαριασμό:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ / Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Α.Ε.

IBAN GR18 0140 1010 1010 0200 2314 055

BIC: CRBAGRAA

Τράπεζα: ALPHA BANK

Η έκκληση αυτή δεν πρέπει να περιοριστεί στους αναγνώστες αυτού του φύλλου. Παρακαλούμε θερμά όλους τους φίλους και συνεργάτες της «Εφ.Συν.» που στήριξαν το εγχείρημά μας από την πρώτη στιγμή να διαδώσουν αυτό το μήνυμα με κάθε τρόπο, προφορικά ή ηλεκτρονικά, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε κάθε γνωστό ή φίλο.

Κάθε συμβολή είναι ευπρόσδεκτη γιατί είναι έκφραση αλληλεγγύης.

Ευχαριστούμε από τώρα για την ανταπόκρισή σας και μην ξεχνάτε: Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι το καλύτερο αντίδοτο στον κορονοϊό.

MEDIA
Σε ύφος Βοναπάρτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χθες στη Βουλή
Υπουργός Επικίνδυνος για τον Πολίτη/Στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ!/ Εντός νόμου η εκτός σχεδίου δόμηση/ Ελληνοτουρκικά: Σφίγγει ο κλοιός για την Τουρκία/
Σε ύφος Βοναπάρτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χθες στη Βουλή
MEDIA
Κυβέρνηση σε απόλυτη αμηχανία: Ομολογία αδυναμίας, επίδειξη αδιαλλαξίας
Κυβέρνηση σε απόλυτη αμηχανία: Ομολογία αδυναμίας, επίδειξη αδιαλλαξίας/Οικονομία σε Καραντίνα/ Η Ευρώπη βουλιάζει στο 2ο κύμα/ Στον φακό της «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Εξετάσεις οδήγησης για επαγγελματίας
Κυβέρνηση σε απόλυτη αμηχανία: Ομολογία αδυναμίας, επίδειξη αδιαλλαξίας
MEDIA
Ακτινογραφία των νέων μέτρων για την πανδημία
Σπασμωδικά, χαοτικά και με λίγα λεφτά/ Σάμος:  Φόβοι για νέο ισχυρό σεισμό στο νησί/ Ε.Ε.: Ηχηρές οι πρώτες αντιδράσεις στην πρόταση για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό/ Δικαιοσύνη: «Οχι» φορέων στο νομοσχέδιο-...
Ακτινογραφία των νέων μέτρων για την πανδημία
MEDIA
Νέα πίστωση χρόνου δίνει στον Ερντογάν η Γερμανία, παρά τις προκλήσεις σε Καστελόριζο και Βαρώσι
Κοροϊδία διαρκείας - Ακόμα ένα... τελεσίγραφο λοιπόν.../ Επεσαν τα προσχήματα του «Μεγάλου Περιπάτου»/ Στο μέτωπο της πανδημίας οι απώλειες σοκάρουν/ Γιώργος Δελαστίκ 1952-2020
Νέα πίστωση χρόνου δίνει στον Ερντογάν η Γερμανία, παρά τις προκλήσεις σε Καστελόριζο και Βαρώσι
MEDIA
Παγιδευμένη στις επιλογές της η κυβέρνηση συνεχίζει το «κρυφτό» με τη Βόρεια Μακεδονία
Παγιδευμένη στις επιλογές της η κυβέρνηση συνεχίζει το «κρυφτό» με τη Βόρεια Μακεδονία/ Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Παραδεκτές κρίθηκαν οι προσφυγές της Ελένης Τουλουπάκη/ Μάσκες για τα σχολεία: Το δις...
Παγιδευμένη στις επιλογές της η κυβέρνηση συνεχίζει το «κρυφτό» με τη Βόρεια Μακεδονία
MEDIA
Οι πιο δυναμικές παραγωγικές ηλικίες στο επίκεντρο της νέας ύφεσης
Nέοι και κορονοϊός: Η επόμενη ημέρα και η «χαμένη γενιά»/ Αποκάλυψη: Γαλάζιες πιέσεις στις κάλπες των εκλογών/ Η αλήθεια των αριθμών για τη στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων/ Infowar: Μάχες προπαγάνδας...
Οι πιο δυναμικές παραγωγικές ηλικίες στο επίκεντρο της νέας ύφεσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας