Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν μένουμε Ευρώπη και ας είναι ΜένουμεΕυρώπηδες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν μένουμε Ευρώπη και ας είναι ΜένουμεΕυρώπηδες

  • A-
  • A+

★ Θα αναρωτιέστε προφανώς κι εσείς πού χάθηκε η εξαιρετική εκπομπή «Πολίτες της Ευρώπης» με τον Κώστα Αργυρό. Το τελευταίο επεισόδιο με τίτλο «Η πράσινη καρδιά των Οράνιε» μεταδόθηκε το Σάββατο 13 Ιουλίου στην ΕΡΤ1.

★ Για να μη θεωρήσετε λοιπόν ότι η φάση με τον Γιώργο Αυγερόπουλο αποτελούσε ή αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, εδώ έχουμε ακόμα μία περίπτωση που η νέα διοίκηση της ΕΡΤ δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα και αφήνει να υπάρχει μια θολή κατάσταση. Η σύμβαση λοιπόν για 6 καινούργια επεισόδια με τους «Πολίτες της Ευρώπης» υπογράφηκε από το (προηγούμενο) Δ.Σ. της ΕΡΤ και ανέβηκε στη Διαύγεια την 1η Αυγούστου. Από τότε έχουν περάσει κοντά τέσσερις μήνες, αλλά η εκπομπή δεν μεταδίδεται.

★ Ποια ήταν η απάντηση (προφορική) προς τους συντελεστές της, όταν οι άνθρωποι απευθύνθηκαν με το δίκιο τους στη διοίκηση της ΕΡΤ; Δεν υπάρχουν χρήματα για να ξεκινήσουν. Ευτυχώς να λέμε πως δεν τους απάντησαν πως χρήματα υπάρχουν μόνο για την εκπομπή της Ολγας Τρέμη και του Ηλία Κανέλλη. Η λέξη-κλειδί της υπόθεσης είναι προφανώς το «προηγούμενο» και αφορά το προηγούμενο Δ.Σ. της ΕΡΤ. Ενώ το τωρινό με τον Κωνσταντίνο Ζούλα στην προεδρία είναι θαυμάσιο αλλά όλως τυχαίως κωλυσιεργεί...

★ Εν τω μεταξύ η εκπομπή «Πολίτες της Ευρώπης» με τον Κώστα Αργυρό είναι άκρως ενδιαφέρουσα και ελάχιστα έχει σχέση, άμεση, με την Ελλάδα ώστε να μπαίνουν στη μέση, αν μπαίνουν, πολιτικές σκοπιμότητες. Ασχολήθηκε π.χ. με την εν ψυχρώ δολοφονία του δημάρχου της πόλης του Γκντανσκ, Πάβελ Αντάμοβιτς, αρχές του 2019, κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης. Μια δολοφονία που συγκλόνισε όχι μόνο την πόλη και ολόκληρη την Πολωνία, αλλά προκάλεσε πανευρωπαϊκό σοκ. Ασχολήθηκε και με τις ευρωεκλογές του 2019, προβλέποντας πως πρωταγωνιστής θα ήταν πάλι ο «άφαντος ψηφοφόρος», εκείνος δηλαδή που γύρισε την πλάτη του στην όλη διαδικασία. Αλλά ερεύνησε και τα «κίτρινα γιλέκα».

Τι θέλουν; Πώς οργανώνονται και πού θα καταλήξουν; Αν υποκινούνται από κόμματα ή όχι. Ερωτήματα που απασχολούν όλη την Ευρώπη από τα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, όταν δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Μακρόν.

★Αυτή η εκπομπή λοιπόν δεν έχει βρει ακόμα τη θέση της στο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Μήπως γνωρίζει κανένας το γιατί;

Ο Γιώργος Γαμπρίτσος το ξέρει;

Γιώργος Γαμπρίτσος 

ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI

★ Στην ΕΡΤ δύο είναι οι πιο υψηλές, ας πούμε, θέσεις. Αυτή του προέδρου του Δ.Σ. που κατέχει τώρα ο Κωνσταντίνος Ζούλας και εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου στην οποία βρίσκεται ο Γιώργος Γαμπρίτσος. Εως τώρα η θέση του προέδρου στην ΕΡΤ ήταν διακοσμητική περισσότερο, συγγνώμη, τιμητική ήθελα να πω. Γι’ αυτό και είδαμε να γίνονται πρόεδροι άνθρωποι, όπως ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής και ο τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής. Οχι πως δεν είχαν και κάποιες αρμοδιότητες βέβαια αλλά πάντοτε, όπως και τώρα, ο διευθύνων σύμβουλος έχει το τελικό πρόσταγμα.

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας ωστόσο λειτουργεί με αυξημένες αρμοδιότητες. Ο ίδιος αποφάσισε τη διακοπή της χρηματοδότησης της ταινίας του Γιώργου Αυγερόπουλου. Ενώ δική του ιδέα ήταν και η εκπομπή «10» με την Ολγα Τρέμη που ανάμεσα σε 100 ανθρώπους τη βλέπει ένας ή δύο το πολύ (1-2%).

Αποφάσεις του Κ. Ζούλα, λοιπόν, που φέρνει στο Ραδιομέγαρο τις επιτυχίες τη μια πίσω από την άλλη. Μια και το έφερε η συζήτηση: δεν είναι ευχαριστημένοι από το Μαξίμου με την... απόδοσή του (sic) και δεν αποκλείεται να έχουμε σύντομα εξελίξεις.

Αποφάσεις του Κ. Ζούλα, ωστόσο τις υπογραφές τις βάζει ο Γιώργος Γαμπρίτσος. Μπορεί δηλαδή το κόψιμο Αυγερόπουλου να το εισηγήθηκε ο Ζούλας, αλλά η απόφαση φέρει την υπογραφή του Γαμπρίτσου. Το έχει συνειδητοποιήσει άραγε;

MEDIA
Press Cafe: «Το αίνιγμα της Κέρου»
Απόψε η ΕΡΤ παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, επιχειρώντας να ρίξει φως σ’ ένα από τα πιο μεγάλα αινίγματα της αρχαιότητας με μια εσωτερική παραγωγή που συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 22ου...
Press Cafe: «Το αίνιγμα της Κέρου»
MEDIA
Press Cafe: Λίστα Πέτσα (δεν ξεμπερδέψαμε, μη νομίζετε)
Αν δεν έχουν γίνει «μαγειρέματα», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, πρέπει η αρχική λίστα να είναι ίδια με την τελική που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ημέρες.
Press Cafe: Λίστα Πέτσα (δεν ξεμπερδέψαμε, μη νομίζετε)
MEDIA
Press Cafe: Στην ΕΡΤ ξέχασαν την επέτειο του «μαύρου»
Οι αναφορές στο λουκέτο των Σαμαρά-Βενιζέλου, την ημέρα της «μαύρης» (όνομα και πράγμα) επετείου, ήταν ελάχιστες από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, ίσως γιατί νιώθουν πιο ήρεμοι στην Αγία Παρασκευή τώρα.
Press Cafe: Στην ΕΡΤ ξέχασαν την επέτειο του «μαύρου»
MEDIA
Τα πρόσωπα της ΕΡΤ
Τίποτε δεν έμεινε το ίδιο, νέα πρόσωπα σε όλες –σχεδόν– τις θέσεις. Λαίλαπα η Νέα Δημοκρατία, σαρώνει στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Θέλει μεγάλη προσπάθεια ωστόσο για να καταφέρουν να γίνουν ΣΚΑΪ.
Τα πρόσωπα της ΕΡΤ
MEDIA
Press Cafe: Εφημεριδοπώλες και περίπτερα
Δεν βρίσκονται μέσα στη λίστα με τα επαγγέλματα που θα ενισχυθούν από το κράτος οι εφημεριδοπώλες και τα περίπτερα (έστω και αν η λίστα είναι δυναμική και διαρκώς εμπλουτίζεται).
Press Cafe: Εφημεριδοπώλες και περίπτερα
MEDIA
Press Cafe: Η ΕΡΤ της λογοκρισίας, της απόκρυψης ειδήσεων και της πειθαρχίας στο επιτελικό κράτος
Χθες το πρωί, κάποιοι πέταξαν μπογιές και μπουκάλια στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία διοίκησης της ΕΡΤ3. Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η διοίκηση της ΕΡΤ. Με τη μία βγήκε να απαντήσει και η...
Press Cafe: Η ΕΡΤ της λογοκρισίας, της απόκρυψης ειδήσεων και της πειθαρχίας στο επιτελικό κράτος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας