• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 30.1°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 22.7°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.3°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 21.5°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.1°C
  3 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 26.2°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 29.0°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 29.9°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.8°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με σημαία την έρευνα

 • A-
 • A+

Εφτά χρόνια δημοσιογραφική φαγούρα για το ρεπορτάζ, για την έρευνα, για την αποκάλυψη. Εφτά χρόνια αδημονία να πιάσεις τον παλμό των γεγονότων, να ανακαλύψεις αυτό που σου κρύβουν, να ερμηνεύσεις το δυσνόητο, να αναδείξεις ολόκληρη την εικόνα που συνθέτουν τεμαχισμένες ειδήσεις, να φωτίσεις πρόσωπα και προοπτικές.

Εφτά χρόνια κυνηγώντας θέματα που μας πείσμωσαν, που μας θύμωσαν, που μας συνεπήραν, που μας συγκίνησαν, που τ’ αγαπήσαμε.

Είναι όλα όσα μας δένουν μ’ εσάς, τους αναγνώστες και συνοδοιπόρους μας σ’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι. Η επιλογή που κάνουμε σε αυτό το αφιέρωμα είναι μόνο ενδεικτική: μερικοί κομβικοί σταθμοί σε μια διαδρομή που τη χαράζουμε μαζί.


Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Αποκαλύψεις για το εκρηκτικό μείγμα διαφθοράς και οικονομικής διαπλοκής

Από τον Μάιο του 2015 και επί τέσσερα χρόνια με σειρά δημοσιευμάτων η «Εφ.Συν.» έφερε στην επιφάνεια μια σκοτεινή ιστορία γύρω από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αποδείξαμε με ντοκουμέντα πως η σίτιση των φοιτητών ανετίθετο αποκλειστικά και μόνιμα στην ίδια εταιρεία (ορισμένες φορές με απευθείας αναθέσεις) και ότι, εκτός από τη σίτιση των φοιτητών του ακριτικού Πανεπιστημίου, η οικογένεια του διαχρονικού εργολάβου ίδρυε και συμμετείχε και σε εξωπανεπιστημιακές εταιρείες φωτοβολταϊκών πάρκων στις οποίες ιδρυτές και μέτοχοι ήταν σημαίνοντα πρόσωπα της ακαδημαϊκής κοινότητας και της διοίκησης του Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και μέλη των οικογενειών τους.

Η υπόθεση έστω και με καθυστέρηση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη, προκάλεσε αναταράξεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ δύο χρόνια αργότερα το Σώμα Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε την άμεση παραπομπή στο πειθαρχικό του πρύτανη Αθ. Καραμπίνη. Ταυτόχρονα αναδείχτηκαν οι σοβαρές ευθύνες της Συγκλήτου, του πρυτανικού συμβουλίου και του διευθυντή της οικονομικής διαχείρισης του Πανεπιστημίου.

Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.», ο τότε υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έθεσε για αυτήν την υπόθεση σε καθεστώς αποχής από τα καθήκοντά του τον πρύτανη Καραμπίνη. Ηταν η μοναδική περίπτωση παύσης πρύτανη και παραπομπής του στο πειθαρχικό συμβούλιο τα τελευταία 12 χρόνια.

Παράλληλα αναδείξαμε ακόμα μια υπόθεση στην οποία μια κρατική εταιρεία (Κτιριακές Υποδομές) προχωρούσε επί κυβέρνησης Σαμαρά σε μια προκλητική απευθείας ανάθεση έργου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τον προσεισμικό έλεγχο σχολείων στον ίδιο πρύτανη του Δημοκριτείου, βαφτίζοντας μια παράνομη προγραμματική σύμβαση ως δήθεν ερευνητικό έργο.

Το ακόμα χειρότερο ήταν πως ένας δημόσιος φορέας παρανόμως ανέθετε το έργο στον πρύτανη αλλά και σε τρίτους ιδιώτες, οι οποίοι κατά… σύμπτωση ήταν μέλη της ΔΑΠ ή υποψήφιοι με τη ΔΚΜ (παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ.) στις εκλογές του ΤΕΕ. Μετά τα δημοσιεύματα το συγκεκριμένο έργο «πάγωσε».

Το εκρηκτικό μείγμα διαφθοράς και οικονομικής διαπλοκής γύρω από το ίδιο πανεπιστήμιο οδήγησε μεταξύ άλλων και σε ένα κλίμα τρομοκράτησης φοιτητών, καθηγητών και καταξιωμένων ερευνητών, με αποτέλεσμα να παγώσουν ερευνητικά προγράμματα και να χαθούν χιλιάδες ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων.


Σκουριές

Ξεσκεπάζοντας τους εκβιασμούς της Εταιρείας Χρυσού

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρακολουθεί από το ξεκίνημά του τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική. Σε περιόδους που η χώρα καταρρέει και η «επένδυση» προβάλλεται ως μονόδρομος για τη σωτηρία της, η εφημερίδα με αλλεπάλληλες έρευνες αναδεικνύει το θέμα, εκτιμώντας ότι βρίσκεται ακριβώς στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για το τι ορίζεται ως «επένδυση», «ανάπτυξη», «αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου».

Κι ενώ το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ υιοθετούν την αφήγηση της εταιρείας και αγνοούν -όταν δεν συκοφαντούν- τους αγωνιζόμενους κατοίκους, η εφημερίδα βρίσκεται επί μήνες στις Σκουριές και στην Ιερισσό, εκεί όπου ακριβώς η κίτρινη δημοσιογραφία βλέπει «τους πυρήνες του χρυσού» (παραλληλίζοντας τους κατοίκους με τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς) και αργότερα η Δικαιοσύνη θα δει όχι μία, όχι δύο, αλλά... 4 εγκληματικές οργανώσεις.

Ετσι, με διαδοχικά ρεπορτάζ (πολλά εκ των οποίων βγήκαν σε διεθνή ΜΜΕ και άλλα αξιοποιήθηκαν από ντοκιμαντερίστες από όλο τον κόσμο) η εφημερίδα δίνει τον λόγο σε αυτούς που βάφτισαν ως τρομοκράτες και παρακολουθεί τη βιομηχανία των διώξεων και τη δικαστική περιπέτεια μέχρι την αθώωσή τους.

Παράλληλα, αναδεικνύει τι ακριβώς σημαίνει η περίφημη ρήση του Αντ. Σαμαρά «η επένδυση θα γίνει με κάθε κόστος»: δίνει τον λόγο σε εκείνους που η αστυνομία κακοποιεί σε διαδηλώσεις, ενώ αναδεικνύει σε πρώτο της θέμα την πρωτοφανή επίθεση αστυνομικών δυνάμεων στην Ιερισσό, κάνοντας λόγο για «κατοχική εισβολή».

Παράλληλα αναδεικνύει το τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος. Στις 22.3.2015 φέρνει στη δημοσιότητα την έκθεση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος που καλούν σε απολογία την «Ελληνικός Χρυσός». Η έκθεση καταγράφει τα έργα και τις ημέρες της «χρυσής επένδυσης» και αποκαλύπτει πώς η εταιρεία αποκρύπτει την επικινδυνότητα των προϊόντων της και αποφεύγει να πάρει μέτρα προστασίας όχι μόνο του τόπου και των κατοίκων, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων της.

Μερικούς μήνες μετά δημοσιοποιεί τι περιλαμβάνουν τα δύο πορίσματα της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, που αργότερα θα επισύρουν βαριά πρόστιμα για την εταιρεία.

Τέλος, σε πολιτικό επίπεδο, με την κυβερνητική αλλαγή τον Γενάρη του 2015 και έκτοτε, η εταιρεία εγκαινιάζει μια νέα τακτική: κάθε φορά που θέλει να πιέσει την κυβέρνηση, η «Ελντοράντο» ανακοινώνει είτε πως φεύγει από την Ελλάδα είτε ότι «παγώνει» την επένδυσή της και άρα στέλνει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους. Κι ενώ μια χορωδία από ΜΜΕ οιμώζουν, η εφημερίδα αναδεικνύει τους εκβιαστικούς ελιγμούς της εταιρείας για να πάρει την άδεια για τις Σκουριές πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Διαιτησίας.


Novartis

Ενα μεγάλο σκάνδαλο με πολιτικές... παρενέργειες

Παρά τις επίπονες προσπάθειες να κηρυχθεί ως ανύπαρκτο -στην Ελλάδα- το σκάνδαλο της Novartis με αφορμή τις υποτιθέμενες παραλείψεις, τις εικασίες περί σκευωρίας και τις στοχευμένες επιθέσεις στη Δικαιοσύνη, η «Εφ.Συν.» παρακολούθησε και συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη μιας υπόθεσης όπου ακόμα παραμένει ζητούμενο το πόσα δεκάδες εκατομμύρια ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο. Οι εκλογές σηματοδότησαν μεταξύ άλλων και την αρχή της κάλυψης ενός ακόμα σκανδάλου με προφάσεις περί σκευωρίας οι οποίες προκαλούν ακόμα και τον γέλωτα διεθνώς.

Τα ακλόνητα στοιχεία της δικογραφίας, οι σκληροί δίσκοι, οι υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων της εταιρείας και οι καταθέσεις παραμερίζονται προκειμένου να δοθεί η απόλυτη προσοχή στις μηνύσεις όσων προσώπων προέκυψαν στη δικαστική προανάκριση. Το δικαστικό αίτημα άρσης ασυλίας του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου επισκιάστηκε από τις μηνύσεις σε βάρος των εισαγγελέων που εξετάζουν τη δικογραφία.

Η αποτροπή της προσπάθειας διαφυγής του συμβούλου καθηγητή Μανιαδάκη τα Χριστούγεννα, όταν ο ίδιος είχε πλέον αντιληφθεί ότι από «κουκουλοφόρος» μάρτυρας έγινε ύποπτος, τον μετέτρεψε διαμιάς στα μάτια κομμάτων και ΜΜΕ ως τον ουσιώδη μάρτυρα κατά... των εισαγγελέων. Οι παραιτήσεις των Ράικου - Αγγελή τους κατέστησαν αυτομάτως φορείς της απόλυτης αλήθειας.

Οι τόμοι της δικογραφίας απαξιώθηκαν σκόπιμα και ξεχάστηκε ακόμα και η ομολογία της ίδιας της εταιρείας για τις αθέμιτες πρακτικές της. Ξεχάστηκε ότι η Novartis ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017, με εμπιστευτικές πληροφορίες και οδηγίες, έδινε στα στελέχη της κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον έγκυρο τρόπο το τεράστιο σκάνδαλο.

Απευθυνόμενη στους συνεργάτες της, τόνιζε τις ορατές πλέον δυσκολίες επαφής και συνεργασίας, αλλά κυρίως τις δυσκολίες για τη συνέχιση της «προνομιακής» μεταχείρισης από την τότε κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ.). Επισήμαινε τους κινδύνους για τη δραστηριότητά της στον χώρο του φαρμάκου, τους οποίους συνέδεε μάλιστα άμεσα με τα διαφορετικά πολιτικά σενάρια.

Βαθμολογούσε πολιτικούς και επαγγελματίες της Υγείας ανάλογα με την επιρροή τους στην κοινή γνώμη και το πόσο αναγκαίο είναι για τα στελέχη της να τους «πλησιάσουν». Ολόκληρο κεφάλαιο εμπιστευτικής παρουσίασης αποτελούσαν οι νέες προσπάθειές της να διευρυνθούν ξανά οι σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης και ο τρόπος που θα οργανωθούν πάλι οι «δρόμοι» προσέγγισης. Εδινε, μάλιστα, πέρα από τις κατευθύνσεις, τα «κόκκινα» ονόματα εκείνων των πρώην υπουργών για τους οποίους συνιστούσε «καμία επαφή».

Ολα αυτά το 2017, ενώ ο πρώην ισχυρός άνδρας Κ. Φρουζής είχε αποχωρήσει και βρισκόταν κάτω από τον φακό της Δικαιοσύνης. Ο ίδιος το 2014 παρουσίαζε στα στελέχη της εταιρείας την οπτική του για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να αντιμετωπίζουν τους πολιτικούς, τα πρόσωπα-κλειδιά και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Την ύπαρξη του σκανδάλου δεν την επιβεβαιώνουν μόνον οι υπερτιμολογήσεις, οι συνταγογραφήσεις, οι υπουργικές αποφάσεις και οι όποιοι μάρτυρες, τη βεβαιώνει ακόμα και η ίδια η Novartis.


Ζακ Κωστόπουλος

Το βίντεο του λιντσαρίσματος για τη «δράση» της αστυνομίας

27.9.2018: Η «Εφ.Συν.» φέρνει στη δημοσιότητα βίντεο όπου καταγράφεται η «δράση» της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της σύλληψης του Ζακ. Μέσα σε ένα μόλις λεπτό και 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε τουλάχιστον 8 αστυνομικούς να έχουν πέσει από πάνω του ώστε να τον συλλάβουν - ένας κρατάει κλομπ. Ηδη από το πέμπτο δευτερόλεπτο ένας αστυνομικός φαίνεται να κρατάει με γυμνά χέρια το μαχαίρι - το θεωρούμενο ως πειστήριο του εγκλήματος.

Η... τιτάνια προσπάθεια 8 πάνοπλων αστυνομικών απέναντι σε έναν παραδομένο, αιμορραγούντα, ημιθανή άνθρωπο που κρατείται... συνεπικουρείται από τον συνάδελφό τους που χωρίς κανέναν λόγο τον κλοτσάει από πίσω στα οπίσθια.

Το βίντεο προκαλεί σάλο και αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ παγωμένο το πανελλήνιο παρακολουθεί συνδικαλιστή αστυνομικό να δηλώνει αμετανόητος στο δελτίο τηλεοπτικού σταθμού «αυτές είναι οι πρακτικές μας κι αν σας αρέσουν». Εκτός της εφημερίδας μας που... ουδόλως της αρέσουν οι εγκληματικές αυτές πρακτικές, το βίντεο μάς ζήτησαν -και παραδώσαμε- οι ανακριτικές αρχές. Παράλληλα, η αστυνομία αναγκάστηκε να ξεκινήσει σχετική έρευνα.

Το πόρισμα για την τραγική κατάληξη του Ζακ, από το οποίο προκύπτει ότι τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε επέφεραν ισχαιμία του μυοκαρδίου, ανάγκασε την αστυνομία να αναβαθμίσει την έρευνα που διεξάγει και από προκαταρκτική να τη μεταβάλει σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση μετά από εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου, η εφημερίδα μας δημοσιοποιεί πληροφορίες για το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, το οποίο προτείνει βαριές ποινές για τους οχτώ αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Για τους τέσσερις εκ των οχτώ προτείνεται η απόταξη, η βαρύτερη, δηλαδή, πειθαρχική ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε αστυνομικό, και για τους υπόλοιπους τέσσερις η επιβολή αργίας με το ερώτημα της απόλυσης.

Τον Ιούνιο του 2019 το πειθαρχικό όργανο της αστυνομίας που επρόκειτο να συνεδριάσει με σκοπό να αξιολογήσει το πόρισμα της ΕΔΕ αναβάλλεται ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης των αστυνομικών. Τον Σεπτέμβριο η συνεδρίαση αναβάλλεται εκ νέου. Δεν έχει ανακοινωθεί επί του παρόντος νέα ημερομηνία συνεδρίασης.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή σε δίκη έξι ατόμων για το αδίκημα της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης. Είναι ο καταστηματάρχης και ο μεσίτης, καθώς και τέσσερις αστυνομικοί.

Η οικογένεια του Ζακ έχει υποβάλει μήνυση κατά του καταστηματάρχη και του μεσίτη που τον λινστάρισαν, αλλά και κατά των εμπλεκόμενων αστυνομικών και του διασώστη του ΕΚΑΒ. Οι τέσσερις πρώτοι αστυνομικοί μηνύονται ως άμεσοι αυτουργοί της ανθρωποκτονίας και για τέλεση βασανιστηρίων κατά του θύματος, οι δε πέντε λοιποί ως απλοί συνεργοί στο αυτό αδίκημα. Ο διασώστης του ΕΚΑΒ μηνύεται για κακουργηματική έκθεση.


Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων

Οι «αμαρτωλοί» ειδικοί λογαριασμοί του υπ. Πολιτισμού

Ηταν τέλη του 2007, μετά την αποκάλυψη του «σκανδάλου Ζαχόπουλου», όταν άρχισαν να διερευνώνται οι -«αμαρτωλοί», σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής- ειδικοί λογαριασμοί του υπουργείου Πολιτισμού. Μια από τις «δεξαμενές» που δεχόταν χρήματα από τους λογαριασμούς αυτούς ήταν το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ). Ερευνες των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών για το Ταμείο κατέληξαν σε μηδαμινά αποτελέσματα ή δεν ολοκληρώθηκαν.

Δώδεκα χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2019, ασκούνται οι πρώτες ποινικές διώξεις σε βάρος 17 μελών πρώην διοικήσεων του Ταμείου, του οποίου «διαχρονικός» πρόεδρος (2002-2017) υπήρξε ο Γ. Τσακοπιάκος. Ανάμεσα στις κατηγορίες που βαρύνουν τους ποινικά ελεγχόμενους περιλαμβάνονται αυτές της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα) και της εγκληματικής οργάνωσης.

Μεσολάβησαν διαδοχικές αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.». Μέσα από τις δημοσιογραφικές μας έρευνες -που έδωσαν το έναυσμα για πλήθος ελέγχων- ήρθαν στο φως ευρήματα σοβαρής κακοδιαχείρισης και σκανδαλώδους σπατάλης δημόσιου χρήματος. Περαιτέρω στοιχεία έδειξαν ότι το Ταμείο αξιοποιήθηκε ως ένας κόμβος αμοιβαίων εξυπηρετήσεων, είτε πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου προς μια συνδικαλιστική ελίτ είτε και το αντίστροφο - με πρόσχημα πάντα την αλληλεγγύη προς τους εργαζομένους.

Κορυφαίο τεκμήριο που επιβεβαιώνει ότι όλα γίνονταν στην πλάτη των εργαζομένων, οι διώξεις που ασκήθηκαν για τα «μαϊμού» δάνεια και τα οικονομικά βοηθήματα που δήθεν χορηγήθηκαν σε «δανειολήπτες», χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν το παραμικρό. Αντιθέτως, για τα τεκταινόμενα εντός του Ταμείου γνώριζαν οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά συμβιβάζονταν με τα «εγκλήματα», όπως αποδείχτηκε με προ ολίγων μηνών μαρτυρία πρώην υπουργού στη Βουλή, θέμα που ανέδειξε επίσης η εφημερίδα μας.

Σήμερα, οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού παραπέμπουν σε απόπειρα συγκάλυψης των σκοτεινών υποθέσεων του Ταμείου και επιστροφής στην «αμαρτωλή» λειτουργία του παρελθόντος. Οπως και να ‘χει, πέρα από την πολύπλευρη δικαστική έρευνα που εξελίσσεται με επίκεντρο το Ταμείο, θα συνεχιστεί και ο δημοσιογραφικός έλεγχος από πλευράς «Εφ.Συν.».


Νοσοκομείο 401

Οι παράνομες επεμβάσεις TAVI στην Καρδιοχειρουργική

Τον Οκτώβριο του 2017 η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει το πρώτο μέρος μιας έρευνας που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο και αφορούσε σωρεία παρανομιών εντός της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του μεγαλύτερου στρατιωτικού νοσοκομείου της χώρας, του 401 ΓΣΝΑ. Οι καταγγελίες που είχαμε στα χέρια μας ανέφεραν υψηλό ποσοστό θνητότητας στις ειδικές επεμβάσεις καρδιάς τύπου TAVI και ταυτόχρονα επιβάρυνση του δημόσιου κορβανά με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η εφημερίδα μας, μέσω επίσημων εγγράφων του νοσοκομείου αλλά και μαρτυριών στρατιωτικών γιατρών, συνέχισε να δημοσιεύει στοιχεία για την υπόθεση, την ώρα που τόσο η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας όσο και η διοίκηση του νοσοκομείου τηρούσαν σιγήν ιχθύος για τις αποκαλύψεις μας.

Η έρευνα απέδειξε ότι μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση αυτή έφερε το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο του υπουργείου Υγείας, που δεν είναι άλλο από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), και ότι σε παρόμοια παράνομη κατάσταση βρίσκονταν κι άλλα νοσοκομεία, στα οποία είχε δοθεί η άδεια να πραγματοποιούν επεμβάσεις TAVI χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις που όριζε ο νόμος. Η εφημερίδα δημοσίευσε πρακτικά συνεδριάσεων του ΚΕΣΥ για το εν λόγω θέμα, που αποδείκνυαν πέραν πάσης αμφιβολίας το καθεστώς της παρανομίας με την ανοχή του κράτους.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα μηνύθηκε από θωρακοχειρουργό-στρατιωτικό γιατρό, ο οποίος ήταν ένα από τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας. Τελικά τα δημοσιεύματα προκάλεσαν τον έλεγχο του νοσοκομείου από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας του υπουργείου Υγείας, έλεγχος που αποδείχτηκε δύσκολος στην εφαρμογή του καθώς κάποιοι στις Ενοπλες Δυνάμεις επιχείρησαν με κάθε τρόπο να καθυστερήσουν τους πολίτες-επιθεωρητές και να τον ακυρώσουν.

Τον Νοέμβριο του 2018 η «Εφ.Συν.» δημοσίευε στοιχεία του πορίσματος των επιθεωρητών, που ήταν πραγματικά συγκλονιστικά, καθώς αφενός επιβεβαίωναν όλα όσα είχαμε δημοσιεύσει το προηγούμενο διάστημα -δικαιώνοντας την έρευνά μας-, αφετέρου έστελναν την υπόθεση σε δύο εισαγγελείς για τα περαιτέρω.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως την ώρα που οι πολίτες-επιθεωρητές ανακάλυπταν τα όσα διαδραματίζονταν στο νοσοκομείο, η στρατιωτική Δικαιοσύνη έστελνε την υπόθεση στο... αρχείο!


Λαθρολατόμοι στην Πεντέλη

Στο φως το κύκλωμα παράνομης εξόρυξης μαρμάρου

Την ύπαρξη κυκλώματος που δρούσε ανενόχλητο και είχε προβεί επανειλημμένα σε παράνομη εξόρυξη μαρμάρου και εκφόρτωση μπάζων στη νοτιοδυτική Πεντέλη, κάτω από τη μύτη του Δήμου Πεντέλης, του Δασαρχείου Πεντέλης, του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και του φυλακίου του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), αποκάλυψε αποκλειστικά η «Εφ.Συν.» (29.8.2016).

Το μονοπώλιο της παράνομης εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη το είχαν πατέρας και γιος, κάτοικοι της περιοχής, με τον πρώτο να έχει συλληφθεί γι’ αυτήν την παρανομία πάμπολλες φορές, κάποιες να έχει καταδικαστεί και κάποιες δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί σε βάρος να έχουν παραγραφεί. Το ρεπορτάζ τεκμηριώθηκε με την αναφορά στα αρχικά των ονοματεπωνύμων των λαθρολατόμων του πολύτιμου πεντελικού μαρμάρου, αλλά και με φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν τους δυο τους να πραγματοποιούν εξόρυξη-φόρτωση του μαρμάρου, μαζί με τους συνεργούς τους.

Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίστηκε και, όπως αποδείχτηκε, ο επικεφαλής του κυκλώματος που λυμαινόταν το -κατά τα λοιπά- προστατευόμενο βουνό ήταν κάτι παραπάνω από γνωστός στον δήμαρχο Πεντέλης, ο οποίος είχε αναφέρει το όνομά του ανάμεσα σε 100 στελέχη που στήριζαν τον αγώνα του συνδυασμού του σε εγκαίνια προεκλογικής του εκστρατείας, μόλις 2,5 χρόνια πριν.

Οπως ήταν γνωστός και σε στελέχη του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σκαπτικά μηχανήματα χωματουργικής εταιρείας ιδιοκτησίας του λαθρολατόμου συμμετείχαν στη διάνοιξη των δασικών δρόμων στην Πεντέλη, που είχε πραγματοποιηθεί ένα χρόνο πριν από τον ΣΠΑΠ.

Τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τη συγκάλυψη του κυκλώματος της παράνομης εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη ακολούθησε ένα πέπλο σιωπής από τους τοπικούς άρχοντες. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή όπου διαπιστώθηκαν ίχνη πρόσφατης εξόρυξης, ξεκίνησε η επιτήρηση της περιοχής και το κύκλωμα διέκοψε τη δραστηριότητά του.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν έξι μήνες μετά το πρώτο ρεπορτάζ για να φτάσουν όλα τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει γνωστή η άσκηση κάποιας δίωξης.


Αφιέρωμα: 7 χρόνια Εφημερίδα των Συντακτών

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Κατρακύλα - Ο απόλυτος ευτελισμός της Προανακριτικής
Κατρακύλα - Ο απόλυτος ευτελισμός της Προανακριτικής/ Διεθνής έρευνα - Η μυστική ανάθεση της Ε.Ε. στο προσφυγικό/ Γερμανία, σκάνδαλο Wirecard ή πώς να φουσκώσετε τον ισολογισμό σας με 2 δισ./
Κατρακύλα - Ο απόλυτος ευτελισμός της Προανακριτικής
MEDIA
Εξώδικο στην «Εφ.Συν.» για την καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ
Εξώδικο έστειλε στην εφημερίδα μας ο χειρουργός θώρακος του 401 ΓΣΝΑ Χριστόφορος Κωτούλας, με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων μας για όσα συμβαίνουν στη διακλαδική καρδιοχειρουργική κλινική του εν λόγω νοσοκομείου...
Εξώδικο στην «Εφ.Συν.» για την καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ
MEDIA
Περιοχές NATURA στο έλεος των συμφερόντων
Προσχηματική διαβούλευση για ένα σκανδαλώδες νομοσχέδιο / Επτά δεσμεύσεις Τσίπρα για την επόμενη ημέρα/ Novartis: Παραιτήθηκε της πολιτικής αγωγής κατά Λοβέρδου το ελληνικό Δημόσιο
Περιοχές NATURA στο έλεος των συμφερόντων
MEDIA
Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την παραπληροφόρηση για το σκάνδαλο της NOVARTIS
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης «καταδικάζει απερίφραστα την συντονισμένη, όπως καταγγέλλουν έγκριτοι συνάδελφοι, παραπληροφόρηση για το σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ και μάλιστα από ανώτατες δικαστικές πηγές».
Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την παραπληροφόρηση για το σκάνδαλο της NOVARTIS
MEDIA
Ο ορισμός των fake news (και η 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου)
Η ελευθερία του Τύπου, οι δημοσιογράφοι, το Ειδικό Δικαστήριο και η υπόθεση για τη «σκευωρία Novartis» αποδεικνύουν ακόμη μία φορά τον ρόλο των ΜΜΕ και την κατάστασή τους στη χώρα.
Ο ορισμός των fake news (και η 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας