Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και επισήμως βαρόνος ο Μαρινάκης

EUROKINISSI 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και επισήμως βαρόνος ο Μαρινάκης

  • A-
  • A+
Εχοντας ήδη ραδιόφωνο και εφημερίδες (κι ένα κανάλι που έκλεισε στα χέρια του), κατέθεσε αίτηση-φάκελο στο ΕΣΡ για τηλεοπτική άδεια εθνικής εμβέλειας και θεωρείται βέβαιο ότι θα τη λάβει. Εχει και κάτι άλλα από δω κι από κει... Θα είναι πλέον ο υπ’ αριθμόν 1 μιντιάρχης και με τη βούλα.

Μόνο ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίστηκε χθες στο ΕΣΡ να καταθέσει αίτηση για τηλεοπτική άδεια. Αυτό σημαίνει πως θα πάρει σίγουρα την 6η άδεια - οι πρώτες πέντε είναι των Alpha (Κοντομηνάς), Star (Βαρδινογιάννης), ΣΚΑΪ (Αλαφούζος), Open (Σαββίδης) και ΑΝΤ1 (Κυριακού).

Με την προσθήκη τώρα του Μαρινάκη, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν πανελλαδικά θα γίνουν έξι. Και θα γίνουν σίγουρα γιατί είναι λίγο δύσκολο να απορριφθεί η αίτησή του, καταλαβαίνετε κι εσείς πως είναι μάλλον αδύνατον να μην καταθέσει έναν πλήρη φάκελο με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ετσι σύντομα, σε ένα τρίμηνο περίπου, τα κανάλια θα γίνουν έξι. Οι διαδικασίες του επόμενου διαστήματος από το ΕΣΡ είναι συγκεκριμένες και δεν φαίνεται να καθυστερούν ιδιαίτερα.

Τις επόμενες εβδομάδες το Συμβούλιο θα εξετάσει τον φάκελο της Alter Ego (η εταιρεία του Μαρινάκη), αμέσως μετά θα αφήσει κάποιες ημέρες για ενστάσεις, στη συνέχεια θα απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές (όπως αυτή του ξεπλύματος μαύρου χρήματος) και όταν όλα ολοκληρωθούν ομαλά θα του δώσει την οριστική άδεια. Υπολογίστε, όπως σας είπα, ένα τρίμηνο για όλο το πακέτο. Αυτό δείχνει η εμπειρία.

Παραμένει ωστόσο ακόμα μία άδεια ελεύθερη, αφού ο νόμος προέβλεπε 7 συνολικά. Είναι φανερό πως δεν ενδιαφέρεται κανένας. Τόσες ευκαιρίες είχε, τόσο διάστημα πέρασε, αν υπήρχε κάποιος θα είχε φανεί. Το πιο πιθανό είναι το ΕΣΡ να προχωρήσει στην προκήρυξη των θεματικών αδειών, οπότε θα προσθέσει σε αυτές και την «ορφανή» γενικού περιεχομένου.

Ετσι, οι θεματικές θα αυξηθούν από τρεις σε τέσσερις. Για πανελλαδικά κανάλια εννοείται. Αλλά όχι ειδησεογραφικά. Μπορούν να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ενημερωτικά. Με αθλητικά, με μουσική, με παιδικό πρόγραμμα, με ντοκιμαντέρ για ρινόκερους μόνο, οτιδήποτε. Και μετά τις θεματικές (ή μπορεί και παράλληλα) θα έχουμε και τις περιφερειακές άδειες με το ΕΣΡ να δείχνει μεγαλύτερη σπουδή για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πρώτα. Πρέπει και σε αυτό το τοπίο να μπει μια τάξη.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, λοιπόν, γίνεται και... επισήμως βαρόνος του Τύπου. Εχει ήδη δικές του εφημερίδες, ενώ υπάρχουν και εφημερίδες συνεργατών του. Το ίδιο με τα sites. Το ίδιο με το ραδιόφωνο. Τώρα αποκτά και τηλεοπτικό κανάλι. Ενώ έχει και συμμετοχή, μικρή ή μεγάλη, στο μοναδικό πρακτορείο Διανομής Τύπου στην Ελλάδα, το περίφημο «Αργος».

Επίσης, τα «Παραπολιτικά» έχουν αγοράσει και το παλιό πιεστήριο της «Ελευθεροτυπίας» - αλλά αυτό είναι άλλο θέμα θα πείτε (σωστά). Επομένως, ο Βαγγέλης Μαρινάκης γίνεται ο νο1 άνθρωπος των media στην Ελλάδα. Παραδοσιακό εκδότη δεν τον λες, βέβαια, αλλά πού ξέρετε, μπορεί να αγάπησε τη δημοσιογραφία ξαφνικά.

Βέβαια, έκλεισε κι ένα ραδιόφωνο που είχε, το Βήμα 99.5. Επιχείρησε και να το πτωχεύσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Τον κόσμο πάντως τον άφησε απλήρωτο. Γι’ αυτό και οι τεχνικοί ραδιοφώνου θα καταθέσουν ένσταση στο ΕΣΡ για την τηλεοπτική άδεια που ζητάει να πάρει.

Εδώ, λένε οι τεχνικοί, θα δώσετε άδεια σε κάποιον που το παρελθόν του στα media δεν είναι και τόσο σωστό (τουλάχιστον στην περίπτωση του συγκεκριμένου ραδιοφώνου); Δεν έχουν καμία τύχη, όμως. Στον νόμο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Είναι δεδομένο ότι η ένστασή τους θα απορριφθεί. Θα το κάνουν, απλώς, για την τιμή των όπλων.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΑΡΓΟΣ» ΚΑΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Απόρριψη προσωρινής διαταγής​​​​​​

Απορρίφθηκε από το δικαστήριο η προσωρινή διαταγή που ζήτησε το πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος» εναντίον της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Υπενθυμίζουμε πως η Επιτροπή με απόφασή της «πάγωσε» την αυθαίρετη αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής απέναντι στις εφημερίδες που αποφάσισε μονομερώς το πρακτορείο.

Και την «πάγωσε» μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, που σωστά ζήτησε η κυβέρνηση. Το «Αργος», με τη σειρά του, προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά η προσωρινή διαταγή απορρίφθηκε.

Εν τω μεταξύ αλλάζει σιγά σιγά η μετοχική σύνθεση του «Αργους». Πλέον, όπως υποστηρίζουν, το βασικό πλειοψηφικό πακέτο το κατέχει η οικογένεια Σμυρνιωτάκη από τη Νίκη Εκδοτική. Πήρε ποσοστό από τον Μαρινάκη, πήρε από το «Πρώτο Θέμα» και έχει φτάσει το 40% περίπου. Αλήθεια, το γνωρίζει αυτό η Επιτροπή Ανταγωνισμού;

 

MEDIA
Βαρόνος και με κανάλι
Πήρε και προσωρινή άδεια από το ΕΣΡ για τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Μετά τον Ολυμπιακό. Μετά τον Δήμο Πειραιά (πρώτος δημοτικός σύμβουλος βγήκε και το διατυμπάνιζαν οι...
Βαρόνος και με κανάλι
MEDIA
«Να μην δώσει τηλεοπτική άδεια το ΕΣΡ στον Μαρινάκη»
Οι τεχνικοί ραδιοφώνου, απέστειλαν επιστολή στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στον πρόεδρό του, στον αντιπρόεδρο αλλά και σε όλα τα μέλη του ξεχωριστά. Και ζητούν από το ΕΣΡ να μη δώσει τηλεοπτική άδεια...
«Να μην δώσει τηλεοπτική άδεια το ΕΣΡ στον Μαρινάκη»
MEDIA
Press Cafe: Χατζηνικολάου, Τράγκας και... Βαγγέλης Μαρινάκης...
★ Το πιο ωραίο της υπόθεσης δεν είναι που χθες παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά το γεγονός πως στην ίδια Επιτροπή, πριν από τρεις εβδομάδες,...
Press Cafe: Χατζηνικολάου, Τράγκας και... Βαγγέλης Μαρινάκης...
MEDIA
Το Mega φεύγει, ο Μαρινάκης έρχεται
Το ΕΣΡ προχωρά τις απαραίτητες διαδικασίες, τόσο για το Mega που κλείνει, όσο και για το νέο κανάλι του Βαγγέλη Μαρινάκη που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα.
Το Mega φεύγει, ο Μαρινάκης έρχεται
MEDIA
Οι (άλλοι) καναλάρχες δεν θέλουν τον Μαρινάκη
Μπροστά στο αίτημα της Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη να εκπέμψει και το δικό του One Channel μαζί με τα υπόλοιπα κανάλια, η απάντηση της DIGEA ήταν αρνητική. Διότι, όπως υποστηρίζει, δεν το προβλέπει ο νόμος....
Οι (άλλοι) καναλάρχες δεν θέλουν τον Μαρινάκη
MEDIA
Press cafe
Tο ΕΣΡ αποφάσισε χθες την ανακήρυξη του One ως «οριστικού δικαιούχου» άδειας πανελλαδικής εμβέλειας. Πρέπει τώρα η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη εντός 15 ημερών να καταβάλει το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ...
Press cafe

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας