• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 32.0°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.7°C
  1 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 30.4°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 29.9°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.0°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 29.7°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.5°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 32.2°C
  4 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  3 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 28.3°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  4 BF
  28%

Το φύλλο ενσωματώνεται στην έκδοση του Σαββάτου που -από τις 9 Δεκεμβρίου- θα βγαίνει ως φύλλο Σαββατοκύριακου

Σταματάει η κυκλοφορία του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη»

 • A-
 • A+

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε χθες ο «Ριζοσπάστης» στο αναγνωστικό κοινό. Στην προτελευταία του σελίδα υπήρχε ανακοίνωση -εν είδει διαφήμισης-, που γνωστοποιούσε ότι καταργείται η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας του ΚΚΕ και ενσωματώνεται στο φύλλο του Σαββάτου.

Η επιλογή αυτή έχει ως αποτέλεσμα αυτή η έκδοση να αποκτά χαρακτηριστικά έκδοσης Σαββατοκύριακου. Η σχετική ανακοίνωση έγραφε συγκεκριμένα: «Από το Σάββατο 9 Δεκέμβρη ο “Κυριακάτικος Ριζοσπάστης” σε νέα έκδοση που θα κυκλοφορεί Σαββατοκύριακο- 40 σελίδες, αρθρογραφία, επικαιρότητα, ρεπορτάζ, ιστορικά αφιερώματα, ειδικές σελίδες για τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, την ιδεολογία, την επιστήμη». Στο τέλος της ανακοίνωσης-διαφήμισης υπήρχε το σύνθημα-προτροπή: «Στη μάχη για την άνοδο της κυκλοφορίας».

Οπως είναι γνωστό ο «Ριζοσπάστης» σε όλη την περίοδο της νόμιμης έκδοσής του, τόσο πριν όσο και μετά τη μεταπολίτευση, πραγματοποιούσε (ως πρωινή εφημερίδα) έξι εκδόσεις, πέντε καθημερινές (από Τρίτη έως Σάββατο) και μία κυριακάτικη. Το φύλλο της Κυριακής, αν και τυπικά δεν είχε ποτέ ξεχωριστή δημοσιογραφική και διοικητική δομή από το καθημερινό, ξεχώριζε σε σχέση με τα φύλλα των υπόλοιπων ημερών. Είχε πολύ περισσότερες σελίδες, περισσότερη και πλουσιότερη ύλη, αρθρογραφία, αναλύσεις, θέματα έρευνας αλλά και ένθετα και αφιερώματα.

Η κυριακάτικη έκδοση του «Ριζοσπάστη» προσείλκυε πάντοτε τους περισσότερους αναγνώστες, ενώ στην πραγματικότητα έφτανε σε πολύ περισσότερους από όσους κατέγραφαν τα πρακτορεία διακίνησης Τύπου. Και αυτό γιατί οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διακινούσαν το φύλλο με πολιτικές εξορμήσεις στις γειτονιές και σε όσους χώρους ήταν δυνατό. Από αυτές μάλιστα τις εξορμήσεις κατά κανόνα ο «Ριζοσπάστης» πουλούσε πολύ περισσότερα φύλλα από αυτά που του έδιναν τα επίσημα σημεία πώλησης (περίπτερα κ.λπ.).

Η τωρινή απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΕ να ενσωματώσει την κυριακάτικη έκδοση της κομματικής εφημερίδας αποδίδεται σε οικονομικούς λόγους. Είναι αλήθεια ότι οι πωλήσεις του καθημερινού «Ριζοσπάστη» κυμαίνονταν μεταξύ 2.200 και 2.500 φύλλων, ενώ η κυριακάτικη έκδοση δεν ξεπερνούσε τα 5.500 φύλλα κατά μέσον όρο. Προκαλεί λοιπόν απορία γιατί καταργείται μια έκδοση που απέδιδε σίγουρα υπερδιπλάσια κυκλοφορία σε σχέση με την καθημερινή έκδοση (και σίγουρα πολλαπλάσια, όποτε η εφημερίδα διακινούνταν και από τις κομματικές οργανώσεις).

Τεχνικές δυσκολίες

Οι καλά γνωρίζοντες τα της έκδοσης του «Ριζοσπάστη» ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι από άποψη κάλυψης της επικαιρότητας ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» εδώ και πολύ καιρό δεν πρόσφερε κάτι περισσότερο από το σαββατιάτικο φύλλο, καθώς τυπωνόταν τα ξημερώματα του Σαββάτου (παλαιότερα τυπωνόταν Σάββατο μεσημέρι ή απόγευμα). Με άλλα λόγια, τα φύλλα του Σαββάτου και της Κυριακής τυπώνονταν σχεδόν ταυτόχρονα. Υπό αυτή την έννοια -πρόσθεταν- η ενοποίηση των δύο φύλλων είναι λογική.

Συμπλήρωναν, όμως, ότι η έκδοση φύλλου Σαββατοκύριακου δεν βοηθάει καθόλου τη διακίνηση της εφημερίδας τις Κυριακές από τις κομματικές οργανώσεις, καθώς δύσκολα θα την αγοράσει κάποιος όταν ξέρει ότι κυκλοφορεί στα περίπτερα για πάνω από ένα 24ωρο.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» είναι απώλεια για τον Τύπο συνολικά. Σηματοδοτεί δε μια πρωτόγνωρη αρνητική εξέλιξη για την ίδια την εφημερίδα, καθώς στο παρελθόν είχε αποφασιστεί η ακριβώς αντίθετη κίνηση: Στην περίοδο 1945-1947, καθώς και στη δεκαετία του ’80 κυκλοφορούσε ο απογευματινός «Ρίζος της Δευτέρας» με στόχο να καλύπτεται το κενό της συγκεκριμένης ημέρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
MEDIA
Αύριο η κηδεία του Θέμου Αναστασιάδη
Αύριο στις 13.30 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του Θέμου Αναστασιάδη από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας στην Κηφισιά. Ο δημοσιογράφος και εκδότης του «Πρώτου Θέματος» «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 61...
Αύριο η κηδεία του Θέμου Αναστασιάδη
MEDIA
«Ολες οι εποχές είναι για περιοδικά»
Ενα καινούργιο πολιτικό περιοδικό έκανε την εμφάνισή του στα περίπτερα από την προηγούμενη Παρασκευή. Λέγεται «The Greek Report» και τις... συστάσεις μάς τις κάνει ο Χριστόφορος Κάσδαγλης, ο ένας από τους...
«Ολες οι εποχές είναι για περιοδικά»
MEDIA
Πέθανε ο ιστορικός εκδότης της εφημερίδας «Το Ποντίκι» Κώστας Παπαϊωάννου
Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος δημοσιογράφος και ιδρυτής της σατιρικής εφημερίδας «Το Ποντίκι», Κώστας Παπαϊωάννου.
Πέθανε ο ιστορικός εκδότης της εφημερίδας «Το Ποντίκι» Κώστας Παπαϊωάννου
MEDIA
Press Cafe: Χαρταετό πετούν τα «Νέα»
Η ιστορική εφημερίδα δεν ξέρει με ποιο τρόπο να κρύψει τα αρνητικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη την οποία υποστηρίζει με μεγάλο πάθος, οπότε πετάει χαρταετό τις περισσότερες φορές.
Press Cafe: Χαρταετό πετούν τα «Νέα»
MEDIA
Press Cafe: Ετσι σβήνουν πια οι αποκαλύψεις
Οι αποκαλύψεις των δημοσιογράφων και η πορεία τους μέσα από τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη σημερινή εποχή.
Press Cafe: Ετσι σβήνουν πια οι αποκαλύψεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας