• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 23.0°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.2°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 23.2°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.4°C
  0 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 16.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.1°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 21.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  93%

Ορφέας Απέργης. Δασκαλόπετρα. Σελ. 144. Νεφέλη, 2022

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολυμερής ποιητική σύνθεση

 • A-
 • A+
Η γλωσσική ικανότητα του Απέργη επιβεβαιώνεται ξανά με το εύστοχο γλωσσικό παιχνίδι σχεδιασμένο για επιβεβαίωση της γλώσσας να μένει διαρκώς ζωντανή και ανανεούμενη. Η γραφή παύει να είναι σιωπηλή, γίνεται συν-ομιλητική και επιχειρεί να σπάσει τα δεσμά του τυπωμένου χαρτιού οδεύοντας προς τον άμεσο επικοινωνιακό λόγο.

Σε άλλα βιβλία του όπως το Σαν χρέος (2020) ο Απέργης καταθέτει πολύστιχα ποιήματα ένστιχα μεν, μικρές ιστορίες δε έκτασης και δομής διηγήματος. Η πρόσφατη όμως Δασκαλόπετρα απαρτίζεται κυρίως από ολιγόστιχα, έως μονόστιχα, ποιήματα. Μόνο δύο, σχεδόν ομότιτλα, «Ο Πρόσφυγας» και το τετραμερές «Πρόσφυγας», είναι εκτενή, με το πάγιο χαρακτηριστικό του Απέργη σε αφηγηματικά ποιήματα την αμεσότητα της προφορικότητας. Τα «Γι’ αυτόν που δεν αγάπησε ποτέ του καλοκαίρι» και το φερώνυμο της συλλογής απαρτίζονται από 33 και 42 στίχους αντίστοιχα.

Δεν θα χαρακτήριζα τη Δασκαλόπετρα συλλογή αλλά πολυμερή σύνθεση που συνεχίζει την ποιητική του Απέργη, αν και δεν απαντούν εδώ στοιχεία της όπως ευρύτατο σχόλιο/κριτική στην επικαιρ(ικ)ότητα/πραγματικότητα -πολιτικοκοινωνική, λογοτεχνικός χώρος-, ειρωνική απόσταση της φωνής εκφοράς (μόνο στο τελευταίο ποίημα η αυτοειρωνεία). Παραμένουν ο κυρίως λυρικός παρά επικός χαρακτήρας και ο στοχαστικός τόνος: το πρώτο ποίημα «Γι’ αυτόν που δεν αγάπησε ποτέ του καλοκαίρι» δομείται στο μεταίχμιο λυρικής εικονοποιίας και έντονων μεταφορών που παραπέμπουν σε σχεδόν εγγονοπουλικό αισθησιακό κλίμα: «Το καλοκαίρι είναι πάντα ένα μπαλκόνι απρόσκοπτο.//Τα υποστηλώματά του είναι μπράτσα χυτεμένα από πόθο./ […] Ο αστερισμός του κάνει σχέδια,/και τα άστρα του, τα άστρα του/είναι μικρά ασημένια κάλαντα/». Απ’ την άλλη τα δίστιχα/τρίστιχα του βιβλίου διακρίνονται για την πυκνότητα και τον επιγραμματικό τόνο.

Η γλωσσική ικανότητα του Απέργη επιβεβαιώνεται ξανά με το εύστοχο γλωσσικό παιχνίδι σχεδιασμένο για επιβεβαίωση της γλώσσας να μένει διαρκώς ζωντανή και ανανεούμενη. Η γραφή παύει να είναι σιωπηλή, γίνεται συν-ομιλητική και επιχειρεί να σπάσει τα δεσμά του τυπωμένου χαρτιού οδεύοντας προς τον άμεσο επικοινωνιακό λόγο. Οι επιτυχείς λεκτικές ακροβασίες συνυπάρχουν και με σχήματα, ιδίως παρήχηση: «Στα σωθικά της θάλασσας/ράθυμος ο ρυθμός μου». Μορφικά ο Απέργης κινείται από έμμετρο μέχρι ελεύθερο στίχο με εμπρόθετους διασκελισμούς και μελετημένη εναλλαγή του μήκους των στίχων, ενώ οι σιωπές και τα διάκενα νοηματοδοτούνται.

Βάση στην αφαίρεση/πύκνωση, στη μακρά αφήγηση και τη στιγμιαία αποτύπωση αποτελεί στη Δασκαλόπετρα η θάλασσα. Η παρουσίαση-περιγραφή της εξωτερικής συνθήκης -νησιωτικό καλοκαίρι- («Ποτάμια το πράσινο/οδηγούσε στη θάλασσα») είναι αποτέλεσμα εικαστικού βλέμματος που εκθέτει/αποθέτει στα πόδια της Ομορφιάς το καλοκαιρινό μπαλκόνι, τη σκάλα, τη γάτα, τη θάλασσα, το ίδιο το βλέμμα που συλλαμβάνει. Πηγή και αφορμή το Αιγαίο, όχι το λυρικά εξιδανικευμένο, αφού είναι το ίδιο των προσφύγων. Απ’ την άλλη το Ιόνιο, διαμεσολαβημένο από το σολωμικό Πόρφυρα. Εδώ θεμελιώνεται και το γλωσσικό παιχνίδι πάνω στην παραφθορά και ο Πόρφυρας της Κέρκυρας γίνεται (Ο) Πρόσφυγας της Χίου. Ο Απέργης αποκαλύπτει στο τελικό σημείωμα τις δύο πηγές του, τον Σολωμό με τον οποίο διαλέγεται στο «Ο Πρόσφυγας» και τον Βουόνγκ παρόντα στον «Πρόσφυγα».

Πρόκειται λοιπόν για σύνθεση σε θαλασσινό θερινό κλίμα με ανάλογες εικόνες και με επανάληψη της λέξης θάλασσα; Πρόκειται για αρνητική και ταυτόχρονα ιδιόμορφα καταφατική συνομιλία με την αιγαιακή (βλ. ελυτική) ποίηση; Η θάλασσα εδώ εσωτερικεύεται, γεννά αίσθημα, συναίσθημα, στοχασμό σε ατομικό επίπεδο που αν και κοινωνείται απέχει από το ελυτικό Αιγαίο, σύμβολο συλλογικής αισιοδοξίας.

Ο στοχασμός του τελευταίου μέρους από τη «Σκάλα» («Σε αναζήτησε χτες/ σαν τη γάτα που θέλει φαΐ/ η ομορφιά./ Τάισέ την») συμπλέκεται με τα κομβικά ποιήματα «Η δασκαλόπετρα», «Ο Πρόσφυγας» και «Πρόσφυγας» που επανέρχονται στο «Δομή και Χρέος» του τέλους, όπου το ποίημα λειτουργεί ως τρισδιάστατο αρχιτεκτόνημα βγαίνοντας από το γλωσσικό δισδιάστατο χαρακτήρα του και το Χρέος επανασημασιοδοτείται. Εδώ παρέχεται ένα αναγνωστικό κλειδί: «Τα ποιητικά κύματα (ανάριθμον γέλασμα),/αυτά τα μικροποιήματα, μπορεί να πλέουν ελεύθερα,/». Και η συλλογή κλείνει με προτροπή στο αναγνώστη για να γίνει όμοιος και αδελφός και να διαβάσει πέρα από δεσμεύσεις: «Λύσε λοιπόν, κατά τη βούλησή σου, τα φύλλα του βιβλίου».

Αξίζει μνεία στα σχέδια-έργα της Μάριας Μπαχά που εικονογραφούν τον λόγο ως ομιλητική ζωγραφική και συντείνουν στην ολοκληρωμένη «ανάγνωση» του βιβλίου, στο οποίο το βλέμμα έχει κατά τη γνώμη μου πρωτεύουσα σημασία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Διευρύνοντας το κάδρο της καθημερινότητας
Η αφηγηματική δεινότητα της Στράουτ είναι παροιμιώδης, η ματιά της οξυδερκής, η επιμονή στη λεπτομέρεια συγκινητική, η άρνηση να υποκύψει στην ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα της εποχής απόλυτη. Με τα πιο απλά...
Διευρύνοντας το κάδρο της καθημερινότητας
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ιαματική ποίηση
Ο Λι Μπάι, πιο επίκαιρος από ποτέ, δείχνει πώς να αντικρίσει ο καθένας μας με τον δικό του τρόπο το φεγγάρι της ζωής, γιατρεύοντας τα τραύματα της ύπαρξης με το τραγούδι της αθάνατης ποίησής του.
Ιαματική ποίηση
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο σπασμένος καθρέφτης της ύπαρξης
Αναλογικά, η κλινοφιλία του έφηβου ήρωα στο διήγημα του Γουδέλη μεταφράζεται σε οριζόντια γραφή, σε χαμηλόφωνη, έρπουσα και σπειροειδή, αντίθετα με την κάθετη και στεντόρεια έκφραση, που σε εκθέτει στη...
Ο σπασμένος καθρέφτης της ύπαρξης
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Διακειμενικό θρίλερ
«Η γυναίκα του επάνω ορόφου», με πλήθος αναφορές σε άλλα λογοτεχνικά κείμενα και έργα τέχνης, διαβάζεται σαν ψυχολογικό θρίλερ, σαν φεμινιστικό μυθιστόρημα αλλά και σαν ένα πρωτοπρόσωπο εξομολογητικό αφήγημα...
Διακειμενικό θρίλερ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Μια εξαϋλωμένη Αθήνα
Η τέχνη της Σολωμονίδου-Μπαλάνου, μαγικά, φαινομενικά χωρίς να καταβάλλει προσπάθεια, βγάζει στο φως μια «άλλη» Αθήνα, τροφοδοτώντας μας με μια έντονη νοσταλγία. Ολα έχουν εξαϋλωθεί με κάποιο τρόπο, έχουν...
Μια εξαϋλωμένη Αθήνα
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Τι γίνονται οι πρωτοεμφανιζόμενοι όταν μεγαλώσουν;
Οι νέοι αυτοί κινούνται διεθνιστικά, αλλά συνάμα ξαναγυρίζουν στο χωριό και στην εκεί ζωή, θέτουν ζητήματα φύλου και ρόλων, βουτάνε συχνά την πένα τους στο μελάνι του παρελθόντος και της Ιστορίας, επαναφέρουν...
Τι γίνονται οι πρωτοεμφανιζόμενοι όταν μεγαλώσουν;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας